Bu festival, Türkiye'yi Amerika'ya taşıdı...

ABD'nin California eyaletinde başlayan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali, Topkapı Sarayı'ndan Mevlana Müzesi'ne, Aspendos Antik Tiyatrosu'ndan Mardin taş evi ve Akdamar Kilisesi'ne, dev maketlerle, Türkiye'nin 5 ilinin tarihi ve kültürel eğerlerini, ABD'ye taşıyıp, Amerikalılara "jetlag" hissi yaşatmadan gezme imk. sunuyor

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bu festival, Türkiye'yi Amerika'ya taşıdı...

Pasifika Enstitüsü tarafından Los Angeles'ın güneyindeki Orange County Güney Park'ta 52 dönümlük arazi üzerinde bu yıl ikincisi düzenlenen festival törenle  başladı.

 

Törende konuşan Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin, festival ile Türkiye'yi tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi. Festival sayesinde Türkiye'nin "jetlag" olmadan gezilebileceğini ve bunun Türkiye'ye gitmek için ilham yaratmasını  umduklarını belirten Tekin, Türk Hava Yolları'nın da Ekim ayından itibaren Los  Angeles seferlerine başlayacağını, bu sayede Türkiye'nin ulaşılması daha kolay bir  ülke haline geleceğini kaydetti.

 

CALIFORNIA'DA MİNİ İSTANBUL

 

Selçuklu, Roma, Bizans, Hitit, Lidya gibi Anadolu'nun medeniyetlerini simgeleyen  maket kapılardan geçilerek, festivalde konuklara İstanbul, Konya, Antalya, Mardin  ve Van şehirleri tanıtılıyor.

 

Dolmabahçe Kapısı ile konuklarını karşılayan İstanbul standında üç boyutlu Kız  Kulesi ve arkasındaki İstanbul Boğazı ile Sultan Ahmet Camisi'nin silüeti, boğazda gezintiye çıkılmış izlenimi yaratıyor.

 

Bunun yanında, Topkapı Sarayı maketinin yer aldığı standı gezenler, karşılarında birden bire sokakta gezen padişah, şehzade ve yeniçeriler görebiliyor. Zaman zaman Mehter takımının sahne aldığı stantta çini, ebru, hat gibi konulardaki bazı el sanatları ustaları da hünerlerini sergiliyor.

 

Topkapı Sarayı'nın bazı iç bölümlerinin yansıtıldığı ve içinde gezilebilen üç boyutlu maketlerin de bulunduğu stant, İstanbul'un bir bölümünü ABD'ye getirmiş hissi  yaratıyor.

 

TÜRKİYE'NİN UZAK ŞEHİRLERİ YAN YANA GELDİ

 

İstanbul'un yanında gelenleri Mevlana Müzesi'nin üç boyutlu maketiyle karşılayan Konya standında, Semazen Grubu sema yapıyor ve Türk tasavvuf musikisi icra  ediliyor. Tespih, çini ve keçeci ustalarının el emeği, göz nuru eserlerini sergilediği stant, Amerikalıların ilgisini çekiyor.

 

Türkiye'nin her bir yanının farklı bir güzelliği barındırdığını vurgulayan festivalde, Türkiye'nin müthiş güzellikteki sahil kentleri, Antalya ile sembolize ediliyor. Apollon Tapınağı kapısının maketinden geçilerek girilen Antalya standında, palmiyeler ile gerçek kum yer alıyor. Denize gitme isteği uyandıran stantta, ihtişamlı Aspendos Antik Tiyatrosu'nun üç boyutlu maketi bulunuyor. Stantta, zaman zaman halk oyunları ekibi folklor gösterisi sunuyor.

 

Hoşgörünün memleketi Mardin, kendi silüetiyle karşılıyor konuklarını... Kentin silüetinin altında yer alan ünlü taş evlerinden birinin üç boyutlu maketi, sanki Mardin'in içinde geziliyor izlenimi veriyor.

 

Gençlerden oluşan folklor grubunun Van'ın halk oyunlarını sunduğu standın, Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Los Angeles'ta yoğun ilgi çekmesi bekleniyor.

 

VAN KEDİSİ FOX TV CANLI YAYININDA

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kedievi'nden getirtilen ‘Tuşba' isimli Van Kedisi ziyaretçiler ve basın mensuplarının ilgi odağı oldu. ABD'nin en önemli haber kanalı olan Fox TV'de sabah festival alanında yaptığı canlı yayında Van Kedisi ile ilgili çekim yaptı. ABD'de bulunan diğer ülke medya kuruluşlarının yanı sıra Türkiye'den gelen çok sayıda medya mensubu da kediden görüntü alarak, röportajlar yaptı. Bu arada standa gelen ABD'li ve diğer ülke vatandaşları da Van Kedisi'ne dokunmak için zaman zaman stand önünde izdiham oluşturdu. Van kedisinin görüntüsünü almaya çalışan öğrencilere Van Kedisi fotoğrafı hediye edildi.

 

 

99 ÇEŞİT TÜRK YEMEĞİ BİR ARADA

 

Festivalde, yalnızca şehirler değil, Türkiye'nin farklı lezzetleri de tanıtılıyor.

 

"99 Farklı Türk Yemeği" sloganıyla yola çıkılan festivalin önemli etkinliklerinden Türk yemekleri bölümünde, İstanbul Kapalıçarşısı görünümündeki 100 standın yaklaşık yarısında, Türkiye'deki hemen her türlü yemek çeşidi ve tatlılar sunuluyor. Özellikle 3 ay boyunca hazırlanan 1 tonluk mantının festivalin en fazla ilgi çeken yemeklerinden biri olması bekleniyor.

 

Festivali düzenleyen Pasifika Enstitüsünün Başkanı İbrahim Barlas, "Bayan arkadaşlarımızın koordinasyonu ile bütün bu yemekler yapıldı.

 

Mesela 4 aydır devam eden bir mantı yapma hikayesi var. Şu an 1 tona ulaştı mantımız ve Guinness Rekorlar Kitabı için başvurumuzu yaptık.

 

Yeni bir fikirdi, belki gözlemci gelir" dedi.

 

Stantlarda, civarda lokantası olan Türk, Ermeni ve Süryaniler de yer alıyor. Festivalde FBI'ın da tanıtım standı bulunuyor.

 

Ayrıca, festivalde Türk ve Ermeni sanatçılar, Yunanlı sirtaki ekibi de sahne alıyor, Kafkas oyunları sergileniyor.

 

Otantik Türk kahvehanesinin bulunduğu festival alanında, ziyaretçilerin ayran,  şerbet ve su içebileceği 3. Ahmet Çeşmesi'nin kopyası da yer alıyor.

 

Festival 9 Mayısa kadar sürecek.

 

FESTİVALE FBI DESTEĞİ

 

Festival öncesinde, Türkiye'den gemiyle getirilmek istenen malzemelerin Panama'da aktarmayı kaçırması ve gemiyle gelmesinin çok zaman alacağının öğrenilmesi  üzerine, yetiştirilmesi için ek ücret ödenerek, uçakla getirilme kararı alındığı ve replikaların Los Angeles LAX havaalanına getirildiği belirtildi.

 

Ancak gümrük işlemlerinden dolayı malzemelerin festivale yetişmeyeceğinin  öğrenilmesinin ardından FBI'ın gümrüklerden sorumlu üst düzey bir yetkilisinin devreye girip, malzemelerin gümrükte en ön sırada yer almasını sağladığı öğrenildi.

 

Malzemelerin bulunduğu 5 konteynerin, festival başlamadan önceki gece alana geldiği ve gönüllülerin sabaha kadar çalışmasıyla açılışa hazır hale getirildiği ifade edildi. (AA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.