Datça’da Bir Resim Sergisi, Bir Otel, Bir Sanat Galerisi ve Bir Hikaye…

Datça’nın Ressamı, Oğuz Tığlı’ dan 30 Ağustos 2024’de Cape Krio Hotel’ Luvi sanat galerisinde Ressam İbrahim Çiftçioğlu’nun Oğuz Tığlı ve Datça’daki sanat yaşamı konusunda yaptığı konuşma ile “Geçmişten Geleceğe Oğuz TIĞLI Suluboya Resim’’ adlı sergisi sanat severlerin ziyaretine açıldı.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 01/10/2024 13:00
Datça’da Bir Resim Sergisi, Bir Otel, Bir Sanat Galerisi ve Bir Hikaye…

Datça Ressam Oğuz Tığlı’daki gelenekselmiş resim sergisinin açılışına gittiğim Cape Krio‘nun sadece ‘Sanatçının bir bayramı, bir düğünü’ olarak adlandırılan görkemli açılışının Bayram şenliğini yaşamak değil, Sanat Galerisine verilen Luvi isminin ilginç hikayesini dinlemek benim için ilginç olandı.

İşleyici Ailesi 10 yıl önce Datça merkezden 7 km uzaklıkta kurdukları çiftlikte   bağlar, şarap üretim tesisi, satış yeri, şarap barı, konaklama imkanı da bulunan Datça Vineyard Çiftliği ile turizme girmişler. Şarap dünyasında bilgi ve becerilerini aldığı uluslararası eğitimlerle donamış ailenin oğlu Yalım İşleyici çiftliğin yönetimine geçerken, Datça merkezde açtıkları butik otel, Cape Krio Hotel’in yönetimini de, İsviçre ve İngiltere’de turizm eğitimi alan ailenin kızı Simin İşleyici üstlenmiş.

İşleyici ailesi, kültüre, sanata, tarihe duyduğu ilgiyi, Datça’ya ve yaşam konforuna duyduğu saygıyı yaşama geçirdikleri projelere de yansıtmak istemişler, sanatçıların eserlerini sergileyebilecekleri bir Sanat Galerisini Salonu Cape Krio Hotel bünyesinde açmışlar.

Sanat galerisindeki Oğuz Tığlı’nın sergisinin açılışında Otel müdiresi Melahat Keskin beni otel sahibi Hasan İşleyici ile tanıştırınca, otelde bir sanat galerisi açılması ve neden Luvi ismi verildiğini soruyorum.  ‘Datça senelerce sanata ve sanatçılara ev sahipliği yapmıştır. Bizler de Cape Krio olarak bir Sanat galerisi açarak değerli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapabilmeyi ve eserleri nezih bir ortamda sanatseverlerle buluşturmayı amaçladık. Adını “Bir Luvi’nin Ölümü” kitabı ile bu gizemli Işık anlamına gelen LUVİ imparatorluğunu  bana  tanıtan  da değerli dostum Cihan Uğurlu’nun  anısına verdik. Kendisi maalesef otelin açılışına gelemedi. Özlemle anıyorum, ışıklarda kalsın’ diyordu.

Tarihte, Luviler, MÖ 2300’lerde başlayıp MÖ 1400’lere kadar yaşamış, Selçuk’tan başlayıp Antakya’ya kadar uzanan kıyıları ve tüm İç Anadolu’yu içine alan bir medeniyet kurmuşlar. Kendi dilleri, yazıları var. Çok tanrılı dinleri, tapınakları var. Luvi kendi dillerinde ışık insanı anlamına geliyor. Sonraki dönemlerde Hitit İmparatorluğunun gölgesinde kalarak tarih sahnesinden kaybolmuşlar.

Datça liman manzaralı Luvi Sanat galerisine bulunduğu terasında bir araya gelen sanatseverlere verilen kokteyl ile sergisi açılan Oğuz Tığlı 1937 yılında doğmuş. Köy Enstitüleri'nde geçici başöğretmen olarak çalışan babasının köy köy dolaşması nedeniyle, çocukluğu annesiyle dedesinin yanında Eğridir’de geçmiş. İlkokula orada başlamış. Doğayı da Eğirdir’de tanımış. Resme adım atmış, ama babası onu, Ankara’da akademide okuyan birinin yanına özel resim kursuna göndermesiyle ilerleme kaydetmiş. Liseden sonra çalışma hayatına, matbaacılık, reklamcılık ve fotoğrafçılık yaparak  atılmış, önceleri, yağlı boya çalışsa da reklamcılık çalışmaları sırasında  suluboya tanışmış , yağlı boya resmi bırakmış.

İlk Datça’ya gelişi, İstanbul’da çalışırken bir arkadaşıyla, Marmaris’ten 1960 yılında yürüyerek olmuş. 1993 yılında da Datça’ya yerleşmiş. Resim çalışmalarında doğayı ve onun güzelliklerini yansıtan, bunu da Datça’nın zengin doğasında bulan Tığlı, ilk kişisel sergisini 1991 yılında İstanbul, Kadıköy Dadyadost Sanat evinde açan usta; Almanya’nın Bremen, Ankara, İstanbul, Antalya'da da kişisel sergiler açıp, karma sergilere katılsa da, sergilerinin çoğunu Datça’da açmış

Rahatsızlığı nedeniyle sergisinin açılışına, bayramına katılamayan gönderdiğimiz fotoğraf ve videolarla yetinen Oğuz Tığlı, "İnsan suyun ve boyanın akışına kendini kaptırır gider. Diyelim ki yanlış rengi vurdun, gitti bütün çalışma. Yeni bir kağıt çekersin, baştan başlarsın. Ama renkler çoğaldıkça insan çok mutlu hisseder kendini" dediği, sulu boya ressamlık yaşamını Datça’daki evinde sürdürüyor.

Sergiyi gezenlerin yüzlerinden, Sanatçı Oğuz Tığlı’nın da Datça sanatına bir IŞIK olduğu konusunda görüş birliği içinde oldukları okunuyordu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.