Ermenistan ve Avrupa Birliği, vizeleri karşılıklı olarak kaldırıyor

Ermenistan ve Avrupa Birliği (AB), Ermenistan vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat rejiminin liberalizasyonu konusunda müzakerelere resmen başladı.

10/09/2024 22:36
Ermenistan ve Avrupa Birliği, vizeleri karşılıklı olarak kaldırıyor

9 Eylül 2024’te AB’nin Avrupa yaşam tarzını teşvik etmekten sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ın Erivan’a gerçekleştirdiği ziyaretle başlayan süreç, Ermenistan ile AB arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olarak görülüyor.

Bu müzakerelerle, Ermeni vatandaşlarının AB ülkelerine kısa süreli ziyaretlerde vizesiz seyahat edebilmesi hedefleniyor. Haberrus'un aktardığına göre Schinas, Erivan’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan, Başbakan Nikol Paşinyan ve Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile bir araya geldi. Görüşmelerde, vize serbestisi konusu başta olmak üzere, AB-Ermenistan ortaklığının diğer stratejik alanları da ele alındı.

AB delegasyonu, müzakerelerin başlatılmasının, AB’nin Ermenistan ile ortaklığını derinleştirme konusundaki kararlılığının güçlü bir sinyali olduğunu belirtti. Ancak bu sürecin tamamlanmasının birkaç yıl alacağı ve Erivan’ın seyahat belgeleri güvenliği, sınır kontrolleri, göç politikaları ve kamu düzeni gibi çeşitli alanlarda kapsamlı reformlar yapmasının gerektiği vurgulandı.

Uzun Soluklu Bir Süreç

AB delegasyonu yaptığı açıklamada, benzer müzakerelerde diğer üçüncü ülkelerle yaşanan deneyimlere dayanarak, Ermenistan ile başlatılan diyalogun uzun vadeli bir süreç olacağını belirtti. Bu süreç, AB ülkeleriyle yakın iş birliği içinde yürütülecek ve Ermenistan’ın reformlarda kaydettiği ilerlemeyi izlemek için ortak çalışmalar yapılacak.

Margaritis Schinas da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Erivan’daki görüşmelerde AB-Ermenistan ortaklığının başarılarını değerlendirmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Schinas, “Vize serbestleşmesi, güvenlik desteği, büyüme ve sürdürülebilirlik planı, kişiler arası değişim. AB, Ermenistan’la omuz omuza duruyor” ifadelerini kullandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.