Club Nena, "İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası" aldı...

Antalya Manavgat'ta bulunan Club Nena, turizm sektöründe bir ilki gerçekleştirdi. Turizm faaliyetlerinin yanı sıra, organik tarım alanında da üretim gerçekleştiren ve bu ürünleri otelin mutfağında kullanan Club Nena, bu özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Club Nena, "İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası" aldı...

Turizm sektöründe bir ilk olan "İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası/ Globalgap" alan kuruluş, Club Nena'da tüketilen tüm ürürnleri, organik olarak üretilen, kendi üretimlerinden sağlıyor. Club Nena Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Akçelik, "İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası"nı alma aşamalarını anlattı:

 

"Ülkemizin değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında turizmi çeşitlendirmek, dinamik kültür ve turizm faaliyetleri ile ülkemizin dünya turizminde alacağı payı artırmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için sektörümüzde bugüne kadar CLUB NENA ailesi olarak her zaman öncü olmaya çalıştık. Bu anlayışla; sürekli misafir memnuniyetini kendimize kalite politikası olarak benimsedik.

Küreselleşen ve değişen dünyada tüketicilerin çevreye dost, insan sağlığına duyarlı güvenli gıda talepleri, tarımsal arzı yönlendiren en önemli etken halini almaktadır. Son yıllarda özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunlarının yaşanmasına neden olmuştur. Özellikle yaş meyve ve sebzelerin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatında GLOBALGAP belgesi bir ön şart halini almıştır. Tarımsal üretimi gerçekleştiren üreticilerin gönüllü olarak oluşturdukları standartlardan biri olan İyi Tarım Uygulamaları/ GLOBALGAP;   çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilir gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeli olarak tanımlanmaktadır. Bu model oluşurken İTU/GLOBALGAP, Zararlılarla Entegre Mücadele (Integrated Pest Management, IPM) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (Integrated Crop Management - ICM) tekniklerini tarımsal üretimde birlikte uygulanmasını önermektedir.

 

Club NENA ailesi olarak bizler de bu amaç doğrultusunda, Otelimizin mutfağında kullanılan ürünlerin, gıda hijyeni açısından güvenlik riski taşımadığı ve çevre ile dost uygulamalar yoluyla üretildiği konusunda taahhüt vermek amacıyla otelimize 1,5 km uzaklıkta olan Manavgat Karacalar köyü mevkiinde yaklaşık 80 da’lık araziyi tarımsal faaliyetlerimiz için tahsis ettik. Club NENA’ da misafirlerimizin tüketimine sunacağımız meyve ve sebze ihtiyacımızı karşılamak amacıyla başladığımız üretim uygulamalarını kontrol altında tutabilmek maksadıyla “İyi Tarım Uygulamaları" /GLOBALGAP Sertifikası için başvuruda bulunduk. Değişen çevre ve doğa şartlarında, misafirlerimize sunduğumuz ürünlerin güvenilirliğini, Türkiye’de ilk olarak Club NENA’da İyi Tarım Uygulamaları/ GLOBALGAP ile belgelendirdik.

 

Akçelik Tarım ve Ormancılık Tic. San. AŞ. ait işletmemizde tarımsal üretime başlamak iyi tarım uygulamaları kapsamında gerekli olan birimlerin su deposu, gübre deposu, ilaç deposu ve büro gibi modern bir ev yapıtık. Aynı zamanda tarımsal faaliyetlerin yürütülebilmesi için traktör ve ekipmanları ile tüm araziye damlama sulama sistemi döşenmiştir. Arzimizde toprağın fiziksel ve kimyasal ve eğim özelliklerine dikkate alarak 16 adet farklı uygulama alanı oluşturulmuştur.

Yetiştiricilikte kullanılan tohumlar ve fideler yöreye uyum sağlamış virüsten arı, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olan çeşitler seçilmektedir. Gübre ve ilaç uygulamaları bilinçli bir şekilde yapılmaktadır. Her yıl toprak analizlerinin yanısra her bitkiye ait farklı dönemlerde yaprak analizleri yapılmaktadır. Uygulanacak gübre dozları bu analiz sonuçlarına göre belirlenmektedir. Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı ve diğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına almaktayız.

2004 yılında yürürlüğe giren İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik gereği, kontrol ve sertifikalandırma işlemleri, Tarım ve Köyişlleri Bakanlığınca çalışma yetkisi verilen Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Yetkili kuruluşlar, üretimin ilk aşlamasından başlayarak hasat ve pazara arz edilmesine kadar olan süreçte uygulanan işlemlerin, iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler. Böylece Club NENA misafirlerinin tüketimine sunulmak amacıyla yapılan tarımsal faaliyetlerimizin iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını belirlemek, üretim sürecini gözlem altına alarak düzenli kayıtlar tutmak, elde edilen ürünün, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel kalıntılar içermediği; çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği ve hasat edilen ürününlerden ilaç ve gübre uygulamalarıyla herhangi bir kalıntının olup olmadığını belirlemek amacıyla laboratuvar analizleri ile test etmek amacıyla kontrollerimiz yapıldı.

Tarım ve Köyişlleri Bakanlığınca çalışma yetkisi verilen ECAS Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşunun yaptığı bu kontroller sonucunda iyi tarım uygulamaları kriterlerine göre üretim yapmamız nedeniyle Sertifikasyon Kayıt numarası İTU. ECS.0407.01.2010 tarihli ve Türkiye’de ilk örneği olan  “İyi Tarım Uygulamaları” Avrupa’daki adıyla “GLOBALGAP” sertifikası almayı başardık.

Yapılan tarımsal faaliyetlerin neticesi olarak; Club NENA mutfağına giren her türlü yaş meyve sebzenin kendi denetimimizdeki, tarımsal alanlardan tedarik edilmesini sağladık. Gerek servis alanlarımızda, gerekse üretim alanlarımızda kullanılan meyve sebzelerin üretim koşulları hakkında misafirlerimizin gönül rahatlığı içerisinde olması hedefimize ulaşmış olduk. Ayrıca; dileyen misafirlerimizi shuttlar vasıtası ile, tükettikleri meyve sebzelerin üretim alanlarını gezdirmekte, tarım alanları içerisine girme imkanı vererek, doğal üretim şartları hakkında detaylı fikir sahibi olmalarını sağlamaktayız. "

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.