Çin'de Türkiye ilgisi, zirve yaptı...

Çinlilerin Türkiye'ye olan ilgisi, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 40. yılında adeta zirve yaptı. National Geographic Çin, son sayısında Türkiye özel eki çıkaracak. Dergi Bakan Günay ile röportaj yaparken, Livaneli'nin Çinceye çevrilen Mutluluk kitabı da tanıtıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Çin'de Türkiye ilgisi, zirve yaptı...

Önümüzdeki yıl kutlanacak Türkiye-Çin diplomatik ilişkilerinin 40. yılı dolayısıyla Çinlilerin Türkiye'ye olan ilgisi arttı. Çin medyası Türkiye'yi tanıtan haberlere daha sık yer vermeye başladı. National Geographic Çin, Ağustos sayısında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile yaptığı röportaja bir sayfa ayırdı. Dergide Zülfü Livaneli'nin Çince'ye çevrilen 'Mutluluk' adlı kitabı da tanıtıldı. Pekin Kültür ve Turizm Müşaviri İlknur Yiğit, haberlerin çoğalmasının Çin halkının Türkiye'yi daha yakından tanımasını sağladığını söyledi. Yiğit, 'İşadamlarına yönelik Hua Shang Weekly ve Çin'in en çok okunan İngilizce gazetesi China Daily, hem Bakan Günay hem de Türkiye ile ilgili haberler yayınladı' dedi.

 
TÜRKİYE'YE ÖZEL SAYI

 

Bakan Günay'ın dergiye verdiği röportajda, dünyanın en önemli koleksiyoneri ve Çin'de 5  özel müzesi bulunan Mr. Ma Weido'yu Türkiye'ye davet ettiğini kaydeden Yiğit, 'Mr. Ma Weido, daveti kabul etti. Bu ziyarette National Geographic de 7 kişilik ekiple yer alacak. Kasım ayında National Geograhic Çin 'Özel Türkiye sayısı' çıkaracak ve Türkiye dergiye kapak olacak. Bu tür etkinlikler ile iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gelişecek. Çinliler Türkleri ve Türkiye'yi zaten çok seviyorlar" şeklinde konuştu.

 

''TÜRKİYE KAPAK OLACAK''

 

Bakan Günay'ın dergiye verdiği röportajda, dünyanın en önemli koleksiyoneri ve Çin'de 5 özel müzesi bulunan Mr. Ma Weido'yu Türkiye'ye davet ettiğini kaydeden Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

''Mr. Ma Weido, Bakan Günay'ın davetini memnuniyetle kabul etti. Bu ziyarette National Geographic dergisi de 7 kişilik ekiple yer alacak. Kasım ayında National Geograhic Çin ''Özel Türkiye sayısı'' çıkaracak ve Türkiye dergiye kapak olacak.

 

Türkiye'ye Çin medyasının ilgisi sadece National Geographic ile sınırlı değil. Çinli işadamlarına yönelik Hua Shang Weekly gazetesi de Bakan Günay'a yarım sayfa ayırdı. Bakan Günay'ın turizm, şehirleşme, çevre politikaları hakkında görüşlerini aldı. Gazete Türkiye'nin bu konudaki yürüttüğü başarılı uygulamaların Çin tarafından örnek alındığı vurguladı. Çin'in en çok okunan İngilizce gazetesi China Daily ise Şanghay Expo'da Türk günü kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen Anadolu Ateşi gösterilerine ve Türkiye ile ilgili yayına yer verdi.''

 

BAKAN GÜNAY'IN RÖPORTAJI

 

National Geographic dergisinin Bakan Günay'la Çin'e yaptığı ziyaretinde gerçekleştirilen görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin İpek Yolu'na kadar dayandığı vurgulanıyor.

 

Röportajında, gelecek yıl kutlanacak Türkiye-Çin diplomatik ilişklerinin 40. yılı kapsamında iki ülkede birçok etkinliğin düzenleneceğini belirten Bakan Günay, Çin'in ilk özel müzesinin kurucusu ve şu an Çin'de 5 özel müzesi bulunan, dünyaca ünlü koleksiyoner, antika eksperi, yazıları ve kitapları binlerce kişi tarafından takip edilen Mr. Ma Weido'yu da Türkiye'ye davet ediyor.

 

Günay, Topkapı Sarayı'nın Çinliler için özel bir önem taşıdığını, Çin'den sonra en geniş Çin porselen koleksiyonuna sahip müzenin Topkapı Sarayı Müzesi olduğunu ifade ediyor. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.