Filipinler'de, kanlı kurtarma fiyaskosu...

Filipinler’de işinden atılan bir polis, turist otobüsünü rehin aldı. Operasyon yapan Filipin özel timi ancak 40 dakikada otobüse girebildi. Operasyonda saldırganla birlikte 8 rehine öldü.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Filipinler'de, kanlı kurtarma fiyaskosu...

Filipinler’de işini geri isteyen eski polisin, turistlerin bulunduğu bir otobüsü rehin almasıyla başlayan kriz özel timlerin ne eski polisi ikna etmeyi ne de doğrudürüst bir kurtarma operasyonu düzenlemeyi başaramaması sonucu kanlı bitti. Filipinler’in başkentinde krize dönüşen olaylar bir yıl önce polislikten atılan Rolando Mendoza’nın 22 Hong Kong’lu turist ve üç Filipinlinin bulunduğu otobüsü durdurarak rehin almasıyla başladı. Kısa süre sonra olay yerine gelen polis otobüsün etrafını sardı, çevreye keskin nişancılar yerleştirildi.

 

Yakıt ve yiyecek verildi...

 
Otomatik M16 tüfeği taşıyan Mendoza işini geri istediğini ve bunu kanıtlayan bir belge getirilmezse rehineleri öldüreceğini söyledi. Polisler, Mendoza ile uzlaşma çabalarına başladı. Mendoza önce iki kadını daha sonra da üç çocuk ve diyabet hastası bir adamın da aralarında bulunduğu altı kişiyi serbest bıraktı. Mendoza otobüsün ön camına “Büyük anlaşma saat üçte” ve “saat üç son şans” yazan mesajlar yerleştirerek, istediği belgelerin getirilmesi için saat limiti koydu.
 
Mendoza’nın bildirdiği yerel saat 15:00’e yaklaşırken hala çözüm bulamayan yetkililer Mendoza’dan yarım saat daha istedi. Mendoza bu arada araçta kalan diğer rehineler için yemek ve klimanın çalışmaya devam edebilmesi için araca benzin koyulmasını istedi. Rehine krizi bir türlü çözülemezken araca benzin ve yiyecek taşındı. Bu sırada eski polisin otobüsün kapısında durması, merdivenlerden inip çıkmasına rağmen etkisiz hale getirilememesi ise şaşkınlık yarattı. 
 
Mendoza’nın istediği belge bir türlü gelmeyince özel timler araca yaklaşmaya başladı. Bunun üzerine telefonla yerel bir radyo kanalını arayan Mendoza “Özel timlerin geldiğini görüyorum. Beni öldüreceklerini biliyorum. Uzaklaşmazlarsa aynısını yapacağım” dedi. Özel timlerin aracın uzaklaşmaması için lastiklere ateş edince Mendoza yakpolislere karşılık verdi ve araçtaki iki Hong Kongluyu öldürdü. Bu sırada şoför otobüsün camından atlayarak kaçtı ve herkesin öldüğünü söyledi. Bunun üzerine özel timler harekete geçti.

 

Komedi filmi gibi...

 
Özel tim 40 dakika boyunca otobüse yaklaşarak içeri girmek için her yolu denedi. Dünya TV’lerinin canlı yayınladığı operasyonda kafasını içeri uzatıp kaçan polisin sonuçsuz çabaları komedi filmlerini andırdı. Özel tim ekibi önce aracın camlarını bir balyozla kırmaya çalıştı, balyozu içeri düşürdü. Sonra ön kapıyı açmak için halat bağlayıp çektiler, halat kırıldı. Özel timler en sonunda arabanın arka camından baskın düzenledi. Özel timlerin araca girmesi ile Mendoza’da ateş açmaya başladı. Polisler de karşılık vererek geri çekildiler. Mendoza başına isabet eden kurşunla can verdi. Otobüsteki rehinelerin 8’i öldü, altı rehine de ağır yaralandı.

 

Rusya’da 334 rehine ölmüştü...

 
Çeçen eylemciler, 1 Eylül 2004 tarihinde Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti’nde bulunan Beslan kasabasındaki bir okulu basarak 777’si çocuk olmak üzere 1.100’den fazla kişiyi rehin aldı. Eylemin üçüncü gününde; Rus güvenlik güçleri tanklar, yüksek tahrikli basınç bombaları ve diğer ağır silahlarla birlikte binaya girdi. Eylemcilerle silahlı çatışma çıktı ve okul savaş alanına döndü. Aralarında 156 çocuğun bulunduğu en az 334 rehine öldü, yüzlerce rehine yaralandı.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.