Datça’ya ‘ekolojik’ yat limanı...
Muğla’nın Datça İlçesi’nde yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan çevreci bir anlayışa sahip olacak limanın kapasitesinin 270’den 450’ye çıkartılması öngörülüyor. Ekolojik sistemin olumsuz etkilememesi amacıyla da yüzer dalgakıran sistemi uygulanacak.
Datça’nın İskele Mahallesi, Topan Ada Mevkisi’nde önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak yat limanı ile ilgili hazırlıklar sürerken, bilgilendirme toplantısı yapıldı. Marinanın yapım işi ve 25 yıllık işletme ihalesini alan Datça Marina Turizm ve Ticaret A.Ş. ortaklarından İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Levent Akbaş, belediye meclis salonundaki toplantıda Kaymakam Hamdi Üncü, Belediye Başkanı Şener Tokcan, meclis üyeleri ve demokratik kitle örgüt temsilcilerine önemli açıklamalarda bulundu. Teknik konularda bilgiler veren Akbaş, marinanın ana mendireğinde, deniz dibindeki ekolojik sistemin olumsuz etkilememesi amacıyla yüzer dalgakıran sisteminin uygulanacağını açıklandı.
Dünyanın birçok ülkesinde örnekleri bulunan ve ülkemizde bu boyutta ilk kez uygulanacak olan yüzer dalgakıran sistemi sayesinde, deniz dibindeki su sirkülasyonu kesilmeyecek ve koydaki canlıların yaşam alanları korunacak. Projeye göre, Topan Ada’nın kara ile bağlantısı sağlanırken, dolgu alanı içersinde kalması planlanan Azganlı Plajı’nın da tarih olacağı ortaya çıktı.
Her ayrıntı düşünüldü...
OTDÜ öğretim üyelerinden Prof. Ali Rıza Günbak’ın liderliğindeki kadronun en ince ayrıntıyı hesaplayarak yeni bir proje ortaya çıkardıklarını kaydeden Akbaş, “En önemlisi ana mendirekte yüzer dalgakıran kullanılacak olması. Yapılan ön tasarıma göre, yüzer dalgakıran denizden 185 santimetre aşağıda olacak. Buradaki deniz dibi derinliği de 15 ile 35 metre arasında değişiyor. Böylelikle bütün koyun hayatiyetinde hiçbir problem yaratmayacak. Buradaki azmak da kapatılmamış olacak. Bu nedenle Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nün de (DLH) çok ilgisini çekiyor” diye konuştu.
4 çıpalı olması planlanan marinanın 2013 yılı sonunda hizmete girmesinin hedeflendiğini belirten Akbaş, “Marina alanı içersinde var olan antik mezarı, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kriterlerine uygun bir şekilde koruma içersinde bıraktık” dedi.
YÜREĞİMİZE SU SERPTİ...
Belediye Başkanı Tokan, Datça’da 15 yıldır sürüncemede olan marina projesinin nihayet hayata geçiriliyor olmasının sevindirici olduğunu belirterek, “En güzel tarafı yüzer dalgakıran olması. Minimum ekolojik maliyetle yapılacak olması ayrıca sevindirici. Biz bir taraftan bir şeyler yaparken, öbür tarafta mavi bayraklı plajlarımızı da kaybetmek istemiyoruz. Hem balık yiyip, hem tekneler olsun, hem gezelim, hem deniz trafiği gelişsin, ancak bunlar birbirlerinin rakibi de olmasın. Böyle bir proje bizim yüreğimize su serpti. Umarım, eskiye dönüş olmaz” dedi. (DHA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: