Dünyayı gezen turist sayısı ilk yarıda yüzde 7 arttı...

TUYED’in Birleşmiş Milletlere bağlı faaliyet gösteren Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Ağustos ayında yayımlanan UNWTO Dünya Turizm Barometresi’nden derlediği verilere göre, 2010’un ilk yarısında dünya turisti sayısı yüzde 7 arttı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünyayı gezen turist sayısı ilk yarıda yüzde 7 arttı...
Barometre’de yer alan değerlendirmede, Asya bölgesinin bu büyümenin lokomotifi olduğuna dikkat çekiliyor. UNWTO Dünya Turizm Barometresi, Çin’in Guilin kentinde 2-4 Eylül tarihleri arasında bu yıl dördüncüsü gerçekleşen PATA ve UNWTO forumunda açıklandı. Turizm trendleri ve sektörde genel manzaranın masaya yatırıldığı foruma, turizmciler, akademisyenler, kamu ve özel sektörden yatırımcılar katılıyor.

Büyümenin motoru Asya ve Orta Doğu
TUYED’in söz konusu forumda açıklanan Turizm Barometresi’nden derlediği bilgilere göre, 2010 yılının ilk yarısında uluslararası turizm hareketleri, geçen yıla oranla yüzde 7’lik artış yakalarken, Asya ve Orta Doğu bölgeleri bu büyümenin motoru oldu. Buna göre, 2010’un ilk yarısında Orta Doğu’daki turizm hareketleri yüzde 20 artarken, Asya/Pasifik bölgesindeki artış ise yüzde 14’de ulaştı.
Açıklanan veriler dünyayı gezen turist sayısını 2010 yılının ilk yarısında toplamda 421 milyon kişiye ulaştığını ortaya koyuyor. Bu artıştan en fazla payı son derece dinamik bir pazar haline gelen Asya/Pasifik bölgesindeki ülkeler aldı.
Bölgedeki artışın ülkelere göre dağılımı da şöyle belirleniyor: Sri Lanka yüzde 49, Japonya yüzde 36, Vietnam yüzde 35,  Miyamar yüzde 35, Hong Kong (Çin) yüzde 23, Makao (Çin) yüzde 23, Singapur yüzde 23, Fiji yüzde 22, Maldivler yüzde 21 ve Tayland yüzde 14. Söz konusu ülkelerin toplam dünya turizmi pastasında yüzde 21’lik payları olduğu belirtiliyor. Geçen yıl da toplam dünya turizm gelirlerinin yüzde 24’ne denk gelen 204 milyar dolarlık turizm gelirine ulaştılar.

Hem büyüme hem de risk var
Bu arada Orta, Güney ve Kuzey Amerika bölgesindeki ülkelerde gerçekleşen yüzde 7’lik artışın geçen yılın seviyelerinde kaldıklarına işaret ediyor. Avrupa bölgesindeki turist artışı yüzde 2’de kalırken, Afrika bölgesi yüzde 7’lik artışı yakalamayı başardı. Dünya turisti sayısı geçen yıl 880 milyon kişi, turizm gelirleri de 852 milyar dolar olarak gerçekleşti.

UNWTO uzmanları, dünya turizminin bu yıl geçen yıla oranla büyüdüğünü belirterek, dünyanın üzerinde dolaşan kara bulutların henüz dağılmadığı risklerin de devam ettiğine dikkat çekiyorlar. Bu riskler ışığında da 2010 sonu itibariyle dünya turizmindeki büyümenin bir önceki yıla gore yüzde 3-4 seviyesinde kalabileceği tahmin ediliyor. Kara bulutların dağılması halinde ise büyümenin yüzde 4’ü aşabileceği belirtiliyor. (shf)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.