Eskişehir İbis TMO'ya geçti, sorun da buradan çıktı...

Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi’nden kiralayarak inşa ettikleri ve Nisan 2007’de açılan İbis otelde şu sıralar büyük bir sorun yaşadıklarını açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Eskişehir İbis TMO'ya geçti, sorun da buradan çıktı...

Akın bu durumu şöyle anlattı:  “Otelin yeri eskiden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) silosuydu. Demiryollarının yanı, şehrin merkezinde. TMO belediyeye vermiş. Belediye de yatırım için bize kiraladı. 22 yıllığına kontrat yaptık. Ama sonradan TMO belediyeye dava açtı, orayı geri aldı. Şimdi TMO bize ‘çık’ diyor. Konu Yargıtay’da. Buradan gelecek sonucu bekliyoruz.”

Akın buna karşılık kendilerin bu durumu mal sahibi değişikliği anlamında değerlendirdiklerini belirtti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, TMO’nun 25 yıldır boş duran eski silolarını TMO’dan satın almış ardından bu atıl yapıda bir düzenleme yaparak Akfen grubuna otel için kiralamıştı.

‘Mesut Yılmaz kreditör kaçırdı’...

Yatırımlarda ‘maç oynanırken kural değiştirmemek’ gerektiğini ifade eden Hamdi Akın bu sözü özel sektör adına söylediğinin altını çizdi. Konu yatırımdan açıldığında Hamdi Akın, TAV’ın yapımını ve işletmesini üstlendiği Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın yaptığı açılıştaki ilginç bir hikayeyi anlatıyor.

“Mesut Yılmaz dönemin başbakanı. Atatürk Havalimanı’nın açılışı. Açılışta Mesut Yılmaz, ‘Burası yapıldı. Şimdi karşıya (Anadolu yakası) Sabiha Gökçen, Silivri’ye ve Çatalca’ya olmak üzere havalimanlarımızı 4’e çıkarıyoruz’ dedi. Bu sözü duyan tüm yabancı kreditörler ilk uçakla atladı gitti. ‘Ne yaptınız Sayın Başbakan’ dedim. Yılmaz, ‘Oraların daha uzun işi var. 7-8 yılı bulur bitmesi. Merak etme sen’ dedi. Ama yatırımcıları ikna edemedik, gittiler. Ardından krediyi daha yüksek maliyetle içeriden bulduk. İş Bankası bize kredi sağladı. (O dönem kredilerin başında şimdinin Genel Müdürü Ersin Özince var) İlk etapta 100 milyon dolar, toplamda 200 milyon dolar kredi almıştık.”

 

Yatırım için halka açılıyor

İstanbul, Eskişehir, Gaziantep ve Kıbrıs’ta otel yatırımı olan Akfen Grubu, Kayseri ve Bursa’yla birlikte Rusya’da da iki otel yatırımına başladı. Anadolu’nun pek çok kentinin yanı sıra Ankara ve İstanbul’da yeni projeler geliyor. Grup ayrıca otoyol kenarlarını da yatırım için gözüne kestirdi. Burada da İstanbul-Ankara otoyolundaki noktalar öne çıkıyor. Akfen, yurtdışı projeleri kapsamında Sibirya’da da otel yatırım yapacak.

Geçen cumartesi Gaziantep’teki otel açılışı öncesi ekonomi basınıyla bir araya gelerek “Büyümemizde engel yok” diyen Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Önümüzdeki tek engel arsa. Ucuz fiyata arsa bulsak hepsine gireriz” dedi. Mevcut oteller aracılığıyla 1.000 kişiye istihdam sağlandığını, yatak sayısının 3 bin 200’ü bulduğunu hatırlatan Akın şöyle konuştu:

“Türkiye’nin en hızlı büyüyen otel grubuyuz. Şu ana kadar 200 milyon euro’luk yatırım yaptık. Yıl sonunda halka arza hazırlanıyoruz. Bu işi yatırım için yapıyoruz. Ortak satışı yapmayacağım. Gelen parayı şirkete koyup, büyüyeceğiz. Hedef aktif büyüklüğü katlamak.”

 

Rusya’da iki otel...

1 milyonun üzerinde nüfusu olan her şehre Fransız Accor grubuyla otel kurmayı planladıklarını ifade eden Akın, “Fransızların (Accor grubu) ‘Burada yapın biz işletiriz’ dediği her yerde yatırım yapıyoruz. Bizim işimiz otel finansmanı. İşletmecilik yapmıyoruz. Cirodan pay alıyoruz. Uluslararası standartı Anadolu’ya getiriyoruz. 4 bin 300 otel işleten bir grupla çalışıyoruz. İK ve kalite sıkıntısı yok. Bu yıl sonu hedefimiz 13. İbis 3 yıldızlı, Novotel 4 yıldızlı.” Akın, yurtdışı yatırımlarıyla ilgili olarak  şu bilgileri verdi:

“2 tane otel Rusya’da yapıyoruz. Bunlar Samara (Fiat’ın fabrikası var) ile anıt şehir olan Yaroslav’da. Bu iki otelin yatırımı 50 milyon euro’lı ubulacak. Arsalar bize ait. Bu yüzden işin maliyeti artıyor.”

 

Malatya’daki kötü otel, otelci yaptı...

İşadamı Hamdi Akın, otel yatırımlarına nasıl başladığının hikayesini şöyle anlattı:  “2000 yılında Malatyaspor-Fenerbahçe maçı için Malatya’ya gitmiştim. Şimdilerde kapanan 4 yıldızlı ‘Altın Kayısı’ otelinde kalmak için gittim. Otelde neredeyse benimle ilgilenen kimse yoktu. Odaya çıkardılar. Bir de baktım 5 ayrı yatak var. ‘Buralara biri gelecek mi?’ diye sordum. ‘Hayır oda size ait’ dediler. Aklımdan ‘Bu oda bu kadar verimsiz düşünülmüş olamaz’ diye geçirdim. Öyle bir tabloda işletilen bir otel ve Malatya. Otelde, odalarda bir standart yok. ‘Buralarda bir standart olmadığı belli, Anadolu’ya standart getirmek lazım’ diyerek şehir otelciliği işine yatırım kararı aldım.”

 

‘Feda ettim’

Bunun ardından otelciliğe İstanbul’dan başladığını hatırlatan Akın şunları söyledi:

“Kendime ait olan Zeytinburnu’ndaki yeri bu iş için feda ettim. Orada şimdi 3 milyon dolar kazanıyorum. 5 yıldızlı yapıp 5 milyon dolar da kazanabilirdim. Hatta Başbakan Tayip Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş açılışa geldi. ‘Arsayı ziyan ettin. Burası İstanbul’un yüzüktaşı’ anlamına gelen sözler söylediler. Ama ben şehir otelciliğine başlamak için o arsayı feda ettim.” (Milliyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.