Felaket tellallarına atın tokadı
Türkiye turizmi batarsa, bundan bile politik bir rant devşirecek, mutlu olacak ve hatta göbek atacak bir güruh var.
İstiyorlar ki, coronavirüs Türkiye’ye de saldırsın. Ne turizm kalsın, ne iş ne güç.
Bunu isteyen ve kendisini muhalif ya da aydın sanan bir güruh var.
İster sosyal medyada, ister sokakta, bunlara nerede rastlarsanız, hadlerini bildirin.
Kinlerini, tatminsizliklerini, çapsızlıklarını yüzlerine vurun.
Korkmayın.
Yaşanan panik ortamı çözümü zorlaştırır
Panik yok!
Önlem almak. Tedbirli davranmak. Riskli alanlardan uzak durmak. Hepsine kabul. Ama panik ve farkında olmadan da olsa bozgunculuk yok!
Sakin.
Anadolu, binlerce yıldan damıtılıp bu güne kalan engin bir sabır, sakin bir güç ve olumlu düşünce ve duygu toprağıdır.
Köklerimize ve bu mirasa yakışan, dik ve sağlam bir duruşumuz olsun. Anadolu bundan çok daha berbat saldırılar ve krizlere sahne oldu, hepsini aştı. Merak etmeyin.
Ölümler var, ama yüzde oranı gözden kaçırılmasın
Yaygaraya prim vermeyin. Haber kaynağını bilmediğiniz paylaşımlara itibar etmeyin.
Türkiye turizmine düşman çakallar puslu havayı severler. Buna müsaade etmeyin.
Bir çok ülkede ölümle sonuçlanan vaka yok. Virüs bulaşanlarda ölüm oranı yüzde 3 bile değil. Çoğu vakada iyileşme var.
Batı panikledi, zira onların bu konuda hiçbir deneyimi yok
Başta Avrupa ve Asya olmak üzere, bütün Dünya paniklemiş durumda. Böyle olması da doğal, zira minicik bir virüs meydanları, havayollarını, otelleri, garları teslim aldı.
Minik bir virüs, geliştirmiş olduğu teknolojik üstünlüğe güvenerek, neredeyse artık kendisinde bir Tanrısallık vehmetmeye başlayan insanoğluna, evrendeki yerinin nerede olduğunu hatırlatıyor. Evrensel yaşam kodları karşısında hazır olan geçmesini buyuruyor.
Hayvanların, bitkilerin yaradılış şifrelerini kıran, doğayı hizaya sokabileceğini sanan insanoğluna böyle bir uyarı gerekiyordu. Doğanın bundan önceki uyarılarını kulak arkası eden insanlık, umalım ki bu virüs şokundan en az zararla çıksın.
Oteller virüs saldırısına karşı ne yapmalı?
Otel dolulukları düştü. Grup seyahatleri iptal ediliyor. Turist girişleri dip yaptı. Dünya turizminde bir durgunluk yaşanması riski hızla yükseliyor. Böyle bir durumda ne yapmalı?
Öncelikle oteller bir plan yapmalı. Bu plan işletmenin bütün bir yıl boyunca uygulayacağı önlemleri, iletişim yöntemlerini, uyarıları içeren bir strateji belgesi olmalı.
Stratejik belge sadece virüse karşı önlemleri açıklamakla sınırlı olmamalı. Orta ve uzun vadeli olarak, olası durgunluklar, gelirlerin düşmesi gibi her ihtimali içeren geniş bir bakış açısına sahip olmalı.
Başta da söyledim, sakin olun
Planlamanızı bitirin ve uzun vadeye odaklanın. Bu günler de mutlaka geçecek. Siz gelecekte, hedef kitleniz tarafından, bu günlerdeki duruşunuz, mesajlarınız ve işinize olan saygınız ile hatırlanacaksınız.
Her ne pahasına olursa olsun, müşteri memnuniyetine negatif etki yapacak kısıtlamalardan kaçınmak gerekir. Aynı şekilde, çalışan memnuniyetini de hiçbir önleme, kısıtlamaya kurban etmemek gerekir.
Bu gün misafirler ve müşteriler noktasında kararlı bir liderlik sergileyebilen işletmeler geleceği kazanacaklardır.
Uzun vadeli odağınızı kaybederseniz, panik sizi hiç ummadığınız noktalara sürükler. Uzun vadeli karlılıklarınıza zarar verirsiniz. Markanızı koruyun. Fiyatlandırmada istikrarı bozmayın. Dik durun. Önlemlerinizi alın. Bunu da pazarda duyurun.
Pazarlama bütçenizi güçlendirin
Mevcut müşterilerinizi kaçırmamak ve potansiyel müşterilerinizi kazanmak için promosyonlar verin. Yeni paketler sunun.
Eğer pazarlama bütçenizi kısarsanız, bunları yapmanız mümkün olmaz. Zor zamanlar güçlü promosyonlar ve cazip paketler ile daha kolayca aşılır. Pazar ile iletişimi koparmayın.
Hangi servislerde tasarrufa gidilebilir?
Yavaşlayan müşteri trafiği nedeniyle bazı alanlarda tasarruf gerekebilir. Bunun için müşterinin en az etkileneceği alanları tercih edin.
Standartlardan ödün vermeyin. Tam tersi, ürün ve hizmetlerinize fazladan değer ekleyin. Hangi şartlarda olursa olsun, müşteri olumsuz değişikliklere karşı çok hassastır.
Tasarruf etmek adına temel standartları bile feda ederseniz, uzun vadede kaybedersiniz. Satış fiyatlarınızda dinamik bir esneklik sizi kırılmaktan korur.
Dönemsel indirimlerle nakit akışınızı devam ettirebilirsiniz.
Virüs saldırısına karşı savunma planı hazırlayın
Hizmet ve ürünler arasında, çok yaşamsal öneme haiz olmayan bazı alanları kapatmakta bir sakınca yoktur. Örneğin fitness ve kapalı spor alanları olmasa da olur.
Ülkemizin Sağlık örgütlenmesi başarılı ve deneyimlidir. Onlardan gelecek her türlü tedbir önerisi ve uyarıyı çok ciddi olarak ele alın. Bütün çalışanlarınızla paylaşın. Bütün ekibinizde bir hassasiyet oluşturun.
Hazırladığınız planı çalışanlarınız ve konuklarınızla da paylaşın. Otel içi dükkanları da vu savunma planına dahil edin Özellikle spa alanları risklidir. Bu bölümlerde hijyen önlemlerini en üst seviyede uygulayın.
Çalışanlarınız ve otel içi dükkan personelini mutlaka eğitime alın. Otel dışındaki yaşamlarında risklerden kaçınmaları için temel öneriler paylaşın.
Hemen bir koordinasyon ekibi oluşturun
Hemen bir koordinasyon ekibi oluşturun. Görev tanımı coronavirüs süreçlerini takip etmek, haberleri izlemek, bulunan çözümleri yönetim ile paylaşmak olsun. Bu ekip Sağlık otoriteleri ile çalışanlar ve müşteriler arasında iletişim köprüsü olsun.
Kapı girişinden itibaren, otelin hemen her noktasına dezenfektanlar yerleştirin. Konuklara ve çalışanlara bu dezenfektanların yerlerini ve amaçlarını açıklayın.
Ayrıca müşteri odalarına da birer dezenfektan koyun. Bu hem bir önlem olur, hem de müşterinin güvenini kazanmış olursunuz.
En büyük riskler, havuzlar, havalandırma sistemleri, klimalar ve mutfaktır. Özellikle bu noktalarda hassasiyeti alarm noktasına yükseltin.
Sağlık ile ilgili ekipleriniz otel ile 24 saat iletişimde olsun.
UNWTO Turizmcileri çözümün parçası olmaya davet etti
UNWTO 2020 yılı büyüme planlarını revize etti.
Bu yıl yüzde 1 ile yüzde 3 arası bir küçülme tahmin ediliyor. Bunun finansal karşılığı ise 50 milyar dolar civarında olacak. Corona patlamasından önceki büyüme tahmini ise yüzde 3-4 civarında idi.
En ciddi daralma Asya ve Pasifik bölgelerinde olacak. Bu coğrafyada turizmin yüzde 9-12 arasında küçülmesi bekleniyor.
Avrupa bu güne kadar deneyimlemediği bir şok ile karşılaştı. Şimdilik panik hali gözlemleniyor. Ama bu paniğin geçici olduğuna inanmak gerekir.
Ne olursa olsun, ortada son 300 yılda bundan çok daha derin ve ölümcül şoklar yaşamış, bu alanda deneyimli ve bilge bir kıta var. Avrupa bir ay içinde ayağa kalkar ve hayata kaldığı yerden devam eder.
Türkiye sağlık ordusuna güvenin
Türkiye sağlık sistemine güvenin. Zaten güvenmek zorundasınız.
Meseleyi her türlü siyasi çekişmenin dışında tutun.
Bu noktada önemli olan en tepedeki isim değil.
Türkiye’de kamu ve özel olmak üzere çok güçlü bir sağlık alt yapısı ve donanımlı tıp kadroları var. Hiç değilse o fedakar kadrolara saygı ve güven duyun.
Türkiye turizm liderlerine güvenin
1990 – 2020.
Bu tarihler arasında kalan dönem, Türkiye turizminin yüzlerce ölümcül savaştan galip çıktığı, darbeler yediği ve her seferinde güçlenerek ayağa kalktığı bir başarı hikayesidir.
Ezip geçtiğimiz engellere bir bakın:
Güneydoğu’da PKK terörü
Irak savaşları
Şehirlerde bombalı eylemler
Suriye iç savaşı
ABD İkiz kuleler saldırısı
Darbe girişimleri
Kuş gribi, Sars virüsleri
Sonuç? Türkiye turizmi her savaşından güçlenerek ve sağlam bir kriz yönetimi geleneği geliştirerek bu günlere geldi.
Yine aynısı olacak.
Panik yok!
İçerideki tatminsiz, mutsuz, çapsız, beceriksiz ‘çakallar’ sussun yeter!
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: