Bu yıl, İspanyol turist sayısında % 10- 12 artış bekleniyor...

20-24 Ocak tarihleri arasında İspanya Madrid’te düzenlenen Fitur 2010 Turizm Fuarı, sevindirici artışların habercisi oldu. Türkiye'ye 2010 yılında İspanya'dan gelecek turist sayısının %10-12 arasında artış göstereceği bekleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bu yıl, İspanyol turist sayısında % 10- 12 artış bekleniyor...

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 20 ile 24 Ocak tarihleri arasında, İspanya Madrid’te Fitur 2010 Turizm Fuarı’na katıldı. Fuarda ziyaretçiler, basın mensupları ve tur operatörleri ile turizm profesyonellerinin genel değerlendirmesi; İspanya’dan Türkiye’ye, 2010 yılında, gelecek turist sayısının %10-12 arasında artış göstereceği yönündedir. Nitekim, 2009 yılında, İspanya’dan ülkemize gelen turist sayısı, % 9,97 artış ile 376 bin 215 kişi olarak gerçekleşti. 

 

Fitur Fuarı sırasında, TUROB standını ziyaret edenlere; İstanbul Rehber Kitap (İspanyolca / İngilizce), İstanbul CD, İstanbul Haritası, 2010 yılı F1 ve Dünya Basketbol şampiyonası tanıtım broşürleri, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti tanıtım materyalleri, üyeler tarafından sağlanan tanıtım materyalleri, 2010 Hotel&Travel Guide verildi.

Fitur fuarı, gelecek yıl, 19 ile 23 Ocak tarihleri arasında düzenlenecektir.

 

TUROB Fitur 2010 Turizm Fuarı  Sonuç Raporu

 

Fitur Fuarı                                                                                                                                       

Fitur turizm fuarı, İspanya’nın başkenti Madrid’te kapılarını 30. kez turizm profesyonellerine, 20-24 Ocak 2010 tarihleri asında açtı. Fuar idaresi tarafından yapılan açıklamada; 12 holde, 200.000 metrekare toplam alanda (75.000 metrekare net), 170 ülkeden 11.000 firmanın stand alarak iştirak ettiği fuarı, yaklaşık 240.000 ziyaretçinin takip ettiği açıkladı. 

 

Türkiye Standı...

Yaklaşık 600 metrekare toplam stand alanı ve 40 katılımcı ile fuarda yer alan Türkiye standının organizasyonu, Madrid Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından gerçekleştirildi.  Bölgesel ve Bireysel tanıtım konseptinin benimsendiği Türkiye standında, Kurukahveci Mehmet Efendi tarafından sağlanan Türk Kahvesi, Cam Ustası Nasuf Cömert tarafından sağlanan hediyelik cam malzemeleri ile BW The President Hotel tarafından fuar süresince Türkiye standında yapılan yiyecek / içecek ikramları büyük ilgi ile karşılandı.

Turob standı...

Turob standında, İstanbul ve ülkemiz hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş olmakla, ziyaretçilerden özellikle, 28 Ağustos- 12 Eylül 2010 tarihleri arasında, Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası konusunda yoğun bilgi talebinde bulunulmuş, anılan organizasyon için hazırlanan tanıtım malzemeleri  ziyaretçilere verilmiştir.

İspanya Türkiye Turizmi...

Ülkemize genel olarak kültür turizmi amaçlı gelen İspanyol turistlerin, ülkemize geliş sıralamasında yıllar itibari ile gösterdiği istikrarlı artışı dikkat çekmektedir.

Buna göre, gelen turist sayısı;

Yıl                   Türkiye           İstanbul

2007                288.358           200.737

2008                342.104           211.742

2009                376.215           229.181

 

 

 

SONUÇ:

**THY’nin Barselona-İstanbul hattında günde iki olan sefer sayısına ilave olarak,

 Madrid –İstanbul hattında haftada 10 sefer gerçekleştirmesi, ulaşım açısından avantaj yaratmaktadır.

**İspanya’da, 2010 yılında yabancı turist sayısında düşüş beklenmektedir. İspanya hükümeti, halktan tatillerini yurt dışı yerine kendi ülkelerindeki değişik destinasyonlarda gerçekleştirmelerini önermektedir. Bu nedenle, özellikle FITUR fuarında yer alan Madrid, Andalucia, Balear Adaları, Katalunya (Barselona) gibi destinasyonların, fuara çok iyi organizasyon ile katıldıkları gözlemlenmiş, söz konusu destinasyon standları, gerek görsel zarafet, gerekse kreatif açıdan ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmüştür.

**Turizm profesyonellerince yapılan değerlendirmelerde, İspanyolca konuşulan ülkelerden başka, Brezilya ve Arjantin olmak üzere, etkin tanıtım ve ulaşım imkanlarının gelişimine bağlı olarak, ülkemize turizm talebinin kısa süre içerisinde oldukça önem kazanacağı görüşü ağırlık kazanmıştır.

**Dünyada en önde gelen turizm ülkeleri arasında yer alan İspanya’nın; Ryanair, Easyjet gibi “Low Cost Carrier” “Düşük Maliyetli Hava Taşımacıları”na sağladığı destek ve kolaylıklar sayesinde, ülkenin her noktası adeta, LCC merkezi konumuna gelmiştir. İspanya’ya gelen turistlerin büyük bölümü, bu taşımacılar ile bireysel rezervasyonlar yapılarak gerçekleşmektedir. Hükümetimiz tarafından, anılan hava taşımacılarına benzer desteklerin, özellikle İstanbul, Kapadokya ve Antalya’da sağlanması halinde turist sayısında önemli artış yakalanmasını sağlayacağı, öte yandan Antalya gibi destinasyonlara turist akışının sadece tur operatörü inisiyatifinden de kurtulmasına katkı sağlayacağı beklenmektedir.

**Fuarda, ülkelerin genel fuar katılım konsepti incelendiğinde, ülkelerin büyük ölçüde, genel tanıtımdan ziyade destinasyon tanıtımına geçtikleri gözlemlenmiş, Türkiye’nin de özellikle büyük fuarlarda genel tanıtımdan ziyade destinasyon tanıtımına geçmesi ve her destinasyonun kendisine özgü stantlar ile katılımı çalışmalarına bir an önce başlaması gereği profesyonellerce dile getirilmiştir.

**Fuarda ziyaretçiler, basın mensupları ve tur operatörleri ile turizm profesyonellerinin genel değerlendirmesi, İspanya’dan Türkiye’ye, 2010 yılında gelecek turist sayısının, %10-12 arasında artış göstereceği yönünde olmuştur.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.