Eko turizm, 3S’yi üçe katlayacak...

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Oran ve Ahiler Kalkınma Ajanslarının ortaklaşa düzenlediği turizm çalıştayında yaptığı sunumda, eko turizmin 3S (deniz-kum-güneş) turizminden üç kat hızlı büyüyeceğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Eko turizm, 3S’yi üçe katlayacak...

Kayseri, Sivas, Yozgat’ı temsil eden ORAN (Orta Anadolu Kalkanma Ajansı ile Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde ve Nevşehir’i temsil eden AHİ-KA (Ahiler Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa düzenlediği “Kapadokya ve Orta Anadolu Turizm Çalıştayı Kayseri Kadir Has Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Çalıştaya, Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Niğde Valisi Âlim Barut, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sivas Valisi Ali Kolat, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Nevşehir Valisi Abdurranman Savaş, Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İl Genel Meclis Başkanları, Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanlarından oluşan Yönetim Kurulu Üyeleri, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Dr. Selim Biçen ve turizmciler katıldı.

 

Çalıştay’da “Kış Turizmi”, “Jeotermal ve Sağlık Turizmi” ile “Doğa ve Kültür Turizmi” başlıkları altında paneller yapıldı. Doğa ve Kültür Turizmi panelinde bir sunum yapan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, TIES’in (Uluslararası Ekoturizm Derneği) eko turizmin yılda ortalama yüzde 10-12'lik artışlar kaydettiğini belirlediğini açıkladı. Dünya Turizm Örgütü’nün önümüzdeki yıllarda genel turizmin yılda yüzde 4 büyüyeceğini açıkladığını hatırlatan Köfteoğlu, “Buna göre eko turizm, 3S’den üç kat daha hızlı büyüyek” dedi.

 

Kültür Turizmi Nedir?

 
Sunumunda Fest Travel Genel Müdürü Faruk Pekin’in kültür turizmi tanımına yer veren Köfteoğlu kültür turizmini şöyle tanımladı: “Kültür Turizmi; doğal ve tarihsel kültür varlıklarını, kültürel etkinlikleri, güncel sanat eserlerini, bazı sosyo-ekonomik olguları turistik bir ürün biçiminde gezginlerin hizmetine sunan turizm anlayışıdır. Geniş alanı kapsar.Eko-turizm, böcekçilik, kuşçuluk, ipekyolu turizmi, kruvaziyer turizmi, trekking gibi alternatif spor turları bu tanım kapsamındadır” diye konuştu.

 

Kültür turistini “Deneyimli seyyahtır, eğitimi yüksektir, yüksek gelir grubuna sahiptir, orta yaş ve üstü grubuna aittir, kanaat önderidir, tatil konusunda eşten-dosttan bilgi alır, keşfetmeyi seven kişiler” şeklinde özetleyen köfteoğlu, bu kesime ulaşma yöntemlerini de şöyle sıraladı:

 

“Mobilite ve sosyal medya turizmin çehresini değiştiriyor. ‘Kanka Önerileri’ turizmde önem kazanıyor. Sosyal paylaşım ağları, seyahat ve otel bilgisi veren web siteleri, akıllı telefon uygulamaları ve GPS’li cihazların kullanımı artıyor.Tanıtımda bu mecraların tümünden yararlanıp kültür turistine ulaşmalı.”

 

Tanıtımda PR'ın Rolü...

 
Tanıtımda Halkla İlişkilerin (PR) önemine değinen Köfteoğlu bu konuda şu bilgileri verdi: “Son yıllarda dünya turizminde öne çıkan İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi ülkelerin başarısında PR önemli rol oynadı. PR, imaj oluşturma ve sürdürme konusunda reklamdan daha ikna edicidir. 

 

Çünkü, reklamda siz kendinizi översiniz, ama PR sayesinde tarafsız, güvenilir üçüncü bir göz sizden övgüyle bahsederse bu elbette daha inandırıcı olur. Reklamla tamamlanmayan PR istenilen hızda ve yaygınlıkta sonuç vermeyebilir. Unutmayınız ki PR, belirlenen hedef kitlesini etkilemek için hazırlanmış planlı, inandırıcı bir iletişim çabası ve farkındalık yaratma aracıdır.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.