Dünya otelcilerinin iyimserliği artıyor...

Horwath HTL’nin “Global Otelcilik Duyarlılık Endeksi 2010” araştırmasına göre, dünya otelcileri kötü günlerin geride kaldığına inanıyor. Horwath HTL uzmanları bunu, “Global Duyarlılık Endeksi” adıyla oluşturdukları ankete verilen yanıtlara bakarak söylüyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünya otelcilerinin iyimserliği artıyor...

Kerem Köfteoğlu

 

Ankete katılan otelcilere yerel pazarları, sahip oldukları mülkler, bazı makro-ekonomik göstergeler ve pazarın ilgili bölümlerinde olup bitenlere ilişkin sorular yöneltiliyor. Verilen yanıtların her biri de sahip oldukları önem ve ağırlığa göre puanlaştırılıyor.

Puanlaştırmada 150 endeksi baz alınıyor. Her olumsuz yanıt eksi, olumlu yanıt ise artı olarak hesaplanıyor. Eksi puanların toplamının 150 olması piyasa görünümünün kötümser, artı 150 olması iyimser, sıfır olması ise bir değişiklik olmadığı anlamına geliyor.

Buna göre, dünya otelcileri arasında bu yılın Şubat ayında gerçekleştirilen “Global Duyarlılık Endeksi”, iyimserliğin sektör temsilcileri arasında giderek yayılıyor. Dünya genelinde geçen yılın Şubat’ında eksi 35 olan Duyarlılık Endeksi bu yılın Şubat’ında 27’ye yükseldi. Aynı dönemler itibarıyla Duyarlılık Endeksi’nde bölgelerin durumu ise şöyle belirleniyor: Okyanusya eksi 34’ten 42’ye, Avrupa’da eksi 36’dan 9’a, Asya’da eksi 41’den 47’ye, Amerika’da eksi 25’ten 21’e, Afrika ve Ortadoğu’da eksi 21’den 43’e yükseldi.

Söz konusu çalışmanın Asya’daki çalışmalarını yürüten Robert Hecker, ellerine daha somut veriler gelmeden bu yılın geneli için konuşmanın erken olacağını belirterek, “Ancak, piyasaya dipten çıkışın başladığı hissinin uyanıp, sektör üzerinde olumlu bir hava yaratmaya başladığını söyleyebilirz” diyor.

Horwath HTL uzmanlarına göre, otelcilerin sadece piyasanın geleceğine güven ve inancı değil, aynı zamanda, oda fiyatları ve ortalama dolulukların da geçen yılın üstüne çıkacağı beklentileri artıyor. Moskova’daki çalışmaları yöneten Michael O’Hare, “Kötü geçen bir yılın ardından piyasadan olumlu sinyaller almaya başlamak çok iyi bir gelişme” diyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.