Buz Müzesi, Sultanahmet ve Beyoğlu’na gidecek...
Türkiye’nin ilk buz müzesini açan Norveçli Lofoten Trading, yeni yerler için hazırlanıyor. İstanbul’da Sultanahmet ve İstiklal Caddesi’nde yer almak için arayışı olan Lofoten Trading, rotasını Kuveyt ve Dubai’ye de çevirdi.
Lofoten Trading Genel Müdürü Odd Roar Olsen, Türkiye’de ortaklık görüşmeleri yapmak istediklerini söyledi. Forum İstanbul’da 2010 yılında Magic Ice Buz Müzesi’ni açarak, sıcak iklimde buzun sergilenebileceğini kanıtlayan Norveçli Lofoten Trading, Türkiye’nin ilk buz müzesini açmakla kalmadı, ‘buzdan’ bir sektör yarattı.
3 otel zinciriyle görüşmede
Buz müzesinin ana ilgi alanları olduğunu ancak bunun çerçevesinde buzun reklam mecrelarında kullanılmasının da kendileri için yan bir sektör oluşturduğunu belirten Odd Roar Olsen, şunları söyledi: “Bu aşamadan sonra da buz odaları gelecek. Bir otel odasının aynısını yatağı, masayı, sandalyeyi tasarlayarak buz konforunda sunmayı planlıyoruz. Hiçbir otel buz odası var diye zengin olmaz ancak bir otelde ayrı bir buzdan odanın olması otele prestij katar. Şu anda 3 büyük otel zinciri bizimle temas halinde ve onlara odanın inşa edilmesi ve muhafaza edilmesi gibi konularda teknik olarak destek sağlayacağız.”
Kuveyt ve Dubai planı...
Buz müzesini ‘Magic Ice World’ projesiyle dünyaya açma planları olduğunu açıklayan Odd Roar Olsen, bu planı şöyle anlattı: “4 aya yakın bir süredir yatırım ortaklıklarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Kuveyt merkezli bir yatırım şirketiyle anlaşmak üzereyiz. Yatırım şirketi, bu konsepti Ortadoğu’ya taşımada ciddi bir potansiyel görüyor. Şu anda sadece bir sergiyiz. Şimdi bunun yanında, yeni bir konsepti geliştiriyoruz. Müzenin yanında 6 odalı bir otel olacak. Ayrıca buz bar ve buz restoran olacak. Bu konsepti konuştuğumuz iki yer var: Kuveyt ve Dubai. Görüşme yaptığımız yatırım firması Kuveytli ancak Dubaide’ki partner bulmak gibi bir sorunumuz var. Sadece kağıtta var olacak bir partnere ihtiyacımız yok, taşın altına da eline sokması gerekiyor.”
Sultanahmet’te Türkleşecek...
Müze, otel, restoran ve barın içiçe olduğu konsept için İstanbul Sultanahmet’te de yer aradıklarını anlatan Olsen, “Kültür Girişim Belgesi sahibiyiz. Kültür Bakanlığı’nın desteği ve yardımıyla daha ‘Türkleştirilmiş’ bir konseptle Sultanahmet ile çok güzel kaynaşabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye’ye gelen tüm turistler neredeyse oradan geçiyor. Arazi için görüştüğümüz 3-4 tane yer var. Sultanahmet’te planlanan restoran, bar, odalar dahil olduğunda 3.5 milyon Euro’ya mal edebiliriz. İstiklal Caddesi’nde de bir yer bakıyoruz. Ancak İstiklal Caddesi’nde daha küçük bir konsept olacak. Çünkü orada bu konsepti sığdırabileceğimiz bir alan yok. Şu an planlama aşamasındayız. Türkiye’de halihazırda ortaklık görüşmeleri yapıyoruz. Türkiye’de sağlam bir ortağınızın olması dünyanın herhangi bir yerinde bir ortak sahibi olmanızdan çok daha iyi” diye konuştu.
Tecrübe kazandım daha ucuza mal ederim...
Buz müzesini geliştirirme aşamasında daha fazla maliyetin oluştuğunu, şimdi elde edilen bilgi birikimiyle daha ucuza mal edebileceklerini ifade eden Odd Roar Olsen, şunları söyledi: “Eğer Forum İstanbul’daki gibi bir alışveriş merkezi içine inşa edeceksek, 1.5-2 milyon Euro arasında değişiyor. 1000 ile 2000 metrekare yapmanızın arasında çok fazla maliyet farkı yok. Eğer müzeye restoran, bar, oda dahil olursa bu rakam 3.5 milyon Euro’ya çıkabilir.”
Tecrübe kazandım daha ucuza mal ederim...
Buz müzesini geliştirirme aşamasında daha fazla maliyetin oluştuğunu, şimdi elde edilen bilgi birikimiyle daha ucuza mal edebileceklerini ifade eden Odd Roar Olsen, şunları söyledi: “Eğer Forum İstanbul’daki gibi bir alışveriş merkezi içine inşa edeceksek, 1.5-2 milyon Euro arasında değişiyor. 1000 ile 2000 metrekare yapmanızın arasında çok fazla maliyet farkı yok. Eğer müzeye restoran, bar, oda dahil olursa bu rakam 3.5 milyon Euro’ya çıkabilir.”
İşletmeyi biz yapmayacağız...
Buz odaklı bir firma olduklarını ve bu merkezi dağıtmayacaklarını kaydeden Odd Roar Olsen, “Buz konusunda rakip tanımıyoruz. Bir alanda iyiyseniz ona bağlı kalmanızda fayda var. Otel ve restoranın nasıl işletileceği konusunda bir bilgimiz yok. Bu nedenle işletmecilerle anlaşmalar yapıp bunu hayata geçireceğiz. Buz bar konsepti Ice Hotel tarafından oluşturuldu ve bu pazarı kullanıyor. Bu nedenle bizim daha yenilikçi bir konseptte gelip buz bar ve restoran konseptini entegre etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Bir yılda 500 bin kişi gezdi...
* Nisan 2010’da açılan Magic Ice Buz Müzesi’ni bir yıllık zaman diliminde 500 bin kişi gezdi.
* Haftaiçi 600-650 ziyaretçi çeken müzede bu rakam 1500’ü buluyor.
* Buz müzesi 370 ton buzdan oluşuyor.
* Buz müzesinde gezi önce eskimo kıyafetlerini giyerek başlıyor.
* Müzede vikinglerin yaşam öyküleri, İstanbul’a olan seyahatleri ve buz heykellerin nasıl yapıldığı görülebiliyor.
* Müzenin içindeki buz barda günde en az 1000 adet buz bardağa ihtiyaç oluyor.
Herkesin ‘olmaz’ dediğini yaptık...
ODD Roar Olsen, Türkiye’de yaptıklarını yalnızca ‘inanılmaz’ kelimesiyle açıklayabileceğini belirterek, deneyimlerini şöyle anlattı: “Türk ailelerine, bir Norveçlinin ilk kez Türkiye’ye gelmesi gibi bir deneyim yaşattık. Türk aileler için egzotik bir yer olabildik. Türkiye’ye yatırım yapmak için geldiğimiz ilk günle bugün arasında ne fark var diye soracak olursanız bilgi birikimi oldu. İlk başladığımızda ‘unutun, bu iş olmaz’ dediler. İsveç, Alman, Norveçli ve İtalyan soğuk oda mühendisleri tarafından teknik olarak mümkün olmadığı söylendi bize ama günün sonunda Türk soğuk oda mühendisleriyle buz müzesini yaptık.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: