Ferzan Çelikkanat: Yabancılar franchise’a geliyor, turizme yatırım yapmıyor

Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat yabancı zincirler için Türkiye’nin iyi bir pazar olmasına rağmen, onların franchise’dan doğrudan yatırıma çekilemediğini söyledi.

27/08/2024 14:15
Ferzan Çelikkanat: Yabancılar franchise’a geliyor, turizme yatırım yapmıyor

Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, yabancı zincirler için Türkiye’nin iyi bir pazar olmasına rağmen, onların franchise’dan  doğrudan yatırıma çekilemediğini söyledi. Turizm yatırımları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelikkanat, "Bizim, ‘Bu markalar neden bu şekilde yatırım yapmıyor’ kendimize sormamız gerekiyor ve buna çözüm bulmamız gerekiyor” dedi. Bloomberg HT’de katıldığı programda, “2024 yazı için ciddi umutlar vardı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı” diyen Ferzan Çelikkanat, şunları söyledi:

“2023 yılı bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı. Fakat cirolarla kârlılıkların birbirleriyle paralel gittiği bir dönem yaşadık. Enflasyonla kurun biraz daha sabit gitmesi ve talebin de maliyet artışlarıyla birlikte yavaşlaması, 2024'ün başından itibaren bütçelerimizde belli oranda sapmaya sebep olmaya başladı.”

Maliyetlerin zorlayıcı olduğunu kaydeden Çelikkanat, “Giderler çok yüksek olduğu için cironun elde edildiği satır sonunda maalesef kârlılıkla ilgili çok ciddi problemler yaşadık. Bu inkar edilemez maliyetler bizi çok yordu. Ciro bir işletmenin borç alabilme kapasitesini gösterir, karlılık borç ödeyebilme kapasitesini gösterir.

Kâr edilmeyince borç ödenemiyor

Borçlu turizmci kâr etmediği zaman borcunu ödeyemez duruma geldi, zaten şu anda borç alabilecek durumda olmadığı için gerek yeni yatırım gerek renovasyon için borç ödeme döngüsünü eğer sekteye uğratırsanız turizmci bu sarmalda ciddi yara alıyor" diye konuştu.

Yabancı yatırıma neden çekemiyoruz

Turizmde doğrudan yabancı yatırımcının gelmesi gerektiğine dikkat çeken Ferzan Çekikkanat, şunları söyledi: “Yabancılar Türkiye pazarından memnunlar ama turizmde bu kadar potansiyeli olan bir ülkede neden bir tane yabancı uluslararası marka direk yatırım yapmıyor Türkiye'de?

Farklı anlaşma modelleriyle geliyorlar, management ile veya franchise ile geliyorlar. Kiralamada bile kimseyi ikna edemiyoruz. Bizim ‘bu markalar neden bu şekilde yatırım yapmıyor’ kendimize sormamız gerekiyor ve buna çözüm bulmamız gerekiyor."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.