Avrupa bu yaz turistlere sırtını döndü

Bu yaz Avrupa'da birçok ülke turist karşıtı protestolarla öne çıktı. Hükümetler aşırı turizme karşı çeşitli önlemler alsa da atılan adımların turizmi kontrol etmekten çok ziyaretçilerden daha fazla para koparmaya yönelik olduğu belirtiliyor

23/09/2024 22:00
Avrupa bu yaz turistlere sırtını döndü

Barselona'daki su tabancası saldırıları, Kanarya Adaları'ndaki açlık grevi, Venedik'teki yeni ücretler ve Yunanistan'daki yolcu gemisi kısıtlamalarının ortasında, Avrupa'nın en popüler destinasyonlarının çoğundaki yerel halkın turistlerden bıktığı açıkça ortaya çıktı. Aşırı turizme dair endişeler, corona virüsün sınırları geçici olarak kapatmaya zorlamasından çok önce, yıllardır yükselişteydi. Bir pandemi duraklamasının ardından, ezici kalabalıkların baş döndürücü dönüşü güçlü tepkilere neden oldu. Bu yaz, sesi daha gür çıkan, bıkkın bir halk yeni yollarla karşılık verdi.

Kopenhag İşletme Okulu'nda turizm profesörü olan Sebastian Zenker, Oksijen'de yer alan habere göre, "Çok daha fazla protesto gördük ve çok daha fazla insan 'Yeter artık' diyerek sokağa çıktı. Gidin buradan turistler' diyen çok daha fazla insan gördük" dedi. Protestocular temmuz ayında Barselona'da sezonun en yüksek profilli gösterilerinden birini düzenleyerek su tabancaları kullandılar ve şaşkın turistleri restoranlar kaçmaya zorladılar.

Bölge sakinleri “Kitle turizmi şehri öldürüyor” ve “Turistler evlerine dönsün” yazılı pankartlar taşıdı ve gazetecilere yerel halkın artık orada yaşamaya gücünün yetmediğini söyledi. Bazı gruplar tarafından yayınlanan bir manifestoda, kentten kruvaziyer terminallerinin sayısını ve havaalanı faaliyetlerinin azaltmasını, kısa süreli kiralamaların yasaklamasını ve kenti ziyaretçilere tanıtmak için kamunun parasının kullanılmayı bırakılması istendi.

Pandemi sonrası patlaması

BM Turizm Örgütü'ne göre küresel turizmin bu yıl pandemiden tamamen kurtulması bekleniyor. Dünyanın dört bir yanındaki destinasyonlar bu akınla mücadele ederken, bu yaz özellikle Avrupa'da endişe yüksek. Resmi turizm istatistiklerine göre sadece İspanya bu yılın Temmuz ayına kadar 53 milyondan fazla ziyaretçi gördü; bu rakam 2023'e göre yüzde 12'lik bir artış anlamına geliyor. Toronto Metropolitan Üniversitesi'nde konaklama ve turizm yönetimi okulunda profesör olan Rachel Dodds, pandemi durgunluğundan sonra, özellikle yaklaşımlarını yeniden düşünmeyen destinasyonlarda turizmin “her zamankinden daha kötü bir şekilde geri döneceği” konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

Şehirler mücadele ediyor

Pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalar ve seyahat kısıtlamaları sırasında pek çok şehir turist eksikliğiyle mücadele etti. Ancak talep gören destinasyonların sakinleri de evlerinin daha huzurlu, daha az kalabalık bir versiyonunu deneyimlemiş oldu. Sustaining Tourism adlı bir danışmanlık firmasını yöneten Dodds, turizmin sonuçlarından endişe duyan birçok yerel liderin daha sürdürülebilir bir model oluşturmak yerine ziyaretçileri geri kazanmaya odaklandığını söyledi. Birçok destinasyon genel olarak turizme karşı olmadıklarını söylerken, turizmi kontrol altına almaya ya da en azından ziyaretçilerden daha fazla para koparmaya çalışıyorlar.

Yunanistan Başbakanı bu ay yaptığı açıklamada, gelecek yıldan itibaren en yoğun yaz sezonunda Santorini ve Mikonos'a gelen yolcu gemisi ziyaretçilerine 20 euro vergi uygulayacaklarını söyledi. Reuters'ın haberine göre, beyaz binalar ve mavi çatılardan oluşan bir fonda selfie çekmek isteyen turistlerin akınına uğrayan bir ada olan Santorini'nin belediye başkanı, gemiyle gelen ziyaretçiler için günlük 8 bin limit konulmasını öneriyor. Bu sayı adanın çoğu yoğun günlerde görebileceğinin yaklaşık yarısına denk geliyor. Yerel halk, kısa bir zaman aralığında çok fazla insanın adaya akın etmesinden, ancak daha uzun, daha kazançlı gecelik konaklamalar için yeterince rezervasyon yapılmamasından şikayetçi.

Kruvaziyer sektörünü Yunan ekonomisi için “bir başarı öyküsü” olarak nitelendiren Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği yaptığı açıklamada “bu teklifin kruvaziyer turizmine tek başına odaklanmasını” sorguladı. Ticaret grubu, turizm yönetimi önlemleri konusunda yerel yetkililerle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi ve hükümeti yeni ücreti 2026 yılına kadar ertelemeye çağırdı.

Venedik'in gecelik ziyaretçi sayısı geçen yıl 3,5 milyona ulaştı

Gecelik ziyaretçi sayısı geçen yıl 3,5 milyona ulaşan Venedik, nisan sonu ile temmuz arasında belirli günlerde günübirlik turistler için 5 euroluk ücret denemesi yaptı. Kırılgan kanal şehri ayrıca rehberli tur grupları için 25 kişilik bir sınır ve hoparlör yasağı ilan etti. Cornell Üniversitesi SC Johnson İşletme Fakültesi Sürdürülebilir Turizm Varlık Yönetimi Programı Genel Müdürü Megan Epler Wood, bazı şehirlerde sakinlerin şikayetlerinin turistlerin şehirlerini istila etmesinden duydukları rahatsızlığı yansıttığını söyledi.

Ancak Kanarya Adaları'nda olduğu gibi diğer şehirlerde de uygun fiyatlı olmayan konutlar ve zorlanan çevresel kaynaklarla ilgili daha büyük endişeler söz konusu. Epler Wood, insanların artık bu şehirde yaşayamadıklarını dile getirerek düşük ücretlere ve yüksek hayat pahalılığına atıfta bulundu. Epler Wood, protestoların medyanın dikkatini çekmenin bir yolu olduğunu ve müdahale edebilecek yetkililerin odak noktasını oluşturduğunu ekledi.

Para kazanma makinesi

Hükümetler turizm söz konusu olduğunda, özellikle de ekonomileri büyük ölçüde ziyaretçi parasına bağımlı olduğunda, çatışan çıkarlara sahip. Avrupa Birliği'ne göre turizm, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10'unu oluşturuyor. Avrupa Seyahat Komisyonu'nun temmuz ayı raporuna göre yılın ilk yarısında ülkeye gelen yabancı turist sayısı 2019 seviyelerini aştı ve ziyaretçilerin bu yıl, geçen yıla kıyasla yüzde 13.7'lik bir artışla 800 milyar euro'dan fazla harcama yapması bekleniyor. Rapora göre İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa turistlerin harcamalarında en büyük artışların yaşandığı ülkeler oldu.

New York Üniversitesi Tisch Ağırlama Merkezi'nde profesör olan Christopher Gaffney, hükümet yetkililerinin turistleri yürüyen dolar işaretleri olarak gördüklerinde, kitlesel turizm karşılığında bölge sakinlerinin nelerden vazgeçmesi gerektiğini düşünmüyor olabileceklerini söyledi. Bu fedakarlıklar arasında huzur ve sessizlik, sokaklarında özgürce hareket edebilme, kültürel alanlara erişim ve en önemlisi uygun fiyatlı konut ve yönetilebilir bir karbon ayak izi yer alıyor.

Aşırı turizmi herhangi bir şey durdurabilir mi?

Sürdürülebilir Turizm Varlık Yönetimi Programı'na göre, vergi ve harçlar muhtemelen ziyaretçileri caydırmak için fazla bir şey yapmıyor. Program, bu yıl turizmle ilgili endişelere yanıt olarak yayınladığı bir bilgi notunda “Çoğu araştırma, ek bir verginin gelişleri azaltmadığını gösteriyor” diyor.

Reuters'ın haberine göre Venedik örneğinde, günübirlik gezi ücretine karşı çıkanlar, kentin hala turist kaynıyor olması nedeniyle denemenin başarısız olduğunu söyledi. Yetkililer bu uygulamayı gelecek yıl, muhtemelen daha yüksek bir fiyatla ve daha fazla gün için geri getirmeyi planladıklarını aktardılar. Dodds, şehri görülecekler listesinden çıkarmaya kararlı insanlar için ek ücretin bir fark yaratmasını beklemediğini belirtti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.