Fettah Tamince'den yeni otel markası: Aliee

Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Tersane İstanbul'da hayata geçecek yeni otel markası hakkında bilgi verdi. Tamince, "Burada yeni bir otel markası yaratıyoruz. Markamız, geçmişte mücevher sektöründe faaliyet gösterirken kullandığım “Aliee” olacak. Bu otel Accor ortaklığı dışında kalacak" dedi.

30/09/2024 15:19
Fettah Tamince'den yeni otel markası: Aliee

Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince 1 Eylül'de açtıkları Rixos Tersane İstanbul'da bir grup gazeteciyle buluşarak hedeflerini paylaştı. ekonomim.com yazarı Vahap Munyar Tamince'nin gazetecilerle sohbetinden satır başlarını köşesine aktardı. Munyar'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Rixos Tersane İstanbul'un hayata geçmesi 10 yılı buldu

" Haliç’te Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nin yerinde FTG Development’in hayata geçirdiği Tersane İstanbul’un lokomotif projesi olarak yeni açılan Rixos Hotel'le ilgili Fettah Tamince'yle bir araya geldik.

- Tamince'nin anlattığına göre projenin inşaatı 3 yıl sürdü. Şu anda projenin yüzde 60-65’i tamamlanmış durumda. 7 yıl da imar durumu, izinler, davalar, proje hazırlıkları ile uğraştık. Sonunda Tersane İstanbul’un amiral gemisi olan Rixos’u hizmete açtık.

6 Şubat depreminin ardından ekstra güçlendirmeler yaptık

Bölgede inşaat yapmakla ilgili şu noktanın altını çizdi:

- Burası Haliç’le iç içe bir alan. Baştan itibaren inşaat sürecinde depreme dayanıklılık konusunda tedbirlerimizi almıştık. Ancak, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından tedbirlerimizin seviyesini artırdık, ekstra güçlendirmeler yaptık.

İnşaat sürecinde Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sembol İnşaat’ın görev aldığı proje alanında 27 tarihi bina olduğunu kaydetti:

- 27 tarihi binayı çelik askılarla güçlendirerek restore ettik.

Burada yeni bir otel markası yaratıyoruz, markamızın ismi 'Aliee' olacak

Rixos’un yanı başında tarihi binalarla bütünleştirilerek yürütülen inşaata işaret etti: 'Aliee'

- Rixos’ta Fransız Accor Grubu ile ortağız. Burada yeni bir otel markası yaratıyoruz. Markamız, geçmişte mücevher sektöründe faaliyet gösterirken kullandığım “Aliee” olacak. Bu otel Accor ortaklığı dışında kalacak.

Tersane İstanbul'da yer alacak diğer oteller

Tersane İstanbul’daki otel sayısının toplam 4 olacağının altını çizdi:

- Otellerden biri Delano olacak, diğeri de Orient Express. 4 oteldeki toplam oda sayısı 1100’ü bulacak.

Projedeki 600'e yakın rezidansı 45 yıllığına satacağız

Tersane Haliç’in yapıldığı alanı, açılan ihalede 49 yıllığına kiraladığını anımsattı:

- 4 yılı inşaat süresi olarak öngörüldü. Kalan 45 yıllık dönemde de Tersane İstanbul’u biz işleteceğiz. Projede 600’e yakın da rezidans var. O bölümü 45 yıllığına satacağız.

Projenin maliyeti 1.3 Milyar Doları bulacak, 45 yılda devlete 1.4 Milyar Dolar kira ödeyeceğiz

Projenin maliyetini merak ettik, paylaştı:

- Aslında ihaleye ilk girdiğimizde projenin toplam bedelinin 700-750 milyon dolar olacağını hesaplamıştık. Düşündüğümüz gibi olmadı. Yatırım miktarımız 1.3 Milyar Doları buluyor.

45 yıllık işletme döneminde devlete ödeyecekleri kiraya dikkat çekti:

- 45 yılda devletimize 1.4 Milyar Dolar kira ödeyeceğiz.

6 bot aldık, şehir hatları vapurları için iskele yapacağız

Projeyle İstanbul’da hayatı denizle bütünleştirecek adımlar atacaklarına vurgu yaptı:

- Misafirlerimize hizmet etmek üzere 6 tane bot aldık. Ayrıca projenin bir parçası olarak Şehir Hatları Vapurları için de bir iskele yapacağız.

Para koymak isteyen oldu ama düşünmedik, proje tam hayata geçince tekliflerle ilgileneceğiz

Galataport projesi kapsamındaki Peninsula Hotel’i örnek gösterip sordum:

- Peninsula, Galataport’taki otele yatırımcı olarak da girdi. Accor Grubu, Tersane İstanbul’daki Rixos’a ayrıca yatırımcı olarak girmeyi düşünmedi mi? Ya da gelecek diğer markalardan böyle bir teklifi yönelten oldu mu?

Şu yanıtı verdi:

- Burası dünyada da eşi benzeri olmayan bir proje. Para koymak isteyen çok oldu. Bu aşamada düşünmedik. Yatırımı tamamlayalım, proje tam faaliyete geçsin, sonra gelecek ortaklık teklifleri ile ilgileniriz.

Havuza yakın noktadaki tersane döneminde kullanılan eski vinçe dikkat çekti:

- Proje alanında bunun gibi toplam 6 vinç var. Hepsinin bakımları yapıldı. Altlarına güçlendirme kazıkları çakıldı. T5 adlı bir yapı var, onu da askıda tutup zemin güçlendirmesi yaptık.

İstanbul turizmine dönük iddiasını ortaya koydu:

- Tersane İstanbul, bünyesindeki 4 farklı otelle şehrimizin turizmine ek trafik yaratmaya aday bir proje olsun diye planlar yapıyoruz.

Tersane İstanbul’daki Rixos, 2027 metrekare etkinlik alanına sahip Tersane Balo Salonu ve 1482 metrekarelik alana sahip Tersane İstanbul Event Hall ile birçok yerli, yabancı organizasyona ev sahipliği iddiasıyla yola çıkmış bulunuyor…

Tersane İstanbul’daki 4 otel, kentte Tamince’nin beklediği gibi ek turizm trafiği yaratır mı?

İstanbul’daki konaklama fiyatlarını turisti ürkütmeyecek dengeye de dikkat edilerek yukarı çekmeyi tetikler mi?

Yazının tamamı:https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/10-yil-ugrastik-13-milyar-dolar-yatirdik-devlete-14-milyar-dolar-kira-odeyecegiz/770064


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.