Brezilya pazarında, komşularla ortak kampanya yürütülebilir...

TUROB, ‘İstanbul Destinasyonu’nun tanıtımı için rotayı denizaşırı ülkelere çevirdi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 20 ile 22 Ekim tarihleri arasında, Brezilya- Rio de Janeiro’da ABAV 2010 Turizm Fuarı’na katıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Brezilya pazarında, komşularla ortak kampanya yürütülebilir...

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları (THY) ile işbirliği yapan TUROB; fuar sırasında ‘TUROB Standı’nı ziyaret edenlere, Portekizce İstanbul Guide ve CD’si ile 2 bin adet fuar katılımcılarının yer alacağı özel flyer dağıttı. Fuara TUROB’u temsilen, Başkan Yardımcıları Müberra Eresin ve Osman Öztürk, Genel Koordinatör Kasım Zoto, Yönetim Kurulu Üyeleri Esra Değirmenci, Eşref Yıldırım ve Murat Keloğlu katıldı.

 

 

TUROB- Brezilya ABAV Turizm Fuarı Sonuç Raporudur

 

Fuar hakkında bilgi

Rio de Janeiro / Brezilya

Fuar Tarihleri: 20 ile 22 Ekim 2010

Ziyaretçi Sayısı: 45.000

Katılan Ülke Sayısı: 40

Stand Sayısı: 800

Türkiye Standı: 50 m2

Dağıtılan Malzemeler

1. İstanbul Guide

2. İstanbul CD

3. İstanbul Map

4. Hotel&Travel Guide + CD

5. Katılımcı otellerin sağladığı promosyon malzemeleri

 

 

ABAV Fuarı

Güney Amerika’da yapılan ön önemli fuar olarak gösterilen ABAV 2010 Turizm Fuarı’na yaklaşık 40 ülkeden, 800 firma stand alarak katıldı. Fuar, Brezilya Seyahat Acentaları Birliği (ABAV) tarafından yıllık genel kurul toplantıları ile birlikte yapılmakta, bu nedenle katılımcı ve ziyaretçilerin tamamı profesyonellerden oluşmaktadır.

 

Türkiye Standı

Toplam 50 metrekarelik Türkiye Standı Bölgesel (İstanbul, Kapadokya) ve Bireysel tanıtım konsepti benimsenerek hazırlandı. Kamu-özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen fuarda, Birliğimizin önerisi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı mevcut 20 metrekare olan stand alanını 50 metrekareye çıkarmıştır.

 

TUROB Standı

TUROB, THY ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü işbirliği ile Birliğimiz üyelerinden; Armada Hotel, Doubletree By Hilton Avanos Hotel, Eresin Crown Hotel, Eresin Taxim & Premier Hotel, Grand Ons Hotel, İstanbul Royal Hotel, Ramada Plaza İstanbul Hotel, The Madison Hotel ve The Marmara İstanbul Hotel temsilcilerinden oluşan bir heyet fuara katıldı. TUROB standında, İstanbul destinasyonu esas alınarak tanıtım yapıldı. Fuarda dağıtımı yapılan Portekizce tanıtım materyalleri yoğun ilgi gördü.

 

 

 

 

 

Brezilya, Futbol ve Samba’dan çok daha fazlası…

Brezilya denince akla, futbol ve samba geliyor. Ancak, ülkemizde pek bilinmese de Brezilya bugün birçok alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. 9 Milyon kilometrekarelik yüzölçümü itibariyle, Türkiye’nin yaklaşık 11 katı büyüklüğündeki Brezilya, toplam 26 eyaletten oluşuyor. Nüfusu, yaklaşık 190 milyondur. Dünyanın ekilebilen topraklarının %22’sine sahiptir. Brezilya, dünyanın 8. büyük ekonomisine sahip.

 

Üretim yapılan bazı ürünlere göre dünya sıralamasında;

Et 1.

Kahve 1.

Soya 1.

Şeker 1.

Özel Jet 1.

Ayakkabı 2.

Gazlı İçecek 3.

Yolcu Uçağı 3.

Lastik sanayi 5. sıradadır.

 

Bunların yanı sıra petrol, şekerkamışı üretiminde önemli bir yere sahip olup, modern telekomünikasyon sistemi, modern bankacılık sistemine sahiptir.

Brezilya, Güney Amerika kıtasının en önemli ve önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Kısa süre önce bulunan petrol, ülkenin ekonomisinin hızla iyileşmesini sağlamıştır. Ülkenin imajı, eskiye oranla artan refah seviyesi ile birlikte sürekli olarak düzelmeye ve gelişmeye başlamıştır. Ülkede yapılan bir araştırma neticesinde, maaş oranlarında hızlı artış ile birlikte özellikle orta yaş ve üzeri nüfusun seyahat eğilimlerinin arttığını ortaya koymuştur. Seyahat alışkanlıkları genel olarak kültür ağırlıklı olup, doğa dostu tesislere karşı tüketicinin oldukça bilinçli olduğu belirtilmektedir.

 

Brezilya’da kişi başı aylık internette kalma oranı ABD’den yüksek

 

Başka bir aştırmada ise, internet kullanıcı sayısının çok kısa süre içerisinde 63 milyon kullanıcıya ulaştığını ortaya koymuştur. Ancak, özellikle ana lisan Portekizce dışında, diğer dillere çok hakim olmayan tüketiciler için işletmelerin kurumsal sayfalarında bu lisana yer vermelerinin önemli olduğu gözlemlenmektedir. Aynı araştırmada kişi başına aylık internet başında kalma oranının ise; Brezilya 48 saat 26 dakika, ABD 42 saat 12 dakika, İngiltere 36 saat 30 dakika olarak gerçekleşmesi dikkat çekicidir.

 

Brezilya ile diplomatik ilişkilerimiz 1858 yılında başlıyor

 

Osmanlı Döneminde Brezilya ile diplomatik ilişkilerimiz 5 Şubat 1858 tarihinde Londra’da imzalanan “Dostluk, İkamet, Ticaret ve Seyr-i Sefain Antlaşması” ile başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde büyük çoğunluğu Lübnan ve Suriye’den olmak üzere, 100 binden fazla Osmanlı vatandaşı Brezilya’ya göç etmiştir. Brezilya’nın 19. yüzyılın son yarısında uyguladığı ülkeye işgücü çekme politikaları bu göçlerin temel nedenidir.

Bu nedenle, ülkemiz yaygın olarak tanınmakta ve merak edilmektedir.

1850 ile 1900 yılları arasında Brezilya’ya, Avrupa ve Orta Doğu’dan 5 milyon kişinin göçmen olarak geldiği tahmin edilmektedir.

Brezilya, özellikle dış turizmde yaptığı hamleler ile dikkat çekmektedir. Ülkede turist sayısı istikrarlı olarak artmakla birlikte, iç turizm dominantlığını sürdürmektedir. 2020 yılında, yıllık 20 milyon yabancı turist sayısına ulaşılması hedeflenmektedir. Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği eyaletler Rio de Janeiro ve Sao Paulo olarak gözlemlenmektedir.

 

 

 

2009 yılında Brezilya’yı ziyaret eden 5.5 milyon turistin, turist aldığı ülkelere göre %’lik dağılımı

Arjantin %21

ABD %13

İtalya %5

Almanya %5

Şili %5

Portekiz %4

Diğer %47

Ülkelerinden geldiği açıklanmıştır.

2009 yılında Brezilya’yı, yaklaşık 16.000 Türk vatandaşı ziyaret etmiştir.

 

 

BREZİLYA’DAN TÜRKİYE’YE GELEN TURİST SAYISI

Yıllar itibari ile Brezilya’dan ülkemize gelen ziyaretçi sayıları;

Yıl      Ocak-Eylül      Yıl

2008       34.543         43.647

2009       40.025         53.574

2010       50.807      (2010/2009 +26.94)

 

Brezilya’dan ülkemize gelen turistler, genellikle kültür turizmi amacı ile öncelikli olarak İstanbul ve Kapadokya’yı tercih etmektedirler. Ortalama kalış süreleri ve harcamaları yakın destinasyonlara oranla oldukça yüksektir. Son dönemlerde özellikle, Türkiye – Yunanistan kombinezon tur olarak tercihlerde büyük artış görülmekte, bu turların 12 ile14 gün olarak yapıldığı gözlemlenmiştir.

 

 

SONUÇ :

1.Brezilya’da etkin ve sürekli tanıtım yapılması halinde, ülkeden kısa süre içerisinde yüz binli turist rakamlarına rahatlıkla ulaşılmasının mümkün olduğu sektör profesyonellerince dile getirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sao Paulo’ya “Tanıtma Müşavirliği” açacağı memnuniyetle öğrenilmiştir. Söz konusu müşavirliğin, en kısa süre içerisinde açılması önemli ve yararlı olacaktır.

2.Yapılan görüşmelerde, THY’nin ülkede son derece başarılı tanıtım kampanyaları yürüttüğü dile getirilmiştir.

3.Brezilya halkı, TV programlarını ilgi ile takip ediyor. Ülkemizde yayınlanan dizi filmlerin, özellikle İstanbul ve Kapadokya görselleri ile Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi Brezilya’da yayınlanması konusunda yapımcı kuruluşların temas kurmalarını öneririz. Bu durum, aynı zamanda tanıtıma da oldukça olumlu etki yapacaktır.

4.THY’nin haftada 3 olan uçuş sayısını kademeli olarak önce 4, sonra 7’ye çıkaracağı öğrenilmiştir. Brezilya turizminin karşılıklı olarak gelişiminde en önemli ayağı olan direkt uçuş konusunda, THY’nin uçak tipini Airbus 340’tan kapasite olarak daha büyük olan Boeing

777’ye çevirmesi ve uçak kapasitesinin sadece %30 civarında transit yolcudan oluşması sektörümüz açısından son derece önemlidir.

5.İnternet kullanımı dikkate alınarak işletmelerin internet sayfalarında Portekizce’ye yer vermelerinin önemli olduğu gözlemlenmiştir.

6.2014 Dünya Kupası, 2016 Olimpiyat Oyunları Brezilya ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Bu organizasyonların ciddi turizm yatırımlarını beraberinde getireceği ve ülkenin tanıtımı ve imajına katkı sağlayacağı beklenmektedir.

7.Brezilya pazarında etkin tanıtımın pozitif neticeler doğuracağı görülmektedir. Ülkenin en önemli turizm fuarı konumundaki ABAV fuarının yanında, başta Nisan 2011’de Sao Paulo’da yapılacak turizm fuarına olmak üzere çeşitli bölgelerde yapılan workshoplara katılımın önemli ve yararlı olacağı gözlemlenmiştir.

8. Brezilya gibi uzak destinasyonlarda, komşumuz Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelerle ortak tanıtım kampanyalarının/programlarının yürütülmesi önemli ve gereklidir.

9.İstanbul ile Rio de Janerio ve İzmir ile Salvador şehirleri arasında kardeş şehir ilişkisi mevcuttur. Bu ilişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı tanıtım organizasyonları yapılması yararlı olacaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.