Çeşme'de otelcilerin "Herşey dahil" kavgası...

İlçede otellerin her şey dahil (HD) uygulamasına başlaması, turizmcileri karşı karşıya getirdi. Uygulamanın Çeşme'yi bitireceğini söyleyenlere, "Otellerin zararını kim ödeyecek" karşılığı geldi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Çeşme'de otelcilerin "Herşey dahil" kavgası...

Murat Şahin’in kaleme aldığı habere göre, bu yıl hizmete giren marinası ile adından söz ettiren, yaz sezonu ve bayramda turizmcileri yüzde 90'lara ulaşan doluluk kapasitesi ile sevindiren Çeşme'de "HD" kavgası başladı.

 

Süzer ve Pırıl Otel tarafından yıllardır uygulanan HD sistemine bu yıl Altınyunus, Kerasus, Ontur, Akay Garden, Kaya Prestig Sunshine Otel'inde başlanması turizmcileri karşı karşıya getirdi. Çeşme'de Sheraton, Ilıca, Radison ve Sisus Otel bu sistemi uygulamıyor. Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ile Sisus Otel Ortaklarından Bülent Tercan'ın "Çeşme'yi öldürmeyin" diyerek karşı çıktığı HD sistemini, "O zaman otellerin zararını karşılayın" diyerek savunan Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, "Bu sistem her yerde uygulanıyor, neden Çeşme'de karşı çıkılıyor anlamadım" diyerek tepki gösterdi.

 

BÜYÜK HEDEF...

 
Çeşmeli Otelciler, Alman Öger ve İngiliz Thomas Cook turizm operatör firmalarından sonra HD sistemi ile turist getiren TUİ Hollanda, Polonyalı Akdem, TUİ Almanya, OAT Hollanda, Tamtur Almanya, TUI Norveç, Scanvay İskandinav operatörleri anlaşma yapmaya başladılar. Yaptıkları anlaşmalarla 6 ay boyunca turist garantisi elde eden otelciler, bu sayede sezonu uzatmayı amaçlıyorlar. Daha öncede Çeşme'de tartışma konusu olan sisteme bu yıl birçok otelin daha dahil olması başta Çeşme esnafı olmak üzere HD’ye geçmeyen bazı otel sahiplerini de isyan ettirdi. Bu turizm sezonunda Çeşme'de yerli ve yabancı 600 bine yakın geceleme tahmin edilirken, HD sistemine geçen otel sayısının 2011'de artmasıyla bu rakamın 700 binleri bulacağı tahmin ediliyor. Çeşme'de şu anda büyük oteller içinde sadece Sheraton, Ilıca, Radison ve Sisus Otel bu sistemi uygulamıyor.

 

* Hangi operatörlerle anlaşıyorlar?

 

Öger Tur Almanya

Thomas Cook İngiltere

TUI Hollanda

Akdem Polonya

FTI Almanya

OAT Hollanda

Tamtur Almanya

TUI Norveç

Scanway İskandinavya

 

* HD sistemi yıllardır uygulayan oteller:

 
Pırıl Otel

Süzer Otel

 

* Bu yıl uygulamaya başlayan oteller:  

 
Altınyunus

Ontur

Kerasus

Akay Garden

Kaya Prestige Sunshine Otel

 

 

* HD sistemini uygulamayan oteller:

 
Ilıca Oteli

Sheraton Oteli

Radison Otel

Sisus Otel

 

 

MARKAYI ÖLDÜRMEYELİM...

 
Çeşme'yi marka yaparak daha kaliteli ve zengin turistleri getirmeyi hedeflediklerini ancak HD sistemi ile ayaklarına kurşun sıktıklarını belirten Sisus Otel Ortaklarından Bülent Tercan, bunun Çeşme markasını öldüreceğini söyledi.Bu konuda Çeşme Belediye Başkanı, Çeşme Kaymakamı, Çeşme Esnaf Odası ve Çeşme Otelciler Birliği'nin bir araya gelerek bu sorunu çözmeleri gerektiğini ifade eden Tercan, "Çeşme şu anda marka olmuş bir turizm beldesi. HD sistemi ile Çeşme'yi ucuzlatıyoruz. 2011 yılı için oteller şimdiden tur operatörleri ile HD sistemi turist getirmek için anlaşmaları yapıyorlar. Bu Çeşme esnafını da öldürür. Çeşme'de şu anda biz dahil Alaçatı'daki birkaç butik otel dışında diğer oteller HD sistemine geçiyor. Marina ile daha kaliteli turist hedefleyen Çeşme, HD sistemi ile çelişkiye düşüyor. Çeşme'yi seven ve ülkemizin daha çok döviz kazanması isteyen herkes bu sisteme karşı çıkmalı" dedi.

 

 

Çeşme'nin marka olduğunu söyleyenlerin HD sistemini uygulamasının büyük bir çelişki olduğunu ifade eden Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ise, pazarlama sorunu olmayan beldede neden bu sisteme geçildiğini anlayamadığını söyledi. Mevcut yatak kapasitesinin bu haliyle yetmediği Çeşme'de HD sisteminin esnafa büyük zarar vereceğini savunan Cenger, "İlk aşamada HD sistemi belki otelleri doldurabilir, zarar etmesini önler ama, ileriki dönemde Çeşme'nin imajına zarar verir. Bizim Cannes ile Nice ile rekabet etmemiz lazım. Bu HD sistemi ile olmaz. Çeşme'yi ucuzlatarak turizmini geliştiremeyiz. HD sistemi ile gelen turistlerin yanına daha zengin Rus ve Alman turisti koyamazsınız. Otellerde sıkıntı var ise belediye ucuz su verecek, ya da işgaliye bedelleri alınmayacak bu şekilde maliyetler düşürülebilir ama HD sistemi Çeşme'yi bitirir" diye konuştu.

 

 

Yakup Demir ise HD sisteminin Çeşme'ye yakışmadığını söyledi. Çeşme'nin turizmde çok iyi bir yöne doğru gidişi olduğunu, İstanbul başta olmak üzere birçok noktadan Çeşme'ye çok kaliteli turistin çok iyi hizmet almak için geldiğinin altını çizen Demir, şöyle konuştu: "HD sistemi ile Çeşme esnafı da çökecektir. HD çok kolay bir pazarlama yöntemi. Biz Çeşme için zor olanı seçtik. Bizler Çeşme'ye daha kaliteli ve zengin turisti nasıl getirebiliriz diye çalışacakken, kolay yoldan beldemizi daha ucuza turiste satıyoruz. Bu Çeşme'e çok zarar verir. Şık bir şey değil."

 

DÜNYA BUNU TALEP EDİYOR...

 
Çeşme'de ilk HD sistemini kendi otelinde 5 yıl önce kendisinin başlattığını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel ise otellerin zararlarını karşılamaları halinde HD sisteminden vazgeçeceklerini söyledi. HD sisteminin her yerde uygulandığını Çeşme'de neden karşı çıkıldığı anlamadığını açıklayan Öncel şöyle konuştu: "Otelciler pazarlama yöntemlerini belirlemede özgürdür. Bu bir arz talep olayıdır. Yerli ve yabancı konukların şu anda tercih ettiği en ekonomik ve satınırlığı en yüksek yöntem bu. Biz 2011 yılında 7 fuarda HD sistemi ile pazarlama gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin yüzde 90'ı bu sistemi uyguluyor. Çeşme buna çok direndi. zarar eden oteller oldu. Bu zararı HDe karşı olanlar karşılamayacak her halde.

 

 

Kerasus Otel Genel Koordintörü Fatma Özen de çok hevesli oldukları için HD sistemine geçmediklerini belirterek, gelen talepler nedeniyle bu sisteme dahil olduklarını söyledi. Çeşme'deki birçok otelin de bu sistemi uyguladığını dile getiren Özen, "Rekabette arka planda kalmamak için bu sistemi uygulamaya başladık. Yabancı tur operatörleri de bu sistemle çalışıyor. Bu sezon uyguladığımız HD sistemiyle doluluk oranlarımız yüzde 70'lerden yüzde 100'lere ulaştı" dedi.

 

KRİZLE İLGİ ARTTI...

 
Süzer Sun Dreams Genel Müdürü Kaan Bayhan ise dünyada kriz sonrasında HD sistemine ilginin arttığını belirterek, tatilcilerin ne kadar para harcayacağını önceden bilmek istediğini söyledi.

 

 

Akay Garden Resort Genel Müdürü Ünsal Başar da HD sistemi ile sezonu uzatacaklarını ve doluluk oranını artıracaklarını kaydetti.

 

 

Kaya Prestige Sunshine Otel Genel Müdürü Seyyar Kırmızısakal da bu sezon HD sistemini uygulamaya başladıklarını belirerek, müşterilerinin bu sistemi tercih ettiklerini söyledi. Kırmızısakal, "Biz bu sistemi kaliteli bir şekilde uyguluyoruz. Kalite sürerse sorun olmaz" dedi.

 

YABANCI İÇİN ÖNEMLİ...

 
Altın Yunus Otel Genel Müdürü Tayfun Başkurt ise HD sistemiyle yarım pansiyon uygulamasını da yaptıklarını belirterek, kaliteyi düşürmeden hizmet verdiklerini söyledi. Başkurt, "Altın Yunus'ta 400-450 kişi çalışıyor. Biz yıl boyunca bu istihdamı devam ettirmek istiyoruz. Çeşme'ye yabancı turist getirmek için dünyanın kabul ettiği HD sisteminde yer almanız gerekiyor" dedi.

 

 

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise Çeşme'ye zengin ve kaliteli turist gelmesinin herkese fayda sağlayacağına işaret ederek, otellerin pazarlama stratejilerine de karışamayacaklarını söyledi. HD sistemini tercih eden otellere "bunu yapmayın" diyemeyeceklerini açıklayan Tütüncüoğlu, "HD sistemine karşı olduğunu söyleyen bazı otel sahipleri de zaman zaman bu sistemi uyguluyor. Bu konuda kimseye şunu yap, bunu yapma diyemeyiz" diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.