Dünyanın ilk uzay oteli Voyager Station 2027'de açılacak

Dünyanın ilk uzay oteli projesini Gateway Vakfı için John Blincow tarafından yönetilen inşaat şirketi olan Orbital Assembly Corporation (OAC) hayata geçirecek.

25/09/2024 21:07
Dünyanın ilk uzay oteli Voyager Station 2027'de açılacak

Kerem Köfteoğlu

Dünyanın ilk uzay oteli projesini Gateway Vakfı için John Blincow tarafından yönetilen inşaat şirketi olan Orbital Assembly Corporation (OAC) hayata geçirecek. 50 bin metrekarelik Voyager tesisinin inşasına 2026'da başlanacak. Otele misafirler 2027 yılında alınacak. Konoklama ücretinin ne olacağı hakkında net bilgiler olmamasına karşın, piyasada üç günlük konaklama bedelinin 5 milyon dolar olacağı konuşuluyor.

OAC ekibi, projenin istasyonunda Dünya'nın altıda biri kadar yerçekimi sağlayıp, burada altyapı açmanın mümkün olduğunu söylüyor. Bundan dolayı OAC “dünyanın ilk büyük ölçekli uzay inşaat şirketi” olarak tanımlanıyor. 2026'da inşaata başlanması planlanan tesis, 280 misafir ve 112 mürettebatı ağırlayacak.

Lüks villaları da olacak

Gateway Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, otel olarak hizmet verecek istasyonun, 1.900 kilometre yükseklikte Dünya yörüngesinde döneceğini, dönen yapısıyla yapay yerçekimini simüle ederek sıfır yerçekimi ortamına kıyasla daha konforlu bir deneyim sunacağını söylüyor.

OAC yönetimi, uzayda yer çekimsizliğinden yararlanarak basketbol gibi aktiviteler için eğlence alanları oluşturmayı hedefleyip, dondurularak kurutulmuş dondurma gibi geleneksel 'uzay yemeği' servis etmeyi planlıyor. İnşa edilecek döner otelin ilk unsuru, yerleştirme merkezini içerecek merkezi basınçsız bir halka yapısı olacak.

Dış halka kirişi, bir dizi tel ile merkezi halkaya bağlanacak ve oradan 24 yerleşim modülüne sahip olacak. Bunlar arasında yaşam alanları, restoranlar, spor salonları, barlar, mürettebat için konaklama ve bilimsel araştırma bölümleri bulunacak. Tesis, OAC'nin ilk büyük projesi ve yapay yerçekimine sahip ilk ticari uzay istasyonu olacak.

24 yerleşim modülüne sahip olacak 

Tesis aynı zamanda 500 metrekarelik ‘lüks villalar’ da içerecek. Bu villalar 16 kişiyi barındırabilecek kapasitede olacak ve üç banyo ile geniş bir mutfağa sahip olacak. Şirket yönetimi Uzay Oteli’nde misafirlerine yaşatılacak deneyimin “Dünya'daki en iyi mekanlarla yarışacağını ve fizik kurallarına meydan okuyan bir özelliği içereceğini söylüyor.

Uzay Otelinin sadece uzay turistlerine hitap etmekle kalmayıp, aynı zamanda bazı modüllerin bilimsel deneyler için NASA gibi kurumlara kiralanmasıyla bir araştırma merkezi olarak da hizmet verecek. Proje, yörüngede yaşanabilir bir ortam yaratmak için yenilikçi şekillerde uygulanan mevcut uzay teknolojilerinden yararlanmak üzere tasarlandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.