Denizli traverteni tescillendi...
Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezlerinden Denizli'de çıkarılan doğal taş, ''Denizli Traverteni'' olarak coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezlerinden Denizli'de çıkarılan doğal taş, ''Denizli Traverteni'' adıyla coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Denizli Ticaret Odası (DTO) tarafından, Denizli ihracatının yüze 10'unu karşılayan, Çürüksu Vadisi'ndeki bölgede bulunan doğal taş ürünü mermere ''Denizli Traverteni'' adıyla coğrafi işaret belgesi alındı.
Belge alım töreninde konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, gelişmiş toplumlarda en büyük farklılığın markalaşan ürünler ve kurumlar olduğunu belirterek, ekonomi ve üretimde dünyada büyük bir gelişme gösteren Türkiye'nin markalaşmada da daha fazla mesafe kat etmesi gerektiğini söyledi.
Alınan tescil belgesiyle markalaşma konusunda Denizli'de önemli adım atıldığını vurgulayan Demir, ''Denizli'nin geleceği için çok önemli işaret taşlarından birini daha hayata geçiriyoruz'' dedi.
DTO Başkanı Necdet Özer de Denizli'nin gelişimini ihracata dayalı üretim yaparak sağladığını kaydederek, dünya piyasalarına entegre olan yapının devamı için üretimin yanında doğal değerlerin iyi korunarak Ar-Ge ve markalaşmanın ön plana alınması gerektiğini söyledi.
Dünyaca ünlü Pamukkale ören yerinin çevresindeki Çürüksu Vadisi'nin doğal taş travertene sahip olduğunu dile getiren Özer, şunları söyledi:
''Bu doğal taş, dokusu ve kalitesiyle Türkiye ve dünyada önemli bir yere sahiptir. Travertenin en yoğun üretiminin yapıldığı yer Denizli bölgesidir. Traverten adıyla bilinen bu doğal taşa, 'Denizli Traverteni' olarak Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için 2008 yılının ocak ayında başlayan çalışmalarımız 2011 yılı sonunda sonuçlanmış, Türk Patent Enstitüsü'ne ''Denizli Traverteni'' menşei adıyla tescili yaptırılmıştır. Tescilin, Denizli'de son 10 yılda hızla gelişen sektörün kaliteli ve markalı üretime geçmesinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum.''
Mermer sektörünün, tekstilin ardından yatırım ve istihdamda kentteki ikinci önemli sektör olduğuna, ihracatının da 268 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Özer, ''Denizli Traverteni'' markasının adı ve sembolüyle sektöre katma değeri olacağını dile getirdi.
Özer, Denizli Belediyesi tarafından başlatılan üst yapı çalışmaları ile valilik hizmet binası inşaatında traverten ve mermerin kullanılmasının da kente özgü travertenin tanıtımına önemli katkı sağladığını vurguladı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: