Bozcaada 'Organik ada' oluyor...

Çanakkale’nin Bozcaada İlçesi, tarımda tamamen organik üretime geçme yolunda hızla ilerliyor.‘Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi’ kapsamında, adadaki tarımsal üretimin tamamının organik hale dönüşmesi için önümüzdeki yıl İlçe Tarım Müdürlüğü’nün kullanımına yaklaşık 400 bin lira bütçe ayrıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bozcaada 'Organik ada' oluyor...

Bozcaada Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Bozcaada Organik Bağcılık Eğitimi ve Değerlendirme Paneli’ Çapraz Otel’de gerçekleşti. İki gün süren panele Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet, Bozcaada Belediye Başkanı DP’li Mustafa Mutay, İl Tarım Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, İlçe Tarım Müdürü Alper Yancar, Bozcaada ve civar ilçelerden yaklaşık 100 üzüm ve şarap üreticisi katıldı.

 
Panelde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi ve Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fitopatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Onoğur, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tomris Onoğur ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Özlem Altındişli organik tarıma yönelik sunumlar gerçekleştirdi.

 

GELECEK YIL ÜRETİCİYE 400 BİN LİRA DESTEK...

 
Panelin ilk günündeki açılış konuşmaları kapsamında kürsüye çıkan Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, Bozcaada’nın organik tarımda hızla ilerlediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

 

“Bakanlığımız, 2006 yılından bu yana Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi kapsamında Ada’nın ihtiyacı olan tüm maddi ve manevi desteği veriyor. Proje başladığından bu yana Bozcaada’ya yaklaşık 800 bin lira destek sağladık. Ancak Ada’nın organik tarım yolunda attığı önemli adımları dikkate alarak, 2011 yılında organik tarım üreticilerinin alacakları destekleme ödemelerinde de ciddi iyileştirmelere gidiyoruz. Önümüzdeki yıl yaklaşık 400 bin lira gibi ciddi bir bütçeyi Ada’daki üreticilerin kullanımına sunacağız.”

 

Kaymakam İbrahim Çenet ise, Bozcaada’nın Türkiye tarımında bağcılıkla öne çıktığını, bağcılığın adada bir tarımsal üretim şeklinin ötesinde bir kültürü yansıttığını ifade etti. Son dönemlerde turizminde Ada’nın tarımsal gelişimine paralel olarak hızla büyüdüğünü belirten Çenet, “Biz de bu doğrultuda organik tarıma Kaymakamlık bütçemizden önemli destekler sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

HEDEF: ORGANİK ADA

 
İlçe Tarım Müdürü Alper Yancar konuşmaların ardından Bozcaada’daki organik bağcılığın dünden bugüne değişimi ve gelişimini anlatan bir sunum yaptı. Yancar, “Adamızda, 2006 yılında 79 üreticiyle çıktığımız organik tarım yolculuğunda, bu üreticilerin yüzde 50’sini organik üretim yapar duruma getirdik. Hedefimiz Bozcaada’yı tüm tarımsal faaliyetlerde ‘Organik Ada’ haline getirmek” dedi.

 

İki gün süren panelde, panelistler, bağ yetiştiriciliğinin genel prensipleri, hastalık ve zararlı yönetimiyle ilgili en son bilimsel ve teknik metotları anlatarak üreticileri bilgilendirdi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.