Deniz turizmi, 10 Milyar Dolar gelir hedefliyor...

İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Ortak Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Ahmet Erol, deniz turizminden 10 milyar Dolar döviz geliri hedeflendiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Deniz turizmi, 10 Milyar Dolar gelir hedefliyor...

İMEAK DTO Antalya Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda, 2010 yılı turizm sezonu öncesi deniz turizm sektörünün sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin en fazla denizcilik sektörünü etkilediğini söyledi.

Krizin olumsuz etkilerinin yavaş yavaş dağılmaya başladığını ifade eden Erol, Türkiye'nin kalkınmasının denizcilik sektöründen olacağını kaydetti. Deniz turizminin önemine değinen Erol, denizlerin kirlenmesinin önlenmesi için sektörün çok daha duyarlı olmasını istedi. Türkiye'nin deniz turizminden 4 milyar Dolar döviz sağladığını anlatan Erol, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin turizm gelirlerinde deniz turizmi yüzde 25 paya sahip. Bu da yıllık 4 milyar Dolar civarında. Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıldönümünde deniz turizminden 10 milyar Dolar gelir hedefliyoruz. Deniz Turizmi Yönetmeliği de yürürlüğe girdi. Hükümet, deniz turizmi gelirlerine çok ciddi bakıyor. Bunun için de gelir artıcı teşvik hazırlıkları var.'

 

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE MALİYE DENETİMİ

 

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, denizcilik sektörünün yaz döneminde denetlenmesi amacıyla, şimdiden bilgi toplamaya ve sektörü tanımaya çalıştıklarını bildirdi. Denizcilik sektörünün denetlenmesi konusunda yetersiz kaldıklarını belirten Sütçü, Haziran ayından itibaren sektörde denetimlere başlayacaklarını söyledi.

 

Turizmi bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirten Sütçü, 'Yaz döneminde deniz turizm sektörü mali açıdan denetlenecek. Bunun için Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ve Liman Başkanlığı'ndan destek isteyeceğiz' diye konuştu.

 

YATÇILIK SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR

 

Antalya Liman Başkanı Ramazan Kaplan, denizde can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda çıkan yeni yönetmelikler ve düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Antalya'da yatçılık sektörünün can çekiştiğini belirten Kaplan, Antalya'ya en az 3-4 yeni marina yapılması gerektiğini bildirdi. Kaplan, şöyle konuştu:

 

'Antalya yatçılığı kan kaybediyor. Marina yetersiz. Bunun yanında marinalarda fiyatlar da yüksek. Geçmişte 2-3 bin yat Antalya'ya uğrarken, bugün sayı 500'lere indi. Antalya Limanı ve marinası ile Kemer Marinası'nda tekne ve gemilerin atıklarını alacak tesis ve işletme yok. 640 kilometre sahili bulunan Antalya'da marina ve balıkçı barınağı sayısı yetersiz. Karadeniz'de her sahilde balıkçı barınağı var. Antalya Limanı artık yeterli gelmiyor. Antalya'ya en az 3-4 marina daha gerekli. Gemi ve teknelerin atıklarını Büyükşehir Belediyesi düzenler. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi böyle bir görev yapmıyor. Belediye, kestiği cezaları, yine bu sektöre aktarmalı. Atık toplama gemisi yapmalı. Zaten her kurum görevini layıkıyla yapmış olsaydı trajikomik olaylar yaşanmazdı.'

 

Kaplan, günübirlik çalışan tur teknelerinin 60 günlük liman çıkış belgelerini almalarını, aksi takdirde yapılacak denetimlerde Sahil Güvenlik ekipleri tarafından ağır para cezası verileceğini sözlerine ekledi.

 

SAHİL GÜVENLİK DENETİMLERİ

 

Sahil Güvenlik Komutanlığı Antalya Grup Komutanı Deniz Binbaşı Mustafa Gümüşiğne ise, amaçlarının asla Ceza yazmak olmadığını belirterek, yolcular ve mürettebatın can ve mal güvenliğini korumaya yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi.

 

Denetimlerde yolcuları asla rahatsız etmek istemediklerini ifade eden Gümüşiğne, tur teknelerinin yolcu kapasitelerine uyulmasını istedi. Denetimlerde gemi adamları yeterlilik belgesi, can kurtarma teçhizat eksikliklerini tespit ettiklerini anlatan Gümüşiğne, 'Denizlerin korunmasına özen gösterilmeli. Bunun için hem yolcu hem de tekne görevlileri eğitilmeli. Toplum bilinci sağlanmalı. Ne kadar denetlerseniz denetleyin toplumu bilinçlendirmekten sonra denizlerin kirliliğini önleyemezsiniz. Tekne ve gemilerin atıkları denize atılıyor. Yolcular bile çöplerini denize atıyor. Bu önlenmeli' dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.