Bürokrasi nedeniyle dev yatırımı kaptırabiliriz...

Türkiye, 10 milyar Euroluk yatırım değeri olan Çeşme Wellness Town projesinin, bürokrasi sebebiyle Yunanistan'a kaptırılabileceği belirtildi. Noel tatilinden sonra Yunan bakanlarla görüşmeye hazırlanan projenin müellifi tanınmış mimar Mehmet Beset, yatırım için Arnavutluk'un da devreye girdiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bürokrasi nedeniyle dev yatırımı kaptırabiliriz...

Uluslararası alanda birçok ödül alan Conrad Oteli'ni de tasarlayan Beset, 30 Türk işadamının ortaklığında kurulan Beset Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Şirketi'nin başkanlığını yürütüyor.

Projenin dünya tanıtımının yapıldığı günden bu yana ilgi iki ülkeyle sınırlı kalmadı. Ünlü Victoria Şelalesi'nin hemen yanındaki arazilerin tahsisi teklifiyle bir Afrika ülkesinden Venezüela'dan ve Antil Adaları'ndan, sadece kendi toprakları üzerinde yapılması şartıyla teklifler alındı.

 

Alman Termal Birliği'nin ortaklık teklifini birlik başkanının bizzat bürolarına gelerek yaptığını, finans problemi olmayan bir projenin termal suya sahip birçok ülkenin ilgisini çektiğini kaydeden Beset, "Biz bu projeyi Çeşme için, ülkemiz için tasarladık. Amacımız, ülkemizin turizmde hak ettiği yere gelebilmesidir." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeye sahip çıkmasını isteyen Beset, her fırsatta büyük düşünmek gerektiğini söylediğini hatırlatarak, "Bizler de büyük düşünerek, kür merkezleri anlayışını termal su şehrine taşıdık. Türkiye'yi termalde lider konumuna taşıyacak bir proje tasarladık." şeklinde konuştu.

Mimar Mehmet Beset, dünya markası olacak projenin tasarlanma sürecini şöyle anlattı: "Romatizmal hastalıkların yoğun olduğu ülkeler başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde ve Amerika'da temsilcilikler açtık. Buralarda görev alan arkadaşlarımız, 7 binin üzerinde kişiyle konuştu ve anketler yaptı. Bu insanlara, nasıl bir yerde tedavi olmak ve tedaviden arta kalan zamanlarını nasıl geçirmek istedikleri gibi pek çok soru soruldu. Projemiz, başlangıçta bu talepler dikkate alınarak hazırlandı. Daha sonra dünya trendlerine baktık. Wellness, bugün çok önemli bir sektör haline geldi."

 

İzmir'in Çeşme ilçesindeki Wellness Town'da konseptin genişliğine dikkat çeken Mehmet Beset, birçok turizm çeşidinin faaliyet alanları içinde olduğunu söyledi. Tek bir yatırımla 400 bin kişilik sürdürülebilir, 1 milyon 200 bin kişilik dolaylı istihdam olanağı sunulduğunu anlatan Beset, "Finansa karşılık gelen faydası (istihdam ve gelir olanakları, teknolojik gelişme, uluslararası ilişkilerin gelişmesine katkı, sürekli evrensel fuar ve daha birçoğu) yüksek bir yatırım olarak Çeşme Wellness Town, son yıllarda ülkemize gelen ranta eğilimli yabancı sermayenin aksine, farklı sektörlere de reel canlılık kazandıracaktır." dedi.

Gerçekleştiği takdirde mikro ve nano teknooloji araştırmaları için kurulacak bilim merkezinin de finans olarak destekleneceğini ifade etti.

Finansmanı ve işletme zincirleriyle ilgili problemleri çözülmüş olan proje, 2003 yılından beri alanla ilgili tahsis bekliyor. Uygulandığında Türkiye, turizm gelirleri açısından Avrupa'da birinci, dünyada ikinci olacak. Gelirlerde her yıl asgari 50 milyar Euroluk artış yaşanacak. Projeyi, ABD ve AB de büyük fonlarda destekliyor. Havza bazında entegre bir planlamayla farklı fonksiyonda 2 bin 200 yapıdan oluşan Çeşme Wellness Town, bilimsel araştırmaların yapılacağı merkezlerden temalı köylere, sağlık ve kongre merkezlerinden ulaşım noktalarına kadar çok çeşitli birimleri kapsıyor. Temalı köylerin çok önemli olduğunu belirten Mehmet Beset, "Bunlar, ülkeler arasında dostluk köprüleridir. Öncelikle halkların tanışıklığını arttırıp önyargılardan arınmış yeni dostluklar kurulabilmesi amaçlanarak konsepte dahil edilmiştir." diye konuştu.

 

Çeşme Wellness Town'un, aynı zamanda bir sosyal gelişim projesi olduğunu ve elde edilecek gelirin yüzde 80'inin sosyal gelişim projelerine aktarılacağını anlatan Beset, şunları kaydetti: "Bu projenin Türkiye'de yapılmasını istiyorum. İstihdama 400 bin kişilik katkı sağlamak istiyorum. Esnafımız kazansın, şirketlerimiz kazansın, ülkemiz dünyanın müreffeh ülkeleri arasına girsin istiyorum. Yetkililerin de artık bu çağrımı gazeteniz vasıtasıyla duymasını istiyorum."

 

Mehmet Beset, konuya vâkıf olmayan pek çok kişiye hayal gibi görünen projenin eksiksiz bir şekilde hayata geçirilmesi için dünyanın en yetkin planlama kuruluşlarıyla mutabakata varıldığını ve bir konsorsiyum kurduklarını söyledi. Bu mutabakatta projenin dünyada pek çok ilki içinde barındırması ve ünik olması oldukça etkili oldu. Çeşme Wellness Town'u yapacak konsorsiyumda yer alan firmalar, ABD ve AB ülkelerinden, konusunda uzmanlığı uluslararası piyasada kabul görenler arasından seçildi.

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.