Çinliler neden Türkiye'ye gelmiyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenay Başer, geçen sene Çin'den Türkiye'ye gelen turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 26 arttığını, buna karşın hala istenen hedefe ulaşılamadığını söyledi.
Türkiye ile Çin arasında tanıtım ve kültür ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında, Türk-Çin Dostluk Derneği, Gazi Üniversitesi ve Çin'in Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle Gazi Üniversitesi Gölbaşı Sosyal Tesislerinde, ''Yeni İpekyolu Çin-Türkiye Turizm ve Medya Forumu'' düzenlendi.
Başer, Türkiye ve Çin arasındaki kültür ve turizm ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirtti. İki ülke arasında var olan ekonomik, ticari, kültürel alandaki işbirliğini daha da artırmak istediklerini ifade eden Başer, bu çerçevede, geçen sene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Çin Kültür Bakanının geçen sene karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarını anımsattı.
Söz konusu ziyaretlerde 2012 yılının Türkiye'de Çin yılı, 2013 yılının da Çin'de Türkiye yılı ilan edildiğini anlatan Başer, turizmin ilişkilerin gelişmesindeki önemine işaret etti. Diplomatik ilişkilerin önemli olduğunu, ancak turizm sayesinde toplumların birbirini daha iyi tanıdığını ve anladığını ifade eden Başer, ''Çin ile resmi diplomatik ilişkilerimiz 1971 yılında başladı, ancak dostluğumuz çok daha eskidir'' dedi.
Çin'den Türkiye'ye gelen turist sayısına da değinen Başer, ''Çin'den Türkiye'ye gelen turist sayısında önemli artış yaşandı. Geçen sene Çin'den gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 26 artış gösterdi. Buna karşın hala istenen hedefin uzağındayız'' diye konuştu. Çin'in Ankara Büyükelçisi Xiaosheng Gong da iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak sürdüğünü söyledi.
Geçen sene Çin'den Türkiye'ye 100 bin civarında turist geldiğini belirten Gong, ''Bu sene 120 bin civarında turist bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı daha yüksek bir hedef verdi ve bu rakamın milyona ulaşması isteniyor. Daha çok mesafe var, ama bu hedefe ulaşabileceğimize inanıyorum'' dedi.
Geçen yıl Çin'de yapılan Expo fuarında Türk standını çok sayıda Çinlinin ziyaret ettiğini anlatan Gong, Maraş dondurması ve dönerin çok sevildiğini dile getirdi. Turizmin gelişmesi için iki ülke arasında vize kolaylığı sağlanabileceğini ifade eden Gong, ''Bence daha çok otele, daha çok lokantaya ve daha çok Maraş dondurmasına ihtiyacınız olur'' diye konuştu.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da ikili ilişkileri artırmanın her iki ülkenin de yararına olduğunu ifade ederek, böyle organizasyonların bu anlamda büyük önem taşıdığını söyledi. Çin'in dünyanın parlayan yıldızı olduğunu belirten Ayhan, öğrencilerine bu ülkeyi tanımalarını tavsiye etti.
Çin Uluslararası Yayıncılık Grubu Başkanı Mingwei Zhou, iki ülkenin benzer geçmişleri, birbirini andıran toplumsal gelişmeleri, kültürel yakınlıkları bulunduğunu, bunun da Çin ve Türk halkları arasında bir ''duygudaşlık'' oluşturduğunu kaydetti.
Çin ve Türkiye arasında ilk diplomatik ilişkinin kurulmasının üzerinden geçen 40 sene boyunca iki ülke liderlerinin ikili ilişkilerin gelişmesini, daima stratejik ve uzun vadeli anlayışıyla yönlendirdiğini dile getiren Zhou, ortak çabalar sayesinde ülkeler arasında karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin aralıksız olarak güçlendiğini belirtti. Zhou, düzenlenen forumun, iki ülke arasındaki bu 40 senelik ilişkilerin gelişmesinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Türk-Çin Dostluk Derneği Başkanı Kemal Baytaş da ilişkilerin gelişmesinde tanıtımın önemine işaret etti. Türkiye'nin Çin'den daha fazla turist gelmesi için daha fazla tanıtım yapması gerektiğini ifade eden Baytaş, ''Diplomatik ilişkiler önemlidir, ama halkların dostluğu daha kalıcıdır'' dedi. Programda, Baytaş'a ''Halkların Dostluğuna Katkı'' ödülü, Büyükelçi Gong'a da Türk-Çin Dostluk Derneği şükran plaketi verildi.
Seyahat acenteleri, basın mensupları ve iş adamlarından oluşan yaklaşık 60 kişilik Çin heyeti, yarın Antalya'ya gidecek.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: