CATHIC, İstanbul’da başladı....
İkinci Orta Asya ve Türkiye Yatırım Konferansı (CATHIC), 33 farklı ülkeden toplamda üç yüz otuz katılımcının gelişi ile bugün İstanbul’da başladı.
Networking bölümünün ardından, İstanbul’un en yeni oteli Le Meridien İstanbul Etiler’de açılış resepsiyonu düzenlendi. 7 Şubat Salı ve 8 Şubat Çarşamba günleri Ceylan Intercontinental Hotel’deki konferans programında konuşmacı olarak; Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, Yapı Kredi Bankası Baş Ekonomisti Cevdet Akçay'ın da aralarında bulunduğu Türk işadamları da yer alıyor.
Global otel yönetimi firmalarından konferans programında konuşmacı olarak yer alan başlıca isimler, Rezidor Hotel Group’dan Kurt Ritter, Accor’dan Dennis Hennequin ve WyndhamHotel Group’dan Eric Danziger. Bu isimlere ek olarak IHD, Dedeman Hotels & Resorts International, Hilton Worldwide, Starwood Hotels & Resorts Worldwide ve Marriott International’dan temsilciler ile bölgenin önde gelen otel yatırımcıları, iş geliştiricileri, ekonomistler, finans ve otelcilik sektörü analistleri bu önemli konferansta biraraya geliyor.
CATHIC’de bir konuşma yapan Yapı Kredi Bankası Baş Ekonomisti Cevdet Akçay, Türkiye ekonomisinin daha iyi bir tanıtıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Akçay, Türkiye’nin ekonomi ve finans camiasının dünya ile entegre olması gerektiğinin altını çizerek, “Ekonomimizin tanıtımını iyi yapamadığımız için Türkiye ile ilgili bir algı problemi var. Benim bu konuda idolum olan ülke Brezilya. Ekonomilerimiz arasında benzerlik olsa da ekonomilerinin algılanışında çok başarlılılar”şeklinde konuştu.
Son 10 yılda Türkiye’nin ekonomik duruşunu nasıl değiştirip geliştirdiğine de değinen Cevdet Akçay, bu değişimin global ekonomik kriz ile ivme kazandığının da altını çizdi. Faiz oranlarını da düzenleyen Türkiye’nin dört sene öncesine göre bambaşka bir ülke olduğunu belirten Akçay, Türkiye’nin gelişmek için sayısız imkana sahip olduğunu vurguladı. Akçay, ayrıca, “Eğer Türkiye, ekonomik imajını global olarak yönetebilir ve ekonomiyi yönetecek en etkili beyinlerden yararlanırsa, ülkemiz için büyük bir büyüme potansiyeli olduğu bir gerçek” dedi.
Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili ise, yabancı yatırımcıları Türkiye pazarına çekmek için kurduğu otel yatırım fonundan bahsetti. Jones Lang LaSalle Hotels’den Elif Egeli Nisanci’nın moderayonunda yapılan günümüz pazarındaki otel gelişiminde finansmanın sağlanması oturumunda, Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili uluslararası sermaye yatırımcılarının Türk otelcilik sektörüne ilgisini çekmek için nasıl otel yatırım fonlarını yarattıklarını anlattı. Bilgili, Türk gayrimenkul sektörünün Avrupa’da en iyilerinden birisi olduğunu ancak sermaye yatırımcıları için uygun araçların olmadığını belirtti.
Bilgili, başarıya giden zor yolun altını çizdi: “Bir buçuk yıl fon topladıktan sonra hedeflediğimizin ancak yüzde ellisine ulaşabildik. Çünkü gayrimenkul sermaye yatırımcıları çok temkinliler”. Bilgili en çok sermayenin Orta Doğu’dan gelmesini beklediğini ancak en çok ilginin de U.S emeklilik fonları ve üniversite fonlarından geldiğini belirtti.
Martı Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Narin ise, gayrimenkul yatırım şirketlerinin (REITS - Real Estate Investment Trusts) Türkiye finansman aracı olarak potansiyellerinin altını çizdi. Aereal Bank’dan Şenay Azak ise, otelcilik yatırımlarının değişken bir pazar olması nedeniyle nispeten daha riskli olduğunu belirtti.
Ceylan Intercontinental Hotel İstanbul’da, Bench Events ve Questex Media tarafından gerçekleştirilen Orta Asya ve Türkiye Otel Yatırım Konferansı, 8 Şubat Çarşamba günü sona eriyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: