Dünyanın en büyük seyahat pazarı ülkeleri açıklandı

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) yeni 2024 Ekonomik Etki Trendleri Raporu'na göre, dünyanın en güçlü seyahat ve turizm pazarı ABD liderliğini korurken, onu Çin ve Almanya takip ediyor.

05/09/2024 12:54
Dünyanın en büyük seyahat pazarı ülkeleri açıklandı

Uluslararası seyahat edenlerin harcamalarının yavaş geri dönüşüne rağmen, ABD dünyanın en güçlü seyahat ve turizm pazarı olmaya devam ediyor ve geçen yıl ülke ekonomisine rekor kıran 2,36 trilyon ABD doları katkıda bulundu. WTTC'nin Ekonomik Etki Trendleri Raporu'na göre, bu en yakın rakibinin ekonomik katkısının neredeyse iki katı.

Küresel turizm kuruluşunun son raporu, Çin'i 2023'te 1,3 trilyon ABD doları GSYİH katkısıyla dünyanın en güçlü ikinci pazarı olarak ortaya koyuyor ve sınırlarının geç açılmasına rağmen etkileyici toparlanmasını vurguluyor.

Japonya ve İngiltere ilk beşi tamamlıyor

Almanya 487,6 milyar ABD doları ekonomik katkıyla üçüncü sırayı alırken, 2022'de 5. sırada olan Japonya 297 milyar ABD doları katkıda bulunarak 4. sıraya yükseldi. Birleşik Krallık 295,2 milyar ABD doları katkıda bulunarak ilk beşi tamamlıyor.

Dünyanın en popüler destinasyonu Fransa, 264,7 milyar dolarlık katkıyla altıncı sıradaki yerini korurken, onu 261,6 milyar dolarlık katkıyla Meksika takip etti ve önemli bir turizm destinasyonu olarak cazibesini sürdürmeye devam etti.

Çin ve Hindistan hızla yükseliyor

Hindistan, 231,6 milyar ABD doları ile önceki 10. sıradan yükselerek sekizinci sıraya yerleşti ve sektördeki büyüyen etkisini vurgulayarak önemli bir gelişme kaydetti. İtalya ve İspanya sırasıyla 231,3 milyar ABD doları ve 227,9 milyar ABD doları katkıda bulunarak ilk 10'u tamamladı.

Ancak WTTC, önümüzdeki on yılda Çin'in Hindistan'ın 4. sıraya yükselmesiyle en büyük seyahat ve turizm pazarı haline geleceğini öngörüyor. Bu değişimler, küresel seyahat ve turizm sektörünün dinamik doğasını, gelişmekte olan pazarların güç kazandığını ve geleneksel güç merkezlerinin güçlü konumlarını koruduğunu gösteriyor.

Asya seyahat sektörleri yükselişte

Raporda ayrıca, seyahat ve turizmin GSYİH'ye katkılarında en yüksek yıllık büyüme oranlarını deneyimleyen ülkeler vurgulanıyor. 2023'te Çin'in sektörü, %135,8'lik şaşırtıcı bir yıllık büyümeyle yükselişe geçerken, Hong Kong, Malezya ve Filipinler gibi diğer Asya ülkeleri seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından kısa sürede toparlandı.

WTTC Başkanı ve CEO'su Julia Simpson şunları söyledi: "Rekor kıran 2024'ü dört gözle beklerken, Seyahat ve Turizm'in sadece doğru yolda olmadığı, aynı zamanda benzeri görülmemiş bir büyümeye de hazır olduğu açık. Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığa öncelik vermeye devam edeceğiz, bu büyümenin herkese fayda sağlamasını ve gezegenimizi gelecek nesiller için korumasını sağlayacağız. Sektörün dayanıklılığı ve inovasyon potansiyeli bizi ileriye taşımaya devam ediyor."

Ziyaretçi harcamalarının büyümesinde ilk beş

Raporda, bu yıl pandemi öncesi seviyelere kıyasla uluslararası harcamalarda yaşanan artıştan birçok önemli destinasyonun faydalanacağı belirtilirken, Suudi Arabistan'ın 2019'a kıyasla yüzde 91,3, Türkiye'nin (+%38,2), Kenya'nın (+%33,3), Kolombiya'nın (+%29,1) ve Mısır'ın (+%22,9) başı çektiği belirtildi.

Küresel çapta uluslararası ziyaretçi harcamalarının yaklaşık %16 artarak 1,9 trilyon dolara ulaşması beklenirken, yerli turistlerin harcamalarının her zamankinden daha fazla olması ve 2019 seviyelerine göre %10,3 artışla 5,4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Yüksek faiz oranları yatırım için bir zorluk

Seyahat ve turizm yatırımları 2023'te %13 artarak 1 trilyon ABD dolarını aştı ve 2025'te pandemi öncesi seviyelere geri dönmesi bekleniyor. Ancak, dünya genelindeki yüksek faiz oranları gelecekteki yatırımlar için zorluklar yaratabilir. Bu nedenle, kamu ve özel sektörlerin bu hayati sektörün sürekli güçlenmesini sağlamak için yenilik yapmak üzere birlikte çalışmaları hayati önem taşımaktadır.

Rapor ayrıca sektörün sürdürülebilirliğe olan bağlılığını vurgulayarak, büyümenin sera gazı emisyonlarından ayrılmasını ve kadınlar, gençler ve marjinal topluluklar için artan fırsatları sergiliyor. Özellikle yapay zeka alanındaki teknolojik gelişmelerin seyahat deneyimini daha da iyileştirmesi ve gelecekteki büyümeyi yönlendirmesi bekleniyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.