Bodrum ve Alaçatı’da fiyatlar zirve yaptı

Türkiye’nin yazlık bölgelerinde son dört yılda m2 fiyatları yüzde 185’lere varan oranlarda yükseldi. Bodrum ve Alaçatı, 10 bin TL’nin üzerindeki m2 fiyatları ile değer artışında başı çekiyor. Ancak bu bölgelerin 52 yıla ulaşan amortisman süreleri var.

07/09/2019 11:39
Bodrum ve Alaçatı’da fiyatlar zirve yaptı

İstanbul’daki gayrimenkul hareketliliği son yıllarda Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi yazlık bölgelerinde de görülüyor. Yerli ve yabancı yatırımcılara hitap eden lüks projelerin birbiri ardına yükseldiği bu bölgelerde m2 fiyatları da her geçen yıl arttı.

Ekonomist’ten Levent Gökmen Demirciler’in haberine gore, Teknoloji odaklı değerleme platformu Endeksa.com, Ekonomist dergisine özel olarak Bodrum’dan Çeşme’ye, Kaş’tan Ayvalık’a, Silivri’den Datça’ya kadar Türkiye’nin yazlık bölgelerinde son dört yılda yaşanan fiyat değişimini ve geri dönüş (amortisman) sürelerini değerlendirdi.

ZİRVEDE BODRUM ÇARŞI VAR

Endeksa.com verilerine göre, son dört yıllık süreçte en yüksek artış Bodrum Çarşı’da görüldü. Bu bölgede dört yıl önce 3 bin 625 TL olan m2 fiyatı bu yıl yüzde 130,7’lik artışla 8 bin 364 TL oldu.

Onu dört yıl önce 3 bin 700 TL’dan m2 fiyatı yüzde 130,5’lik artışla bu yıl 8 bin 529 TL olan Bodrum Ortakentyahşi ve dört yıl önce 3 bin 57 TL olan m2 fiyatı yüzde 118’lik artışla bu yıl 6 bin 670 TL’ye ulaşan Kaş izliyor.

Endeksa Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan, yazlık bölgelerindeki fiyatların Türkiye genelindeki ortalama konut fiyatları ile karşılaştırıldığında oldukça yüksek olduğunu söylüyor. 

Daylan, Türkiye genelinde ortalama konut satış fiyatı 292 bin TL iken, yazlık bölgelerde en düşük konut satış fiyatının 300 bin 690 TL ile Silivri’de olduğunu belirtiyor.

EN YÜKSEK FİYATLAR

Endeksa verilerine göre yazlık bölgeler içinde konut m2 satış fiyatının en yüksek olduğu bölgeler ise 10 bin 568 TL ile Bodrum Göltürkbükü, 10 bin 438 TL ile Çeşme Alaçatı ve 9 bin 720 TL ile Çeşme Boyalık.

Osmangazi Köprüsü’nün tamamlanması ve geçtiğimiz haftalarda açılan Gebze-İzmir otoyolu ile İstanbul’dan ulaşımın daha da kolaylaştığı bu bölgelerin önümüzdeki yıllarda da değerlenmeye devam etmesi bekleniyor.

Öne çıkan bir diğer önemli konu ise yazlık konutlardaki geri dönüş süresinin 52 yıla kadar çıkması. Türkiye genelinde konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 18 yıl, İstanbul’da ise 22 yıl.

Endeksa verilerine göre, Alaçatı’da geri dönüş süresi 52 yıl, Bodrum Göltürkbükü’nde 48 yıl, Kaş’ta 40 yıl, Çeşme Dalyan’da 35 yıl, Datça’da ise 34 yıl. Bu açıdan bakıldığında yazlık bölgelerdeki konutların kiraya vermekten ziyade oturma amaçlı tercih edildiği görülüyor.

FİYATLAR YÜKSEK AMA

Bodrum Demirbükü’nde proje geliştiren Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, hayata geçirilen lüks projelerle Bodrum, Çeşme gibi popüler bölgelerde fiyatların son yıllarda ciddi oranda arttığını vurguluyor. Ancak şu anda Bodrum’da ikinci el piyasasının yerlerde olduğunu da belirtiyor.

Boysanoğlu, “Eskiden yapılmış konut projeleri satışta. Son bir yıldır yeni başlanan konut projesi yok. Şehirlerdeki gibi buralarda da durgunluk söz konusu. Bizim özel projelerimizde satış oranları yüzde 40’lar seviyesinde, normal zamanda olsa yüzde 80’lere ulaşırdık” diye konuşuyor.

Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, tatil lokasyon-larında yer alan konutların son bir yılda alıcısına kazanç sağladığını belirtiyor. Bozay, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ciddi yatırım fırsatları sunduğunu söylüyor. Fiyatların durgun seyrettiği bu dönemin konut yatırımı için doğru bir zaman olduğunu da vurguluyor.

OTOYOLUN ETKİSİ

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Direktörü Filiz Akkaya, ekonomik durgunluğun İzmir sahil şeridindeki yazlık ve konut imarlı arsa fiyatlarını olumsuz etkilemediğini, buradaki yazlıkların ve imarlı arsaların fiyatlarının enflasyonun üzerinde artmaya devam ettiğini söylüyor.

Akkaya, İstanbul-İzmir-Çanakkale köprü bağlantısı, İzmir-Aliağa-Çandarlı otoyolu projesi ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyol çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle özellikle arsa-arazi ve yaz-kış kullanıma uygun yapılaşmalara olan talebin devam ettiğini vurguluyor.

Akkaya, “İstanbul-Bursa-İzmir otoyol projesiyle İzmir sahil şeridinde Güzel-bahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun’da arsa-a-razi ve yaz-kış kullanıma uygun yapılarda ciddi değer artışı oldu” diyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.