Dünden bugüne, Expedia...

Dünya'nın en büyük Online Seyahat Acentalarından Expedia'nın Yunanistan ve Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Marilena Zagana, Expedia'yı Turizm Aktüel'e anlattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünden bugüne, Expedia...

Bize Expedia ve onun tarihsel gelişiminden bahsedebilir misiniz ?
1996 da Microsoft’un içinde küçük bir bölüm, tüketicilere seyahatlarını araştırmaları ve yer ayırtmalarında yeni bir yöntem olması amacıyla seyahat planlama sitesi olarak Expedia.com adıyla yer aldı. Üç yıl sonra Expedia EXPE simgesi altında NASDAQ’ta herkesin tanıdığı bir ticari şirket olarak Microsoft’tan ayrıldı. Bundan sonra bugünkü Expedia oluşumunda bulunan diğer dallar bağımsız olarak kuruldu ve kendi belirgin ilerleyişlerine başladı.


Expedia Türkiye Satış Müdürü Berna Derin, Turizm Aktüel Projeler Koordinatörü Volkan Altıntaş, Yunanistan ve Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Marilena Zagana ve Turizm Aktüel Yazı İşleri Müdürü Hasan Arslan...

Milenyumun ilk yıllarında, Expedia dünyanın lider online seyahat şirketi oldu ve başarısını öyle de devam ettirdi. 2001’de Expedia daha başka bir çok seyahat firmasını aldı ve 2002 de InterActive Corp Expedia’nın büyük bir bölümünü aldı.  Expedia, IAC içinde gelişti ve kuruluştaki diğer şirketlerle onun sinerjisi gündengüne daha da belirginleşti. 2005 yılında IAC, seyahat işlemlerini Expedia Inc. adı altında bir kurumda topladı. Günümüzde Expedia Inc. lider tüketici markalarını bünyesinde barındıran küresel ana (esas) şirkettir.

Expedia kuruluşunun merkezi Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik bölgeleri boyunca bulunan ofisleriyle birlikte, Washington eyaletindeki Bellevue şehrindedir.
 
Expedia, Çinli eLong şirketi bünyesinde çalışan 1920 kişiyi de dahil ettiğinizde, dünya genelindeki internet ortamında hizmet sunan seyahat markalarıyla 8050 kişiye iş sunuyor. Bu çalışanlar, müşteri hizmetleri ve website geliştirmeye varıncaya kadar her zaman mümkün olan en iyi seyahati garanti eden sorumluluk anlayışıyla Expedia’yı bugün olduğu konuma taşımışlardır.
Ayrıca, Expedia’nın dünyanın dört bir yanında bölgesel pazarlarla ilgilenen ve görevi yalnızca Expedia’nın otellerle havayolu işletmecileri ve diğer seyahat sağlayıcıları ile olan ilişkilerini yönetmek ve geliştirmek olan 400'ün üzerinde çalışanı da vardır.

Küresel varlığı: Expedia yı oluşturan markalar dünya çapında 60 ülkede 80 satış noktası ile yer almışlardır. Expedia, Expedia.com, Hotels.com, Venere.com, Hotwire, Egencia (önceki adıyla Expedia Corporate Travel), TripAdvisor, ExpediaLocalExpert, ClassicVacations and eLong'u içine alan bir markadır. Expedia, ayrıca Expedia Affiliate Network. (NASDAQ: EXPE) sayesinde dünyanın önde gelen bazı havayolu şirketlerine ve otellerine ünlü müşteri markalarına büyük trafik sitelerine ve binlerce aktif şirkete de destek olur.

Türkiye'de faaliyetlerinize ne zaman başladınız ?
Expedia Türkiyedeki otel sahipleri ile direkt ilişkilerini altı yıl kadar önce başlattı. Tecrübeli pazarlama yöneticilerinden bir ekip, Expedia’yı tanıtmak ve birlikte çalışmanın yararlarını anlatmak için otel yöneticileri ile temaslarda bulundu... Bugün Expedia, Türkiye’de  1000 otelle bağlantı (ortaklık) kurdu ve 2010 yılı için büyük genişleme planları var.
Ayrıca Expedia İstanbul.com ve Pegasus havayolları ile 2009 da imzaladığı ortaklık anlaşmasının yanısıra http://turkiye.hotels.com adında kendi Türkçe web sitesini de hizmete sunmuş bulunuyor.
Expedia’nın Türkiye’deki  büyüme planları içerisinde, İstanbul’da bir ofis açarak yerel ve pazara odaklı uzmanlardan oluşan bir takım ile genişlemesi de yer almaktadır.

Türk otellerinin Expedia’ya yaklaşımını nasıl değerlendiriyor sunuz ?
Türk otel sahiplerinin online seyahat sektörüne ve Expedia’ya bakışları cesaret verici. Onlar yeni fikirlere açık ve bu konularda esnekler. Expedia ve onun sayısız tanıtım fırsatlarından ve yeniliklerin den faydalanmakonusunda  bir arayış içerisindeler.

Expedia birlikte çalıştığı kuruluşlara:
- Talebin ençok ihtiyaç duyulduğu  zamanlarda, dünya çapında tüm  yolculara sunduğu dinamik promosyon sistemiyle sürdürülebilir bir talep oluşmasına öncülük eder.

 - Düzenli olarak tesis bazında üretim seviyeleri, yerel  kur esas alınalarak rekabet edilebilirlik seviyeleri ve  pazar içi kıyaslama derecesini gözden geçirmelerine destek olur.

- Belli pazarları amaçlayan özgün  ve uzun konaklamalı paket seyahat oranları yükler  (hazırlar) 

  - Bölgesel ve uluslararası gelir yönetiminde uzman ve tesise ozgü pazarlama ve dağıtım danışmanlığı desteği veren Expedia Pazar Yöneticileri ile düzenli olarak irtibat halinde olabilme fırsatı sunar.

- Sezonluk ve popüler tüketici trendlerine dayalı reklam tanıtım fırsatlarından faydalanma kapılarını açar.

- Kendi otelleri ile ilgili müşteri yorumlarıyla ve fotoğraflar eklemek suretiyle kendi web sayfalarını yönetebilme olanağı sunar.

Online seyahat acentalarında Expedia’nın rolü ve önemi nedir ?
Expedia online seyahat pazarlamasında önemli bir rol oynar ve misyonu dünyanın en geniş ve en akıllı seyahat pazarını oluşturmaktır. Bu doğrultua her gun daha fazla yolcuyu dünyanın en iyi rezervasyon servisleri ve destinasyon bilgisiyle buluşturmaktadır. 
Ayrıca seyahat firmaları ve ilgili kuruluşlar için değer yaratarak onların da daha önce ulaşmadıkları müşteri segmentlerine erişimine destek olmaktadır.

Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde Expedia İnc. Expedia oluşumu (ortaklığı) markaları en iyi uçak koltuğunu seçmekten otellerin kişisel seyahat yazılarını okumaya, vardığınızda orada ne yapacağınıza kadar araştırma planlama ve yer ayırtmalar dahil her aşamasını açıkça kapsamaktadır. Expedia kuruluşu araştırmaları hem gezi hem de iş seyahati yapan kişilere en makul fiyatlı olandan en lüksüne kadar değişen bütçe olanaklarına göre hizmet sunar. Expedia dünyanın tek ve en büyük seyahat hizmeti veren şirketler oto kiralama servisleri tur organizasyonu yapan şirketlere ve hemen hemen her kıtadan 110 bin otel ve yüzlerce havayolu şirketlerine seyahat gereçlerinin dağıtımını üstlenen ve otel rezervasyonları yapan tedarikçisidir.

Expedia'nın oteller için artı ve eksileri nelerdir ?
 Otel sahipleri sadece Expedia nın internet sitesinde yer alarak dünyanın önde gelen seyahat firmalarından biri olabilirler. Expedia birlikte iş yaptığı kuruluşlara diğerleriyle kıyaslanmayacak küresel bir talep ve artan bir iş potansiyeli sunar. 2008’de 56 milyon oda  gibi büyük bir rakam Expedia sitelerinden satıldı.
Expedia ; Kıyaslanamaz bir talep: Expedia üzerinden, diğer tüm online seyahat acentalarından  daha fazla insan dünya çapında seyahat alışverişi yapar.  Expedia siteleri 2008’de aylık ortalama 69 milyon küresel yolcu tarafından ziyaret edildi. Expedia pazarına katılan oteller ayrıca, aylık 80 milyon müşterisi olan Expedia ağına dahil 15 bin siteden tanıtılır (istifade edebilirler) Sitede Bilgi içerikleri 33 dünya dilinde yer almaktadır.

Klasik pazarlamadan daha fazlası : Expedia insanların farkındalığını artırmak ve ve müşterilerini kendi sitelerine çekmek için televizyon bilbord kampanyaları bölgesel reklam ve arama motorlarında insanların karşısına çıkmasını sağlayan yöntemler kullanmaktadır.
Farklı müşteri kitlelerine ulaşması: Expedia kuruluşu Expedia hotels.com ve venere.com'u da içeren farklı bir müşteri potansiyeline sahiptir (farklı alışveriş kültürüne ve erken rezervasyon yaptıran lüks seyahat müşterilerden son dakikada bu seyahat planlaması ile uğraşan kişilere kadar) Expedia partner service dünya çapındaki otellerle çalışır ve onların pazarlama ve dağıtım işlemlerini sağlamasında kolaylıklar sağlar.

Expedia bir pazarda, bir ülkeyi ve konaklama sağlayıcılarının performansını değerlendirmek için yerel pazar gelir yönetimi uzmanlığı ve iş zekası raporlarını kullanır. Biraz daha açmak gerekirse, bazı dikkate alınır analiz ve faktörler ise;

 - Pazar ve konaklama sağlayıcıların Expedia’da ve kendi sitelerinde onaylanmış geçmiş ve gelecek rezervasyonları.
- Bir ürünü ya da bir hedefi ziyaret ederken müşterilerin rezervasyon tarzları; örneğin ne kadar süre kaldığı, ne kadar önceden rezervasyonlarını yaptırdıkları .
- Döviz kurlarının pazara olan talepüzerine etkisi ve bunun  diğer ülkelerle nasıl karşılaştırıldıgı
- Müşterilerinin yorumları ve tesislerin  Expedia sitelerindeki içerik ve resimlerinin kalitesi
- Sitelerin ziyaret sıklığı analiz edilerek , tesisin veya destinasyonun Expedia sitelerinde popülerliği. (shf)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.