Dolandırıcılık, turistleri bıktırdı...

Didim Emlakçılar Odası Başkanı Osman Coşkun, İngilizlerin dolandırıcılık ve bürokrasi nedeniyle mülk edinmeme eğiliminde olduklarını belirterek, "Önceki yıllarda satışları içerisinde yabancıların payı yüzde 60'ı bulurken bugün bu oran yüzde 10'a kadar düştü" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dolandırıcılık, turistleri bıktırdı...

 

Coşkun, 2000 yılından itibaren İngilizlerin Didim'e ilgisi başladığını, 2005 yılında ise İngilizlere mülk satışlarında patlama yaşandığını söyledi.

Talebe paralel olarak arzdaki artışın bir süre sonra denetimsizlik nedeniyle yabancılara yönelik dolandırıcılık olaylarının yaşanmasına yol açtığını vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:

 

“Küresel krizle birlikte talebin üzerindeki üretimleri müteahhitlerin elinde kalınca sıkıntılar yaşanmaya başladı. Birçok firma mali sıkıntılar nedeniyle iflas etti. Askeri izin yazısının geç gelmesini fırsat bilen bazı müteahhit ve emlakçılar İngilizlere sattıkları mülklerin tapusunu 1-2 sene sonra vermeye başlarken, kimisi de yaşadığı mali sıkıntıları aşmak için sattığı evi üçüncü şahıslara sattı. Binin üzerinde İngiliz bu saydığımız nedenlerden mağduriyet yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Bugün artık İngilizler dolandırıcılık ve bürokrasi nedeniyle mülk edinmeme eğiliminde. Mağdur olanlar ülkelerine döndüklerinde yaşadıkları olumsuzlukları çevrelerine aktarmış olmasının bunda etkisi büyük.”

 

Şimdiye kadar Didim'de 10 binin üzerinde İngiliz vatandaşının mülk aldığını aktaran Coşkun, şöyle devam etti:

 

“Dolandırıcılık olayları ve bürokratik işlemlerin uzamasından önce Didim'deki gayrimenkul satışları içerisinde yabancıların payı yüzde 60'ı bulurken bugün bu oran yüzde 10 civarında. Bu düşüşte başta inşaat olmak üzere birçok sektörü zincirleme etkiliyor. Yabancıların konut talebinin azalması nedeniyle ilçemizde konut stoku azalmıyor. Azalmayan konut stoku da yeni yatırımlar için engel teşkil ediyor. Yapılan istatistikte Didim'de 57 bin konut mevcut. İlçenin yerleşik nüfusu 45 bin olduğu düşünüldüğünde kişi başına bir evden fazla düşüyor bu da ilçemizdeki sorunun büyüklüğünü gösteriyor.”

 

ÇÖZÜM, BASİT YASAL DÜZENLEMELER

 

Acil yapılması gerekenin basit yasal düzenlemelerle yabancılara mülk satışlarının kolaylaştırılması olduğunu belirten Coşkun, şu bilgileri verdi:

 

'Yapılacak düzenlemeler arasında yabancılara satışlar için istenen askeri izin belgelerinin daha kısa sürede verilmesi, alınan mülkün üzerine alıcı tarafından tapu çıkıncaya kadar ipotek ve şerh koyulması olmazsa olmaz. Aksi takdirde İngilizlerin satın aldığı mülk art niyetli bazı müteahhitler tarafından üçüncü şahıslara satılabiliyor. Bu düzenlemelerle geçmişte yaşanmış ve günümüzde de yaşanmaya devam eden olumsuzlukların önüne geçilebilir. Bu düzenlemeler yapılmaz ise belli bir süre sonra yabancılara satışlar durma noktasına gelecek bu da inşaat ve emlak başta olmak üzere ilçe ekonomisinde çözülmesi güç sorunlara neden olur.”

 

KONSOLOSLUKTAN BROŞÜRLÜ ÖNLEM

 

Dolandırıcılık olaylarına ve bilinçsiz yapılan yatırıma karşı vatandaşların yasalara uygun çalışan ve emlakçılar odasına bağlı emlakçılardan müşavirlik hizmeti alması önerisinde bulunan Coşkun, Didim Emlakçılar Odası olarak yerli ve yabancı yatırımcıya doğru ve ilkeli hizmet verdiklerini söyledi.

 

Şimdiye kadarki çalışmalarının İngiltere'nin İzmir Konsolosluğu başta olmak üzere övgüye değer görüldüğünü belirten Coşkun,”İngiltere'nin İzmir Konsolosu Anthony Willy Buttigieg ile sürekli iletişim halindeyiz. Kendileri ile gayri menkul alırken dikkat edilmesi gereken noktalar üzerine iş birliği yürütüyoruz. Bizim belirlediğimiz püf noktalarını onlar broşür olarak bastırdılar ve ülkelerinde dağıtarak vatandaşlarını bilinçlendirme yoluna gidiyorlar. Bu uygulama sayesinde ülkemizde mülk almayı düşünen İngilizlerin daha bilinçli hareket ettiğini söyleye biliriz” diye konuştu.

 

         

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.