Dünya turizm sektörü 2012’de yavaşlayacak...

Birleşmiş Milletlere Bağlı Dünya Turizm örgütü’nün (UNWTO) her yıl yayınladığı ‘World Travel Monitor’ raporuna göre; sektörün büyümesi 2012’de yavaşlayacak. Buna göre, Avrupa’da küçülen pazarı, Asya ve Güney Amerika sırtlayacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünya turizm sektörü 2012’de yavaşlayacak...

2011’in beklentilerin üzerinde büyüme ile tamamlandığını belirten BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) yüzde 4-4.5 olan gelişmenin 2012’de bir puan aşağıda olmasını öngörüyor. World Travel Monitor Forum’da açıklanan beklentilere göre dünya seyahat sektöründe büyüme rakamı yüzde 3-4 civarında olacak. Avrupa’nın yavaşlayacağı 2012’de dünya talebini yine Asya ve Latin Amerika sırtlayacak.

2011’in beklentilerin üzerinde bir iyileşme ile kapandığının kabul edildiği toplantıda sunulan IPK’nın World Travel Monitor çalışmasında; uluslar arası yurtdışı seyahat eğiliminin 2011’de yüzde 5, gecelemelerin yüzde 4 ve harcamaların da yüzde 8 dolayında artmakta olduğu vurgulandı.

Talep kaydı...

2011’de, Arap Baharı olayları, deprem, tsunami ve sel felaketleri, Japonya’daki nükleer patlama ile Avrupa bölgesindeki iktisadi dalgalanmalar yaşanırken, yapılan fiyat kırmalarına rağmen, 8 milyon dolayında insanın tatil talebini daha güvenli buldukları, farklı bölgelere kaydırdığı belirtildi.

Avrupa içinden dışarı doğru yapılan seyahatlerde, kısa mesafeli destinasyonlar pay kazanırken, uzun mesafe çıkışlarda gerileme oldu. 2011 verilerine göre kısa mesafe çıkışlar yüzde 4 büyürken, uzun mesafelerde yüzde 3 gerileme yaşandı.

Öte yandan Arap ülkelerinden yayılan tedirginlik kısa mesafeli seyahatlerde talebin yer değiştirmesine neden oldu. Bu kaymadan; İspanya, Portekiz, Türkiye ve Hırvatistan yüzde 8’leri aşan büyümelerle fayda sağlarken, Yunanistan, İsviçre, Mısır ve Tunus gibi ülkeler de zarara uğradı.

Uzun mesafe seyahatler dikkate alındığında ise Amerika % 6 gelişim gösterirken Asya Pasifikler, sadece yüzde 1 büyüyebildi. Burada Japonya’da yaşanan deprem ve nükleer patlamalar oldukça etkili oldu.

Öte yandan Arap dünyasında yaşanan istikrarsızlığın talebe yansıması genelde, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Türkiye ve İtalya gibi ülkelere yaradığı gözlenirken Yunanistan’daki iç huzursuzluğun ise genelde talep kaybuna neden olduğu ve etkilerinin iyi analiz edilmesi gerektiği vurgulandı. World Travel Monitor verilerine göre 2011’de toplam seyahatler yüzde 3 artarak 6,6 milyara çıkarken, yurtdışı çıkışlarda da yüzde 5 dolayında yükselerek 980 milyona dayandı.

Öte yandan, günübirlikler ziyaretler hariç, yurtdışı seyahatlerde yapılan gecelemelerin de yüzde 5’lik büyüme ile 740 milyona çıktığı ortaya konuyor. 2011’de yurtdışına çıkanların yaptıkları toplam gecelemeler yüzde 4 artışla 5,9 milyara ulaştı.

Diğer yandan yurtdışı çıkışlarda görülen iyileşme seyahat başına ortalama harcamalarda da yaşandı. Bulgulara göre yurtdışı harcamalar yüzde 8 artarak 828 milyar avroya çıkarken, geceleme başına harcamalar da yüzde 4 yükseldi. Seyahat başına harcamalar ise yüzde 2 arttı. Seyahat başına harcamalarda en yüksel seviye ile Asyalı’lar öne çıkarken onları, Amerikalılar ve Avrupalılar izledi.

Avrupa yavaşlayacak...

Ekonomik ve sosyal çalkantıların olduğu Avrupa’da yurtdışı çıkışların, beklentilerin üzerinde bir eğilimle yüzde 4 arttığının kaydedildiği rapor, 2012 yılında büyümenin en fazla yüzde 3 olacağını öngörüyor.

Yunanistan, İtalya gibi borç krizi, politik karmaşa altında kalan Avrupa’da, 2012’de hakim olması beklenen davranış da talebin, daha kısa ve fazla ancak daha ekonomik tatillere yönelik olacağı yönünde. Beklentiler yurtdışı çıkışları artacağı yönünde ki 2011’de sağlanan gelişmenin buna işaret olduğu kabul ediliyor. Ancak Avrupa’dan yapılan seyahatlerde, ortalama kalış süresi 7,5 geceye gerilerken seyahat başına harcama da yüzde 4 azalarak 850 avro oldu.

Öte yandan 1 ila 3 günü kapsayan kısa seyahatler yüzde 10 dolayında büyüdü. Bulgular Avrupa’nın bu kategorilerde hala 2008’in gerisinde olduğunu söylüyor. Avrupa pazarlarından yurtdışı çıkışlarda ilk sıraları alan Almanya ve İngiltere, gelişim hızında görece küçük pazarlara göre daha yavaş gelişti.

Yapılan seyahatler bazında European Travel Monitor verilerine göre, 2011’in son aylarına doğru, Almanya ve İngiltere’deki büyüme yüzde 1-2 bandında kalırken, diğer ülkelerde artışlar yüzde 8’leri gördü.

Asya Pasifikler, pazara ivme veriyor...

Asya Pasifikler’de yurtdışı çıkışlar artarken, bu eğilimin 2012’de de devam edeceği ileri sürülüyor. Bu pazarlardan çıkışlardaki büyümenin geçen yıl yüzde 5 dolayında büyüyeceği öngörülüyordu. 2012’de de yüzde 5 daha büyüme bekleniyor.

2009 yılında bölge dışına yapılan seyahatlerin yüzde 5 daraldığı bölge, 2011’de yüzde 14 artışla dikkatleri çekti. Artışı büyük oranda Çin sırtladı. Bu verilerle, Incomingde yüzde 6 büyüyen bölge, dünya turizminin sürükleyici gücü olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Yurtdışı çıkışlarda, son yıllarda çift haneli büyümeler yaşayan Güney Amerika’nın 2011’de olduğu gibi 2012’de de bu eğilimini koruyacağı belirtilirken, Kuzey Amerika’da ise işlerin hala toparlanma aşamasında olduğu vurgulanıyor. ABD pazarından yurtdışına yapılan seyahatler büyüme gösteremedi. 2012’de de ciddi bir gelişme öngörülmüyor.

Amerika’nın güney bölümünde ise gelişme devam ediyor. 2011’de yurtdışı çıkışları yüzde 15 artan bölgede Brezilya pazarında büyüme dikkat çekici. Bu ülke vatandaşlarının seyahat harcamaları da son 2 yıldır yüzde 50 dolayında arttı.

Bölgede Brezilya’nın yanında Arjantin, Şili ve Meksika’nın da gelişim gösterdiği belirtilirken, eğitimli genç sınıfın seyahate daha fazla katılım gösterdiği vurgulanıyor. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.