COP29’da sürdürülebilir turizmde öncü adımlar atıldı
Bakü, Azerbaycan – Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) kapsamında Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bilindiği üzere bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapsamlı bir İklim Kanunu çıkarılacağını ve bu doğrultuda karbon ayak izini azaltmaya odaklanan ulusal karbon denkleştirme mekanizmalarını hayata geçirileceğini açıklamıştı.
Doç. Dr. Halil Burak Sakal
Bu mekanizmalar sayesinde Türkiye Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğine yönelik kapsamlı mevzuatına ve getirilen yeni düzenlemelere uyum sağlamayı, özellikle ihracat yapan ve Avrupa ile yakın temasta olan ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu alanda 10 yıl önce atılan en önemli adımlardan biri olan yenilenebilir enerji düzenlemeleri ve AB ile entegre şekilde başarıyla uygulanan YEKDEM mekanizmasından sonra, uzun süredir üzerinde çalışılan İklim Kanunu çok önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.
Sürdürülebilir Turizmde Öncü Adımlar
Türkiye, sürdürülebilirlik alanında özellikle turizm sektörüyle öne çıkıyor. Turizm sektöründe özellikle Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı ile önemli başarılara şimdiden imza atılmış durumda. Yakın zamanda ise Türkiye, dünya genelinde bir ilk olacak Sürdürülebilir Restoran Kriterlerini ilan etmeye hazırlanıyor. Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile iş birliği halinde yürütülen bu yenilikçi girişim, restoran sektörüne sürdürülebilirlik standartları getirerek çevre dostu uygulamaları ve sorumlu tedarik zincirlerini teşvik etmeyi hedefliyor.
Kapadokya Üniversitesi: Değişimin Mimarı
Sürdürülebilir Restoran Kriterleri’nin mimarlarından biri de Kapadokya Üniversitesi. Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar liderliğinde üniversite, sürdürülebilir turizm eğitimine, ar-ge, planlama ve uygulamalarına öncülük ediyor. Özellikle Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile yapılan iş birlikleri kapsamında, Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Yüksek Lisans Programı ve GSTC sertifikalı sürdürülebilir turizm eğitimleri ile sektördeki profesyonellere sürdürülebilir uygulamalar konusunda bilgi ve beceri kazandırıyor. GSTC ile iş birliği halinde üniversite, küresel sürdürülebilirlik standartlarının oluşturulmasına katkıda bulunuyor.
Türkiye’nin Turizm Başarıları
Türkiye, sürdürülebilir turizme olan bağlılığı sayesinde dikkat çekici sonuçlar elde etti. Doğal ve kültürel çeşitliliği, sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığıyla birleşerek, milyonlarca çevre bilincine sahip turisti ağırladı. Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı, sektör için yeni standartlar belirleyerek ülkenin sürdürülebilir seyahat konusundaki küresel itibarını güçlendirdi.
Kapsamlı İklim Stratejisi
COP29’da Türkiye ayrıca, 2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisini de tanıttı. Bu strateji, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmek için bir yol haritası sunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve karbon fiyatlandırma mekanizmalarının uygulanması gibi önlemleri içeriyor.
Küresel Etkiler
COP29’da duyurulan bu girişimler, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede proaktif yaklaşımını ortaya koyuyor. Türkiye, iddialı hedefler belirleyerek ve yenilikçi programlar geliştirerek, özellikle turizm ve konaklama sektörlerinde küresel sürdürülebilirlik uygulamalarını şekillendirmeye hazırlanıyor.
İklim değişikliğiyle ilgili acil sorunlarla mücadele eden dünya, Türkiye’nin çevresel sorumluluğu ekonomik kalkınma ile entegre eden liderliğinden ilham alabilir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: