Elite World Hotels, Batı Avrupa’ya yatırım yapacak...

Elite World İstanbul Otel Genel Müdür Yrd. Serhan Keyder, “2010 yılında İstanbul Anadolu yakasın da yapmayı planladığımız 300 oda kapasitesinin üstün de resort ve şehir oteli tarzın da konaklama tesisi açmak. Ayrıca önümüzde ki beş yıl içerisin de Batı Avrupa da beş yıldız bir otel yatırımı hedefliyoruz, bu yatırımı da 2015 yılında tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Elite World Hotels, Batı Avrupa’ya yatırım yapacak...

Recep ARISOY

 

* Otelcilik sektörünün önemli markalarından Elite World ailesin de üst düzey yönetici olarak görev yapmaktasınız. Öğrendiğim kadarı ile Serhan Keyder Elite World ailesine katılmadan önce de otel sektörünün önemli markaların dada görev yapmış, sizi biraz tanıyabilir miyiz?

 

1986 yılında sektöre seyahat acentacılığı ile başladım. İlk otelciliğe Movempick otel de satış pazarlama direktörü olarak adım attım, uzun bir süre burada çalıştım. Movempick otelden Dedeman otelin satış pazarlama direktörlüğüne geçtim, on yıl Dedeman ailesin de hizmet verdim. Dedeman ailesinden ayrılarak Elite Worl ailesine katıldım, burada Genel Müdür yardımcılığı görevini üstlendim. Profesyonel olarak kariyer planlamasında ilk kez satış pazarlama alanının dışına çıktım. Otel işletmeciliği değişik yönleri ile satış pazarlama heyecanı veriyor.

* Öncelikli olarak, sektörün pazarlama alanın da uzun süre görev yaptığınız için bu alan da bir soru sormak istiyorum. Turizm sektörün de pazarlamanın önemi nedir, pazarlama görevinde bulunan yöneticiler de olması gereken vasıflar nelerdir?

Uluslararası turizm pazarlamasının Türkiye turizminin geleceği açısından büyük önem taşıyor ve bu işi yapacak kişilerde  ciddi bir entelektüel formasyon, mesleki birikim,  stratejik planlama yeteneği, ilişki kurabilme ve yabancı dil(ler) kullanma kolaylığı gibi olmazsa olmazı.

 

* Elite World Ailesi olarak, Otelleriniz sektör de önemli bir marka olmuş durum da, buda gösteriyor ki sağlıklı ve istikrarlı büyüyor şirketiniz, sağlıklı büyüyen şirketler daima yeni yatırım ve projeler peşinde koşarlar, sürekli yeni arayışlarda bulunurlar. Elite World ailesi önümüzdeki günlerde yeni bir yatırım düşünüyor mu?

 

Elite World olarak yatırım planlarımız var ve buna yönelik projelerimiz ciddi olarak sürmekte, örneğin 2010 yılında İstanbul Anadolu yakasın da yapmayı planladığımız 300 oda kapasitesinin üstün de resort ve şehir oteli tarzın da konaklama tesisi açmak.  Ayrıca önümüzde ki beş yıl içerisin de Batı Avrupa da beş yıldız bir otel yatırımı hedefliyoruz, bu yatırımı da 2015 yılında tamamlamayı planlıyoruz.

 

* Sektör de 2010 yılının ikinci çeyreğini tamamlamış bulunuyoruz, İstanbul 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti, yılın üçüncü çeyreğine girerken geçen sürede İstanbul’un Kültür Başkenti olmasının, otel işletmelerine getirisi oldu mu?

 

* Ayrıca son günlerde İstanbul’un kültür başkenti olmasına olumsuz bakanlar var. Kültür başkenti olarak başka illerin seçilmesi doğrultusunda söylemler oldu, İstanbul’un kültür başkenti olması doğru bir seçim miydi? Sizce hangi il kültür başkenti olsa daha iyi olurdu?

İstanbul son yıllarda zaten giderek artan bir talep görmektedir. 2009 yılı gibi dünya turizminin ortalama % 4-5 dolayında daralma gösterdiği bir dönem de dahi İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısında %6,5 oranında bir artış görülmüştür.  2010 yılında Almanya’nın Essen ve Macaristan’ın Pecs kentleriyle birlikte “ Avrupa Kültür Başkenti”  seçilen İstanbul’un bu unvana bağlı olarak 2010 yılında alacağı yabancı ziyaretçi sayısının son yılların eğilimini belirgin bir şekilde değiştirmesi beklenmemektedir.

 

Kısacası İstanbul için talep artışı aynı doğrultuda devam edecektir. Bununla birlikte ilk kez 1985 yılında Atina ile başlayan “Avrupa Kültür Başkenti” seçiminin o tarihten bu yana belirlenen kentlerde kültürel yapının canlandırılması ve özellikle o kentte yaşayan insanların gözünde kentin kültürel değerinin artması anlamında etkileri olduğu gözlenmiştir. Bu bağlamda İstanbul’un da yıl içinde düzenlenen çeşitli kültürel etkinliklerle İstanbulluların gözünde bir “Dünya Kenti” olarak algılanması süreci devreye girmiştir. Bu gerçeğin, kentin uluslararası konumlamasındaki olumlu etkilerinin zaman içinde daha net görüleceği düşüncesindeyim.

 

* Talimhane bölgesi son yıllar da sektör de ciddi bir potansiyele hitap etmekte ve ciddi pazarları elinde bulundurmak ta. Taksim meydanın da yapılan politik gösteri ve eylemlerin otel işletmelerine yansıması nedir? Örneğin son olarak bir mayıs işçi bayramın da yapılan mitingin işletmelere olumsuz yansıması odlu mu? Bu tür gösteri ve eylem mitingleri turistler üzerinde ne gibi olumsuz etkiler bırakıyor?

 

Talimhane bölgesi, gerek “Kongre Vadisi” gerekse modern İstanbul’un merkezi Taksim’e yürüyüş mesafesinde bulunduğu için İstanbul’a gelen ziyaretçilerin talep ettiği bir bölge haline gelmiştir. Bunda otel sayısının olduğu kadar bölgenin trafiğe kapatılarak yayalar için cazip hale gelmesinin kuşkusuz büyük payı vardır.  Bilindiği gibi Taksim Meydanı bugüne kadar siyasi gösterilere kapatılmıştı. Uzun yıllar sonra ilk kez bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına açılmış olması ve o günün sorunsuz bir şekilde geçmesi nedeniyle bundan sonra bu tür organizasyonların daha sık gerçekleşmesi beklenebilir.

Bununla beraber bu tür kutlamaların oteller bölgesi üzerinde ciddi bir olumsuz etkisinden söz edilemez. Dünyanın birçok önemli metropolün de bu tür gösteriler, kutlamalar sıklıkla gerçekleşmekte ve bu da bu kentlerin günlük yaşamını etkilememektedir. Dolayısıyla İstanbul’u ziyaret eden yabancıların büyük çoğunluğu zaten gerek kendi ülkelerinde gerek ziyaret ettikleri başka ülkelerde bu tür durumlarla karşılaşmış olacakları için bunu bir sorun olarak görmemek gerektiğini düşünüyorum.

* Otel sektörün de sizlerinde bildiği gibi personel istihdamı önemli bir sorun, Elite Worl ailesi olarak, personel istihdamı konusunda nasıl bir yol ve strateji yürütüyorsunuz? Vasıfsız personel çalıştırıyor musunuz? Vasıfsız personelleri kalifiye personel yapmak için ne gibi bir eğitim aşamasından geçiriyorsunuz? Eğiterek kazandığınız Kalifiye personelleri kaybetmemek için özel bir uygulama ve çalışmanız var mı?

 

Elite World ailesi olarak otellerimizde vasıfsız elemanlarla çalıştırmıyoruz. Her alanda,  konusunda uzman, kalifiye ve formasyonu iyi olan personel ile çalışıyoruz. Personelimizin var olan deneyimlerini ve eğitimlerini iş başı eğitimler ile destekliyor eğitim seviyelerini yükseltmeye çalışıyoruz. Motivasyon arttırıcı organizasyon ve etkinliklerle personelimizin bağlılıklarını arttırmaya çalışıyoruz. Düzenlediğimiz kurum içi iletişim etkinliklerimiz ile çalışanlar arasındaki mevcut iletişimi güçlendiriyoruz.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.