TUI'nin Fethiye'de yapılan ekolojik oteli için ağaçlar kesildi

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu’nda Alman turizm şirketi TUI’nin otel projesi adına Kırtur'un ormana zarar verdiği iddia edildi.

26/06/2024 12:22
TUI'nin Fethiye'de yapılan ekolojik oteli için ağaçlar kesildi

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğünce 5 Temmuz 2022'de 20 yıllık olarak Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti. Yapılması planlanan turizm tesisi için 98 bin metrekarelik bir bölgede Mayıs 2023’te ağaç kesimi yapılmıştı. Ayrıca Mart 2024'te bölgedeki çalışmalarda patlayıcı kullanmışlardı.

Gündem Fethiye'nin haberine göre, bölgedeki çalışmalar sürerken Faralya’da bir otel projesini gerçekleştireceğini duyuran Alman turizm şirketi TUI ile iletişime geçildi. TUI’den alınan bilgiler doğrultusunda; Kırtur’un bölgede sebep olduğu orman tahribatı ve inşai faaliyetleri, TUI Blue Faralya oteli adına yaptığı ortaya çıktı. Soruları cevaplayan TUI yetkilisi, Sümbeki Burnu’nda ağaç kesimi yapılan alandaki inşaatın kendi projeleri olduğunu doğruladı.

Ormana verilen zarar görüntülendi

Otel inşaatının sürdüğünü ve yaklaşık iki yıl daha devam edeceğini söyleyen yetkili, otelin ‘ekolojik’ bir tatil yeri olacağını belirtti. Yetkili, Türkiye’deki iş ortaklarının ise TUI Hotels & Resorts Türkiye olduğu bilgisini verdi. Bölgede yapılan çekimlerde bir prototip otel odası inşa edildiği görüldü. Şirket yetkilisi prototipin projeye ait olduğunu doğruladı. Bununla berber; bölgenin orman varlığının büyük bir bölümünün zarar gördüğü drone ile görüntülendi.

Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü'nün verdiği bilgide alanda yapılan ağaç kesiminin kendileri tarafından yapıldığını doğrulamış, kanunlara ve usule aykırı hiçbir durumun olmadığı belirtmişti.

"Kiralanan ormanda kiracı olan kim ise ağaç kesemez"

Konu ile ilgili Gündem Fethiye’ye konuşan Toprak İlimi ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, devlet ormanlarının orman işletmeleri tarafından işletildiğinin, yönetildiğinin ve korunduğuna vurgu yaparak  yapılan işlemlere ilişkin şunları söylemişti:

“Orman işletmesi herhangi bir yere ormanı kiralar ise bu kiralanan ormanda kiracı olan kim ise ağaç kesemez; ormanın yapısını, doğal yapısını bozamaz. Ormanı kesip kendine özel bir mülkmüş veya özel bir işletmeymiş gibi değiştiremez. Yani kiralama sözleşmesi yapılırken bunların kayıt altına alınmış olması lazım. Kayıt altına alınmamışsa bile 6831 sayılı Orman Kanunu’na ve Anayasa’nın 169’uncu maddesine uyumlu hareket edilmesi gerekir. Yani ben burada kızılçamları keseceğim yerine bilmem ne ağacı dikeceğim. Hayır öyle bir kimsenin yetkisi yok.”

Sümbeki Burnu’ndaki ağaç kesiminin gerçekleştiği bölgede otel zincirine bir yenisini eklemek isteyen TUI Blue’nun internet sitesinde yer alan şirketin ‘sürdürülebilirlik hedefleri’ sayfasında ise şu ifadeler yer alıyor: “Gezegenimizin kaynakları sınırlıdır ve bu nedenle onları korumak bizim sorumluluğumuzdur. TUI BLUE’da sürdürülebilirliği oldukça önemsiyoruz. Sadece çevreyi korumakla kalmıyor, aynı zamanda otellerimizdeki ve çevresindeki insanların ve hayvanların refahını da önemsiyoruz.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.