Bodrum müzeleri yaza hazırlanıyor...

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'daki müzeler, turizm sezonuna hazırlanıyor. Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Yaşar Yıldız, kale ve müzede turizm sezonuna hazırlık kapsamında temizlik çalışmaları yapıldığını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bodrum müzeleri yaza hazırlanıyor...

Hazırlık anlamında en fazla ağırlığı Bodrum Kalesi'ne verdiklerini belirten Yıldız, ''Çünkü 33 dönümlük bir alanda çalışıyoruz. Oldukça geniş bir alan. Kalenin bahçe düzenlemesi peyzaj mimarı nezaretinde yapılıyor'' dedi. Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin salonlarında ve depolarında bulunan, önce kayıt altına alınmış eserlerin fotoğraflanıp bakımlarının yapıldığını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

'

'Eserlerin kaybolması veya çalınması durumunda, bunları ilgili kurumlara fotoğraflı bilgilerle bildirmemiz gerekiyor. Bu sene çok fazla yağmur yağdı bu nedenle salonlarda boya badana yapacağız ve nisan ayında bitireceğiz. Müzede konservasyon laboratuvarında bir problem yaşamıştık. Buradaki faaliyetler askıya alınmıştı. Problem halledikten sonra tekrar açıldı. Burada konservasyon çalışması yapılmaya başlandı. Yani turizm sezonuna en iyi şekilde girmeyi planlıyoruz.''

Bodrum'a gelen turistlerin en büyük ilgiyi Bodrum Kalesi ve Müzesi'ne gösterdiğini ifade eden Yıldız,, ''Geçen yıl Bodrum Kalesi'ni yaklaşık 240 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl 300 bin ziyaretçiye ulaşmayı amaçlıyoruz. Müzemiz Türkiye'de ziyaretçi sayısı bakımından Topkapı, Ayasofya ve Mevlana'dan sonra 4. sırada. Bodrum'a gelen turistlerin büyük bölümünün kaleyi gördüğünü biliyoruz ama biraz daha kültürlü turist geldiğinde bu sayının artacağını zannediyorum'' diye konuştu.

Yıldız, bu yıl Antik Tiyatro'ya girişlerin de ücretsiz olacağını ifade ederek, ''Bakanlık böyle değerlendirdi. Burada düzenlenen konserler ise bu yılda devam edecek. Turizm sezonu açılışı Bodrum'da bulunan ve dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi'nde yapılacak. Mozolede çalışmalar devam ediyor. Zeki Müren Sanat Müzesi ve Halikarnas Mozolesi yeni turizm sezonuna hazırlanıyor'' dedi.

SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

 

Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi, St. Jean Şövalyeleri tarafından 1406-1523 yılları arasında inşa edilen Bodrum Kalesi içinde yer alıyor. Kalenin tüm kuleleri Bodrum Müzesi'nin sergileme alanı olarak kullanılıyor.

''Dünyanın bilinen en eski batığı'' olarak tanımlanan Uluburun Batığı'ndan elde edilen eserler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinin en önemli eseri arasında gösteriliyor.

Batıktan çıkarılan, Nefertiti'nin altın mührü, amforalar, cam boncuklar, altın kolye ve taş çapa gibi eserler Akdeniz'deki ticareti gözler önüne seriyor. Dünyanın en eski kitapçığı da bu eserler arasında yer alıyor.

Bal mumu üzerine yazılan yazılar su altında dağıldığı için kitapçığın üzerinde ne yazdığı konusunda bir bilgi bulunmuyor. Kitapçığın, kaptanın not defteri olarak kullanıldığı düşünülüyor.

 

HALİKARNAS MOZOLESİ

 

Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi inşaatına MÖ 350'de, eskiden mezarlık olarak kullanılan bir alanda Karyalı Pers Satrabi Mavsolos tarafından başlandı. İnşaat, Mavsolos'un ölümü üzerine, karısı Artemisia tarafından bitirildi. 105 metreye 242 metre boyutundaki bir teras üzerine yapılan anıtın temelleri, kayaya oyularak oluşturulan, yaklaşık 5 metre derinliğindeki çukura atıldı.

Antik kaynaklara göre, tepedeki basamaklı çatısı ile yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki anıtın yukarı kısmında dört yanı çevreleyen 36 sütundan oluşan bir sütun sırası bulunmaktaydı. Tepede 24 basamaklı bir çatı, en üstte 4 atlı araba, içinde Mavsolos ve Artemisia'nin heykelleri yer alıyordu. Çatının en alt basamağı üzerinde koruyucu aslan heykelleri bulunuyordu.

ZEKİ MÜREN SANAT MÜZESİ

 

Bodrum Kaymakamlığı Zeki Müren Sanat Müzesi Müdürü Ayser Özbulut da müzeyi turizm sezonuna hazır hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Müzede bahçe düzenlemesi ve bazı tadilatlar yaptıklarını anlatan Özbulut, şöyle konuştu:

''Müzede sergilediğimiz Zeki Müren kostümlerinin rutin bakımı yapılıyor. Hazırlık anlamında bir sıkıntı yok. Ziyaretçi sayımızda giderek artmaya başladı. Havalar güzelleştikçe insanlar ziyaret etmeye daha çok vakit ayırıyorlar. Müzeye mayıs ayı başından itibaren öğrenci grupları gelmeye başlıyor. Hazirandan sonra da yazlıkçılar ve tatilciler geliyor.'' (AA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.