Endonezya, turizm için başkentini taşıyor...

Endonezya’da gündemi meşgul eden konu, halk tarafından büyük destek görüyor. Endonezya’nın en önemli turistik eserlerinin bulunduğu yer ve en çok turist çeken cazibe merkezi, başkenti Jakarta.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Endonezya, turizm için başkentini taşıyor...

9 milyon nüfuslu bu megakent, İstanbulluların bile hayal edemeyeceği bir trafik yoğunluğu yaşıyor. Üsteli bu şehir, sadece ülkenin önemli turistik değerlerini barındırmıyor, aynı zamanda bütün bakanlıklar ve diğer hükümet binaları da burada. 

 

Turistler için de sorun burada başlıyor. 5 kilometrelik bir otobüs veya taksi yolculuğu bile kolaylıkla bir – bir buçuk saatlik bir trafik işkencesine dönüşebiliyor. Oysa turistler, hem tarihi hem turistik değerleri gezmek, alış veriş etmek istiyorlar.

 

Jakarta’nın diğer bir sorunu ise, ülkedeki aşırı İslamcı eylemciler. Geçmişte bomba atan, silah kullanan bu insanlar, başkentteki her siyasetçinin en az iki araç ve 5-10 korumayla gezmesini gerektiriyor. Üstelik bu gezen bir bakan ise, bakanın geçeceği güzergahtaki bütün yollar bir süreliğine kapatılıyor. Bu nerdeyse her gün birkaç kez yaşanıyor. Bu durumda trafik, işkence olmaktan da çıkıyor, düpedüz cehenneme dönüşüyor.

 

Bu durumdan elbette sadece turistler şikayetçi değil, en az onlar kadar yerli halk, esnaf, alışveriş merkezleri ve siyasetçiler de bu durumdan hoşnut değil. Şimdi konuşulan ise, bir taşla iki kuş vurmak: Başkent Jakarta’dan taşınsın. Kamuoyunda ve medyada uzun uzuna tartışılan bu konu, şimdiden çok taraftar kazandı ve hükümetin de bu uygulamaya sıcak bakmasını sağladı.

 

Jakarta’nın 100 kilometre güneyinde bulunan 1 milyon nüfuslu Jonggol, yeni başkent olmaya aday yerlerden biri. Trafiği henüz son derece sakin olan ve çok gelişmiş bir altyapıya sahip olan bu şehir, ideal bir konuma sahip. Turistlerin fazla ilgisini çekmeyen Jonggol, temiz bir havaya ve yakınlarda bir havalimanına sahip.

 

 
Diğer bir adaylar ise Batı Papua eyaletinde bulunan Javapura ve Orta Kalimantan eyaletinde bulunan Palangkaraya. Ama her ikisinin de aynı ortak sorunu var: Deprem tehlikesi. 240 milyon nüfusa sahip Endonezya’nın Devlet Başkanının Planlama Müdürü Kuntoro Mangsubroto,Jonggol’u  en yakın aday olarak görenlerden biri. Mangsubroto, bu nispeten küçük kentin altyapı genişletme ve trafik geliştirme çalışmalarının kısa sürede yapılabileceğini iddia ediyor. Bu çalışmalar mutlaka gerekli, zira Jonggol başkent olursa, kısa süre içinde 1 milyonluk nüfusu, en az 1,3 milyona fırlayacak.

 

Mansubroto’ya göre, başkentin taşınması halinde birçok sorun aynı zamanda çözülecek. En çok da turistler sevinecek.

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.