Ertuğrul Günay: 2009'u artıyla kapatan tek ülke Türkiye
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin gelişmiş 10 turizm ülkesi içinde kriz yılı olan 2009'u artıyla kapatan tek ülke olduğunu söyledi. İZFAŞ, Hanover Messe International ve TÜRSAB işbirliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuar ve Konferansı, İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda törenle açıldı.
Törende konuşan Bakan Günay, ''çocuğunun büyümesine tanıklık eden bir aile büyüğü gibi fuarın yıldan yıla gelişmesine sevindiğini ve heyecan duyduğunu'' belirterek, Türk turizminin de kriz şartlarına rağmen büyümesine devam ettiğini dile getirdi.
Bakan Günay, Dünya Turizm Örgütü'nün son verilerine göre, etkileri çok fazla görülen ekonomik kriz, çeşitli salgın hastalıkların getirdiği tereddütlere rağmen Türkiye'nin dünyanın önde gelen 10 turizm ülkesi arasında en başarılı ülke olduğunu ifade etti.
Günay, ''10 ülkenin 9'u yılı eksiyle kapattı. Türkiye bir kaç yıldır yaşadığı gelişimle ilk 10 ülke arasında ziyaretçi bakımından 7, gelir itibarıyla 9. sırada yer alıyor. Ziyaretçi sayısı açısından artıyla kapattık. Gelir itibarıyla bir miktar geriye düşsek de yine öteki ülkelerden daha iyi bir noktadayız. Türkiye dünyanın hızla gelişen, markalaşan, kalıcı bir turizm ülkesi haline geldi'' dedi.
Türkiye'nin turizmini ülke sathına ve yılın tüm aylarına yaymaya çalıştığını, kişi başına düşen geliri artırmayı amaçladığını dile getiren Günay, İzmir'de düzenlenen fuara çok sayıda kentin turistik potansiyelleriyle geldiğini, bunun umut verici olduğunu dile getirdi.
Bakan Günay, İzmir'in de potansiyeline rağmen yeteri kadar turist çekemediğini, nüfusunun ancak dörtte biri kadar ziyaretçi ağırlayabildiğini, tüm Doğu Akdeniz'in dikkatini buraya çekmeye çalışacaklarını kaydetti.
Bölgede yapımı devam eden Akdeniz'in en büyük kongre merkezinin 2010 yılında açılacağını, İstanbul'un ardından kongre turizminde önemli bir merkezin devreye gireceğini dile getiren Günay, termal turizm konusunda 32, toplamda ise 48 yeni alan için tahsis ihalesi açtıklarına dikkati çekti.
Günay, bu tahsislerle 15 bin yeni yatağın hizmete gireceğini belirterek, ''Dünyanın kriz yılında bile turizmini büyüten bir ülke olarak Türkiye, bu konuda en elverişli yatırım ülkesidir. Yerli ve yabancı yatırımcıların bunu dikkate alacağını düşünüyorum'' dedi.
İzmir'de turizm odaklı çekim merkezi oluşturma konusunda planlama çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Günay, yeşili tahrip etmeden, yeni betonlaşmalara yol açmadan kentin bozulmuş siluetini daha da kötüye taşımayan bir planlama yapılacağını dile getirdi.
Günay, İzmir'de bir Ege Uygarlıkları Müzesi kurmayı planladıklarını, bunu 2010 yılı programı içine almayı hedeflediklerini belirterek, ''Araziyle ilgili önerileri alarak bir kez daha yerinde göreceğiz. Bu konuda nihai kararımızı 2010 başında verip proje hazırlıklarını başlatmaya çalışacağız'' dedi.
Bakan Günay, turizmin daha fazla istihdam, bereket, barış ve dostluk anlamına geldiğini, bu kapsamda iç turizme büyük önem verdiklerini, şubat ayında erken rezervasyon kampanyası yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Turizmin getirdiği olanakların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine de aktarılması için İzmir'dekine benzer bir fuarın gelecek yıldan itibaren Van'da da düzenlenmesi konusunda TÜRSAB'a öneride bulunduklarını kaydeden Günay, şöyle devam etti:
''2010 yılında Van'da bir başlangıç yapalım nasıl İzmir'de yaptıysak. Bir kaç yıl sonra o bölgedeki insanların da turizmin nasıl bir istihdam, bolluk, bereket ve barışma kapısı olduğunu hissedebilirler ve turizmi ülkemizin her tarafına yaymayı başarabiliriz.''
Günay, son günlerdeki terör olaylarına dikkati çekerek şunları kaydetti:
''Evlatlarımız son bir kaç gün içinde hain pusulara, tuzaklara kurban gittiler. Onları minnetle rahmetle anıyorum. Ama bütün kalbimle şunu söylüyorum, hiçbir hain pusu, tuzak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik gelişmesini, barışını, birliğini, kardeşliğini, büyümesi ve güçlenmesini engelleyemeyecek. Biz dayanışmamızla, dostluğumuzla, geleceğe bakışımızla Atatürk'ten aldığımız hızla ve geleceğe olan inancımızla tüm bu tuzakların üstesinden geleceğiz ve Türkiye'yi Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi haline getireceğiz.''
İZMİR'İN TURİZM PLANLARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için yapılan yatırımlar ve hedefler hakkında bilgi verdi.
Kocaoğlu, İzmir'in mutlaka turizm ve hizmet sektörü şemsiyesi altında büyümesi gerektiğini, bu amaçla Liman arkası-Salhane Turan bölgesi ile İnciraltı bölgesinde toplam 10 bin dönümlük alanda gelişim öngörüldüğünü belirterek, ''Bu 10 bin dönüm alanda belirlediğimiz fonksiyonlara göre arsa üretemezsek İzmir'in turizmde ve hizmet sektöründe kalkınmasından bahsedemeyiz. Sadece havanda su döveriz. Kentin tüm dinamikleri, iktidarı, muhalefeti herkesin İzmir'in kalkınması için iki önemli alanın planlanması için emek göstermesi gerekmektedir'' dedi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'in kruvaziyer turizmde son yıllarda hızlı bir gelişim kaydettiğini, kentte turizm çeşitliliğinin artmaya başladığını ifade etti.
İzmir'in potansiyelini iyi kullanamadığını, gelen turist sayısının nüfusunun ancak dörtte biri kadar olduğunu belirten Kıraç, en önemli eksiklik olan tanıtım konusunda yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, fuara katılımın yüksek olmasının kendilerine umut verdiğini, birlik olarak vilayetleri marka yapmaya odaklandıklarını kaydetti.
İzmir'in bir moda değil marka kent olduğunu ifade eden Ulusoy, fuarı 10 yıllığına İzmir'de düzenleme kararı aldıklarını hatırlatarak, artık bir süre sınırı koymadan fuarın sürekli İzmir'de düzenlenmesine karar verdiklerini söyledi.
Ulusoy, fuara katılmak isteyen ancak yer sorunu nedeniyle gelemeyenlerin bulunduğunu, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin yeni fuar alanları yaratma konusunda elini çabuk tutması gerektiğini dile getirdi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in tarihi bir günü yaşadığını, fuara krize rağmen 430 katılımcının geldiğini, bu iş başladığında böyle bir başarı yakalanacağını ummadıklarını belirtti.
Demirtaş, fuarın düzenlenmesinde en büyük pay sahibi olan TÜRSAB Başkanı Ulusoy'a teşekkür etti.
İzmir'in turizmde geri kaldığı söylemini artık bıraktıklarını, eylem planlarının uygulanmaya başladığını anlatan Demirtaş, İzmir'in çok yakında Akdeniz'in işaret noktası haline geleceğini söyledi.
Fuarın onur konuğu kenti olan Denizli'nin Valisi Yavuz Erkmen, Denizli'nin termal turizmde büyük öneme sahip olduğunu, yeni tahsislerle bölgenin turizmdeki gücünü artıracağını dile getirdi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: