Çukurova’nın tarihi kervan yolunda şelale şehri: Saimbeyli

Tufanbeyli, Şar Ören Yeri ve Hitit Kabartmasının bulunduğu han yeri gezisinden sonra, dönüş yolunda Saimbeyli’nin Obruk Beli Tabiat Parkına giriyorum. Bir vadi içinde azalan şalelenin bulunduğu alanda kır lokantaları, kafeler var ama işletmeci dahil hiçbir kimseyle karşılaşmıyorum. Bir kayanın üzerinde bir kuş yuvasına uzanan yılan kabartması var.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 28/02/2023 21:08
Çukurova’nın tarihi kervan yolunda şelale şehri: Saimbeyli

Saimbeyli girişinde, önce Saimbeyli Kalesine çıkıyorum. Vadiye hakim kayalık bir tepede yükselen kale. Hitit Asur, Roma, Bizans ve haçlılarca kullanılmış, 8 burçlu, bir kilise ve su sarnıcı var. Kalenin girişi kapalı olduğu için parmaklıklar arasından fotoğraf çekebiliyorum. Kalenin burçları arasından Obruk çayı ile Kirkot çayı yarattığı yeşil bir vadiye yayılan şehri fotoğraflıyorum.

Tarihi kervan yolu üzerinde bulunan Saimbeyli’nin tarihi Hititlere uzanıyor. Roma ve Bizans döneminde Anavarza Beyliğinin oğlu Badimon’un adı verilmiş. Daha sonra Haçin adını almış, 18 ekim 19920 deki Fransız işgalinden sonra kaymakam Saim Beyin adı verilerek 1922 de Saimbeyli olmuş.

Kalenin yamacındaki eski şehrin tarihi atmosferini yansıtan evler arasından dar sokaklardan şehre başlıyorum. Saimbeyli’nin eski yerleşim yeri burası. Kızlar Hamamı levhasını görünce takip ediyorum. Kalenin doğusunda alt kısmında bir pınar ve suların akıp gidişini seyrediyorum bir süre. Krikot Gözü burası.

Şehre inip arabayı park ettikten sonra, Kadri Eroğan Parkına giriyorum. Şelale Çay bahçesinde Saimbeyli deresinin kenarında çardakların birinde kendime bir yer buluyorum. Şelaleyi oluşturan bir çok pınardan gelen su çoğalarak dereye akıyor. Çektiğim fotoğrafları kontrol ediyorum. Çayı getiren gençten çay bahçesinin bitişiğinde şehrin pazarının Alparslan Türkeş Kapalı Pazar yerinde kurulu olduğunu öğreniyorum. Bu arada obruk tabiat parkında yılan kabartmasını soruyorum. Kabartmayı, Tabiat Parkı olmadan önce Saimbeyli Orman İşletmesi’ne bağlıyken görevli bir personel yaratmış. Saimbeyli’de bir buluşma yeri burası Tarihi merkez camii parkın içinde.

Merkez Camii ahşap tavanı ile Selçuklu mimarisini yansıttığını görüyorum. Pazar yerinde tezgahlarda adeta ne ararsan var. Köylüler yetiştirdikleri ürünlerin satıcısı olurken, başka bir tezgahta alıcı oluyorlar. Meyve sebzenin yanında tekstil ürünlerinin her çeşidini satanlar ve alıcıları yarattığı canlı bir atmosfer yaşatıyor Pazar yeri. Üzüm, elmanın yanında, Kiraz meşhur Saimbeyli’de. Her yıl Haziran ayında Kiraz Festivali düzenleniyor. En son Haziran’ın 25.inde düzenlenmiş olan festivalin afişleri hala duruyor.

Hükümet Binası önündeki Saim Bey heykelinin bulunduğu alanı fotoğrafladıktan sonra, Feke’ye doğru yola çıkıyorum, yeniden. Obruk ve krikot derelerinin birleşmesiyle oluşan Göksu Nehrinin açtığı vadilerden göllerin kıyısından sayısız tarihi köprülerden geçerken, Saimbeyli’ye gelmeyi düşlüyordum. Bir bahar ayında Obruk tabiat parkındaki Şelalenin dolu dolu akışını görmek, doğayla baş başa kalmanın adresi olduğunu gördüğüm Saimbeyli’de birkaç gün geçirmeye karar veriyorum.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.