Efes Antik kenti, dünya turizm liderleri arasına girecek...

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Efes Antik kentinin gelişimine ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunması hedeflenen ‘Efes Vakfı’nın kuruluş çalışmaları başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Efes Antik kenti, dünya turizm liderleri arasına girecek...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişi olduğunu, çok sayıda kültüre, uygarlıklara ev sahipliği yaptığını belirterek, "Anadolu topraklarında binlerce yıl önceye giden eski yerleşim merkezleri, insan elinden çıkmış yaşam izleri var ki Efes onların yanında oldukça yeni sayılır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Beatrix Karl ile Şirince Köyü’nde yemek yedi, Meryemana Evi’ni ve Efes Antik Kenti’ni gezdi, Antik Kent Yamaç Evler’de ortak basın toplantısı yaptı.

Kuruluş çalışmaları devam eden Efes Vakfı hakkında bilgi veren Bakan Günay, üyeleri arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in de bulunduğunu vakfın Efes kazılarına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

 

Efes Antik Kent’in çok büyük bir kültürel miras olduğunu, bir kültür bakanı için buralarda bulunmanın çok büyük bir mutluluk olduğunu belirten Günay, "Yeryüzünde bundan güzel bir yer olamaz, daha büyük mutluluk olabilir mi? İnsanlık tarihinin binlerce yıl öncesine giden mekan, yeniden çağdaş bütün bilgiler ve teknik donanımlar kullanılarak insanlığın hizmetine sunuluyor.

 

Hepimiz bu sunuşta yer alıyoruz. Ben bu kürsüde bütün güzel eserlerden, topraklardan sorumlu insan sıfatıyla burada bulunuyorum. Bundan daha büyük mutluluk insan için olamaz" dedi.

 

 -AVUSTURYALI BAKAN-

 Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Beatrix Karl ise Efes’te bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, antik kentten çok etkilendiğini söyledi.

 

Efes kazılarının Avusturya biliminin sonuçlarını gösterdiğini, bundan büyük gurur duyduğunu belirten Karl, Efes kazılarının Avusturya’nın yurt dışındaki en büyük bilimsel faaliyeti olduğunu ifade etti. Efes’e inandıkları için kazılara katkı sağladıklarını belirten Beatrix Karl, şunları söyledi: "Burada tarihin büyük kısmı işleniyor ve kültürel miras korunmuş oluyor.

 

Vakfın kurulmasıyla başka kazılar ve araştırma projeleri yapılabilecek. Birçok yer kazılamadı, kazılacak çok yer var. Zaman dilimleri araştırılmadı, yapılacak çok şey var. Yapılan çalışmaların görünür hale getirilmesi gerekir, bu hepimizin görevi, farklılık gösterilmeli, arkeoloji görünür hale getirilmeli. Efes en büyük turizm merkezlerinden biri haline getirilmeli. Efes Vakfı burslar verecek, gençlerin için yararlı çalışmalar yapılacak. Ben ocak ayında Bakan oldum, Sayın Günay ile iyi bir işbirliği yapıyoruz. Kazı müdürümüze Türkler güveniyor, bilimsel açıdan kaliteli bir yönetim bilgisi ve deneyimi var." Borusan Holding ve Efes Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Efes Antik Kentinin dünyanın en büyük kültürel miraslarından biri olduğunu, kentin 10 bin yıllık geçmişi olduğunu söyledi. Efes Antik Kentinin korunması ve dünyaya tanıtılması için böyle bir vakfın kurulmasının gündeme geldiğini belirten Kocabıyık, önemli çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

 

 

EFES VAKFI KURULUYOR

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Efes Antik kentinin gelişimine ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunması hedeflenen ‘Efes Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Beatrix Karl, birlikte duyurdu. Toplantıya, iki bakanın yanı sıra Borusan Holding öncülüğünde kuruluş çalışmaları yürütülen vakfın kurucuları Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Yöneticisi ve Efes Antik Kenti Kazı başkanı Doç.Dr. Sabine Ladstatter katıldı.

Vakfın, Efes Antik Kenti geleceği için önem taşıdığına dikkati çeken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Anadolu topraklarından geçmiş Roma uygarlıkları, Helen uygarlıkları, Bizans Selçuklu Osmanlı dönemlerinden kalan çok eser var. Bunlar Anadolu toprakları için yeni sayılır. Bu topraklarda Likya, Frigya, Hitit eserleri var. Bir müzemizde İsa'dan 12 bin yıl önce yapılmış bir balta var.

Bu günden 14 bin yıl öncesinde insan elinden çıkan bir eser. Bunların bilincinde olan bizler, hiçbir inanç dönemi ayrımı yapmaksızın Hıristiyanlık dönemi, Musevi ayak izi, Müslümanlık dönemi, Müslümanlık içindeki şu inancın izi ayrımı yapmıyoruz. Hepsi insanların ortak malıdır, ortak malı olduğu inancıyla hepsine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza sahip çıktığımız gibi sahip çıkıyoruz. Bu topraklardaki her taşa, her çiçeğe her bitkiye sahip çıkıyoruz. Tüm kalbimizle biliyoruz ki, gelecek bin yıllarda insanlığın ortak zenginliği olacaktır” dedi.

Avusturya Hükümeti'nin Efes Antik Kenti'ne olan katkılarına dikkat çeken Günay, konuk bakana yönelik olarak, “Siz sadece Türkiye topraklarındaki tarihi bir arkeolojik alana katkı yapmıyorsunuz. Bence insanlığın geleceğine yönelik güzel bir adımı bizimle paylaşıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Dr.Beatrix Karl'da Efes Antik kenti kazılarının ülkesinin yurt dışındaki en büyük bilimsel projesi olduğunu söyledi. Konuk Bakan Karl, “Bu proje Avusturya'nın yurt dışındaki en büyük bilimsel projesi. Avusturya bu projenin önemine inanmazsa, bu katkıyı yapmazdı. Daha kazılacak çok yer var. Bu çalışmalarla, hem bilim, hem de arkeolojide farkındalık yaratmalıyız. Efes antik kentini en büyük turizm yerlerinden biri haline getirmeliyiz. İnsanların buraya yakınlaşmasını sağlamalıyız. Kazı başkanının Sabine Ladstatter'in olması bizi ayrıca mutlu etti” diyerek, Bakan Günay'ı Viyana'ya davet etti.

 

 

‘HEDEF, EFES'İ VİTRİN HALİNE GETİRMEK’

Vakıf yönetim kurulu Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, ise vakfın amacının Efes'i arkeoloji biliminin çağdaş ve modern uygulamalarının tüm dünyaya sunulduğu bir vitrin haline getirmek olduğunu söyledi. Kocabıyık, “Vakfımızın hedefleri arasında, çeşitli alanlarda restorasyon ve kazı çalışmalarının yanı sıra, turistlere sunulan deneyimin zenginleştirilmesi de yer alıyor. Alternatif yürüyüş programlarından, gece turlarına, sosyal ve kültürel etkinliklere ve Selçuk ilçemize ilginin yoğunlaştırılmasına yönelik çalışmalara uzanan bir çizgide kapsamlı bir girişim ve eylem planı hazırladık.

Bu girişimin Efes Antik Kenti'ndeki kazılara ivme katacağına, buraya sponsorların çekilmesi için alanın uluslararası düzeyde tanıtımına katkıda bulunacağına ve turistlerin Efes'te unutamayacakları bir deneyim yaşamaları için gerekli altyapıyı oluşturacağına içtenlikle inanıyoruz. Ülkemiz için son derece önemli olan bu projeye, boyutları ve ölçeği ne olursa olsun herkesten katkı bekliyoruz. Hedeflerimize ulaşmamız ve misyonumuzu yerine getirmemiz ancak bu projenin toplum tarafından en geniş şekilde benimsenmesiyle mümkündür. Efes, dünyanın en önemli antik kentlerinden biridir.

 

Efes Vakfı, dünyanın sahip olduğu bu önemli miras hakkındaki farkındalığını artırmayı hedefliyor. Efes Vakfı, ülkemizin kültürel mirasının ve turizm potansiyelinin yanı sıra, uluslararası arkeoloji platformuna da katma değer sağlamayı hedeflemektedir. Efes Antik Kenti'nin, gerek tarihi değeri, gerekse tüm dünya vatandaşları için bir cazibe noktası olması ile, kültürel ve ekonomik işbirliklerinde köprü olarak önemini giderek artıracağına inanıyoruz” dedi.

 

Toplantı sonrası iki bakan, Efes Antik Kenti'ni gezip Celsus Kütüphanesi önünde basın mensuplarına poz verdi. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.