Dünya harekete geçti… Aşırı turizme ek vergi

Dünyada birçok ülke ‘Aşırı turist’ sorununa karşı önlemler almaya devam ediyor. Son olarak bazı ülkeler, turistik bölgelere kısıtlama getirirken, bazı ülkeler ise ek vergiler koymaya başladı.

02/07/2024 14:02
Dünya harekete geçti… Aşırı turizme ek vergi

Tarihi mekanlara ziyaretler kısıtlanıyor, plajlara girişler belli kurallara bağlanıyor, Kurvaziyer seyahatlerine sınırlama getiriliyor. Tedbirlerin alındığı bölgeler ‘Aşırı turist’ sorunu ile karşı karşıya olanlar. İlginç tedbirlerde yer alıyor. 100 kilo olan turistlerin bir yunan adasında eşeğe binmesi yasaklandı. Avusturya’nın ünlü tuz madenini ziyaret çitlerle engellendi. İşte dünyanın farklı bölgelerinde ‘Aşırı turizme karşı’ alınan tedbirler.

ABD:

Vermont: Cloundland kırsal bölgedeki küçük yol ziyaretçilere kapatıldı 23 Eylül ile 15 Ekim arası. İzdilan olması neden ile.

Alaska: Başkent Juneau’ya giden kruvaziyer gemi seyahatleri sınırlandırıldı. Günde 16 bin turist geliyordu.

Hawai: Gelen her turistten 25 dolar verdi alınıyor.

Polinezya: 2022 yılından bu yana 3500 kişiden fazla yolcu taşıyan kurvaziyer gemiler yasaklandı.

EKVATOR

Galapagos: Ağustos ayından itibaren ziyaret etmek isteyenler 100 ile 200 Dolar arasında giriş parası ödemek zorunda.

PERU

Manchu Pichu: İnka Antik Şehri’ni ziyaret 4 saat ile sınırlandırıldı. Yayan gelenler için 6 saat.

KENYA

Ulusal Park’a giriş ücreti bu yıl üç katına çıkarıldı Bir kişi giriş 200 Dolar oldu.

NEPAL

Everest Tepesine Çıkış: Gruplar 15 kişi ile sınırlandı. Her bir dağcının acil yön gösterme cihazları taşımasını mecburi kılıyor. Ayrıca belli bir yükseklikten sonrası için çıkanların dışkılarını koyacakları torbaları yanlarında götürmelerini şart koşuyorlar. Bu 8 kilo ağırlığında olmalı.

ENDONEZYA

Borobudur Tapınağı: Ziyaretler 100 kişi ile sınırlandı ve bilet fiyatlar arttırıldı. Ayrıca yetkililer ziyaretçiler için 3boyutlu bir gezi düşünüyorlar. Budist rahiplere öncelik vermek adına…

JAPONYA

Fuji Dağı: Yetkililer dağın fotoğrafını çekmek için günde 4 bin turistin geldiğini bu durumu azaltmak için değişik aygıtlar geliştirdiler. Bilet ücreti yazın 12 Euro’ya çıkarıldı.

İriomote: Okinawa’daki bu adaya turist gelişini 2023 yılından bu yana günde 1200 kişiye indirdi. Adadaki vahşi kedi türünü korumak adına yapıldığı açıklandı.

TAYLAND

Maya baya: Ünlü plaj. The Beach filmi çekilmişti. 2018 yılında kapandı. Restorasyon çalışmalarından sonra tekrar açılan bu ünlü plajda denize girmek yasak. 2020’ de açılan plajda sadece 1 saat vakit geçirebilirsiniz.

AVRUPA

İSPANYA

Balear Adaları: Değişik içki yasakları getirildi. Balkonda atlamak (Havuzu olan evlerde) . İbiça gibi bazı bölgelerde ‘Happ Hours’(İçkili) ve 21.30’ dan sonra içki satışı yasaklanması gibi tedbirler alındı.

Barcelona: 116 otobüs hattı kaldırıldı. Guelli Parkı’na giden bu hat parktaki yoğunluğu azaltmak için kaldırıldı.

İTALYA

Venedik: Gece geçirmeyecek olan ziyaretçilerin her birinden 5 euro alınıyor.

Portofino: ‘Kırmızı bölgelerde’ durup fotoğraf çekmek isteyen yayan turistlere 275 euro ceza kesiliyor.

Milan: Bazı semtlerde hafta içi 0.30’dan itibaren hafta sonu ise 1.30’dan itibaren oturulması yasaklandı.

Floransa: Tarihi mekanlarda kısa süreli kalış (kiralama) yasaklandı.

HIRVATİSTAN

Dubrovnik: Turistlerden parke yollarda valizlerini sürüklemeleri isteniyor.

YUNANİSTAN

Plaj alanlarının yüzde 70’inde şezlong bulundurulması getirilen yeni bir kanun ile yasaklandı. 

Atina: Akropol ziyaretlerine saat tahdidi getirildi

Santorini: Bu adaya 2019’ dan bu yana gemiler, en fazla günde 8 bin kişi getirebiliyor. Ve 100 kilonun üstünde olan turistlerin eşeğe binmeleri yasak.

FRANSA

Marsilya: Tatil yöresi Calangue için parasız bir rezervasyon sistemi getirildi. Bu bölgeler gidebilmek için rezervasyon şart.

Paris: Turist vergisi üçe katlandı.

TÜRKİYE

İstanbul: Ayasofya’ ya giriş şubat ayından bu yana 25 Avro oldu

AVUSTURYA

Hallstatt: Dünya tarihin en eski tuz madeninin olduğu yer. Yoğun talep oluyor. Göl üzerinden görüşü ve buradan selfi çekmeyi caydırmak adına etraf çit ile kapatıldı.

HOLLANDA

Amsterdam: Şehirde oda sayısı yüzde 30 azaltıldı. Eskisi yıkılmadığı sürece yeni otel yapımına izin verilmiyor. Turist vergisi yüzde 7’den yüzde 12,5’a çıkarıldı.

NORVEÇ

Svalbard Adası: Buraya gelecek olan Kruvaziyer gemileri 2025 yılından itibaren en fazla 200 kişi getirebilecek. Turistler saptanan 43 bölgenin dışında karaya çıkamayacak. Ayılara ve demiz aygırlarına belli mesafeye kadar yaklaşma izni var.

PORTEKİZ

Lizbon: Geçen 1 Şubat’ tan bu yana kruvaziyer ile gelen her bir turistten 2 avro vergi alınıyor. (Courrier International)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.