Dolar ve Euro'daki düşüş, turizmciyi tedirgin ediyor...

Dolar, rekabet avantajı gerekçesiyle TL karşısında düşmesini istemeyen ihracatçı ve turizmciyi üzmeye devam ediyor. Euro'nun uluslararası piyasada değer kaybına, yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi eklenince, Dolar 1,5 Lira'nın altına geriledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dolar ve Euro'daki düşüş, turizmciyi tedirgin ediyor...

Doların TL karşısında günlük kaybı yüzde 0,73 oldu. 2008 sonundan bu yana 2 liranın üzerinde seyreden Euro'da bu seviyenin altına inerek günü yüzde 0,89 kayıpla 1,999 liradan kapattı. Otel anlaşmalarını dolar ve Euro üzerinden yapan otelciler tedirgin. Dolar ve Euro’nun daha da düşmesi halinde zorda kalacağını belirten otelciler, TL olarak ödedikleri personel ve diğer giderlerinde zorlanmaya başlayacaklar.

 

 

Türkiye'nin IMF'yle yeni bir anlaşma yapmadan yoluna Orta Vadeli Program ile devam edeceğini beyan etmesinin ardından Avrupalı yatırımcının ilgisi arttığını düşünülüyor. Diğer taraftan, turizm mevsiminin başlamasıyla, bir miktar arz genişlemesi bekleniyor. Ayrıca vatandaşın yastık altına sakladığı dövizleri de unutmamak lazım. Dövizde ay sonuna doğru bir yükselme beklenebilir. Açık pozisyonlarını kapatmak isteyen bankaların yapacağı alımlar ile Dolar tekrar 1,50 seviyesine tırmanabilir.

 

Körfezde ise, 1,5 trilyon Dolar civarında olduğu kaydedilen sermaye kendisine gidecek yer arıyor ve sukuk piyasasının olduğu yerlere yöneliyor. Bundan 10 gün önce Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray'ın açıklamaları kira sözleşmesiyle yasanın gündeme geldiğinden söz etti. Bu, Körfez sermayesinin Türkiye'ye getirme eğilimini arttırdı. İhracattaki artış ortada. Yurtdışından bu kanalla önemli döviz girişi oluyor. Diğer taraftan bankalar piyasada açık pozisyon oluşturmak suretiyle ay boyu TL'ye yöneldiler. Bu durum da dövizin aşağı yönlü seyir izlemesinde etkili oldu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.