Düşük kur, turizm gelirlerini ciddi olarak tehdit ediyor...

Euro'nun Türk Lirası karşında değer kaybetmesi turizmde hedefleri saptırdı. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, Euro'daki aşırı değer kaybının turizmi olumsuz etkilediğini söyledi

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Düşük kur, turizm gelirlerini ciddi olarak tehdit ediyor...

 Son 4 ayda Euro'nun yüzde 13,6 değer kaybederek 2,2'den 1,9 TL'ye gerilediğine işaret eden Çorabatır, ''Bütçelerimizi 2,2 ile yaparken şu anda Euro 1,9'a geriledi. Bunun 1,7'yi görme riski var. Euro 1,7'ye gerilerse turizmciyi çok ciddi riskleri bekliyor.'' dedi.

 

AKTOB merkezinde düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Arabacı, 2010 yılının sayı bazında artış göstereceğini ancak turizm gelirlerinin ise yıl sonunda TL bazında düşüşle kapanacağını belirtti.

 

 

2010 yılı bütçe hesaplarını 1 Euro'nun 2.2 TL seviyesinde olacağı düşünülerek yapıldığını belirten Arabacı, “Euro şuan 1.90 seviyesinde. Bunun 1.70'leri görme riski var. Eğer Euro Türk Lirası karşısında bu seviyeye düşerse büyük sıkıntı olacak” dedi. Euro'da yaşanan sıkıntının yanı sıra et fiyatlarındaki artışın yiyecek içecek kalemine de yüzde 25'ler seviyesinde yansıdığını belirten Arabacı, karlılığın düşmesinin yeni yatırımları engelleyeceğini, istihdama da olumsuz yansıyacağını söyledi.

 

16 Mayıs itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısının 1 milyon 700 bin seviyesine geldiğini ifade eden Arabacı, geçen yıla oranla yaşanan yüzde 22'lik artışın büyük bir patlama olmadığını kaydetti. Geçen yıl dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden dolayı 2010 yılında yüzdelik artışın büyük gözüktüğünü söyleyen Arabacı, karşılaştırmanın 2008 yılı ile yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aynı dönemde 2008 yılına oranla artışın yüzde 4.7 seviyesinde olduğunu kaydeden Arabacı, “Realitede büyük bir artış yok. Kendimizi kandırmayalım. Olabilecek riskleri bu günden görüp önlem almalıyız. Sezonu TL bazında büyük bir kar düşüklülüğü ile kapatacağız. Yıl sonunda tahminen yüzde 10- 15 arasında kar kaybı olacak. Kötü pazarlanmış tesislerde ise durum yüzde 25'in üzerine çıkabilir” diye konuştu.

 

 

Otelciler olarak Nisan ve Mayıs aylarına ait fiyat indirimi yaptıklarını söyleyen Arabacı, sezon öncesi belirlenen kontrat fiyatlarının gerçek olmadığını ifade etti. Otelciler olarak hayal dünyasında yaşadıklarını belirten Arabacı, “Bir kontrat yapıyoruz ardından onun realizasyonunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

 

Antalya Bölgesi olarak gelen turistlerin ülkelerine bakıldığında yüzde 25'ler seviyesinde pazar genişlemesi yaşandığını söyleyen AKTOB Başkanı Çorabatır, “Antalya'ya gelen turist 52 ülkeden 64 farklı ülkeye çıktı” diye konuştu. Bölge olarak dolar, Euro ve pound üzerinden anlaşmalar yapıldığını söyleyen Çorabatır, “Antalya ve çevresine gelen turistlerin yüzde 70'i Euro bölgesinde yaşıyor. Euro'nun bu şekilde gerilemesi bizi tedirgin ediyor. Tek avantaj gelen turist sayısının artması. Bu yıl döviz girdisi bakımından artış olacaktır fakat TL bazında kurla çarptığımızda düşüş yaşanacaktır” dedi.

 

Yunanistan ekonomisi düzelmediği ve Türkiye'de büyük istikrarsızlık yaşanmadığı müddetçe döviz kurlarının yıl sonuna kadar bu şekilde gideceği bilgisini aldığını belirten Çorabatır, 2011 için hizmet kalitesinin bozulmaması gerektiğini kaydetti. Maliyetlerin çok iyi kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Çorabatır, döviz olarak ödenen kredi borçlarında herhangi bir problem yaşanmayacağını belirtti.

 

Çorabatır, Atina'nın hizmet kalitesinde Türkiye ile yarışamayacağını ancak tarihi değerlerin yansıtılmasında Yunanistan'ın önde olduğunu belirtti. Yunanistan'ın 2010 yılında Türkiye turizmine olumsuz bir katkı yapmayacağını belirtti.

 

 

Sektörün sıkıntısının sadece Euro'nun düşüşü olmadığını dile getiren Çorabatır, yiyecek içecek kalemlerinde çok ciddi artışın söz konusu olduğunu aktardı. Yaptıkları araştırmalarda, konaklama sektöründe kullanılan tüketim mallarındaki artışın Türkiye enflasyonunu üzerinde olduğunu belirlediklerini kaydeden AKTOB Başkanı, kırmızı etteki fiyat artışına bağlı olarak şarküteri ürünlerine yapılan harcamanın otelleri zorlanacağına dikkat çekti.

 

 

ANTALYA'NIN PAZARI GENİŞLİYOR...

 

Sururi Çorabatır, nisan ayı sonu itibariyle Antalya'ya gelen turist rakamlarını da aktardı. Buna göre nisan sonu itibariyle İran'dan gelen turist sayısı yüzde 137, Fransa'dan yüzde 43,7 İsrail'den de yüzde 21 artış var. Ana pazarlardan Almanya'da yüzde 20, Rusya'da ise yüzde 33'lük bir artış gözleniyor. 16 Mayıs tarihi itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısında ise yüzde 22'lik artış kaydedildi.

 

 

Antalya'nın turizm pazarının genişlediğini belirten Çorabatır, "İki yıl önce Antalya'ya turist gönderen ülke sayısı 54 iken şimdi bu rakam 63'e çıktı. Dolayısıyla cazibemizi koruyoruz. Her zaman kilitlendiğimiz nokta nasıl bunu 12 aya yayacağız. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede kongre, futbol ve golfu biraz daha hareketlendireceğiz. Bir de sağlık turizmiyle ilgili birkaç gelişme var. THY'yi ziyaret edip. İskandinav ülkelerinde yönelik çalışmalar yapacağız." bilgilerini verdi.

 

 

Rusya ile vizelerin kalkmasına da değinen AKTOB Başkanı, şunları söyledi: "Bu çok önemli bir gelişme. İlk etapta turist patlaması yapmayacak. Artış hemen rakamlara yansımaz. Vizelerin kaldırıldığı Rusya'daki medya vasıtasıyla halka duyurulması lazım. Ayrıca Rusya'daki pasaport sayısı ve tatile çıkanların sayısı da artması lazım. Rakamlara yansıması en erken Ağustos ayını bulur."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.