Turisti şezlongtan kaldıracak rotalar

Ülkemizde öne çıkan turizm yörelerimizdeki konaklama tesislere bisiklet dostu tesis belgesi verilmesi uygulamasının başlatılmasıyla ilgili haberleri görünce, Datça'da 'Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Tur Güzergahları'nı belirlemek için dağ-bayır yaptığımız yürüyüşleri hatırladım.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 29/10/2020 23:36
Turisti şezlongtan kaldıracak rotalar

Datça'ya tatile gelenlerin, kumsalda güneşlenmekten sıkılmaları halinde mayolarını sırt çantalarına koyup, koylar ve köyler arasında doğa yürüyüşü yapmaları ve bisiklet sürmelerini sağlamak için eşek yolu ya da keçi yolu olarak kullanılmış olan patika yolları belirlemek için 23 yıl önce yollara düşmüştük.

Önce turizmciler Seher Tour Müdürü Serdar, Tunç Pansiyon Müdürü Metin, kafeterya işletmecisi Kurtuluş, Tekneci Barış, Faruk, teknelerde aşçılık yapan Ural, Datça'yı mesken tutmuşlardan Ferda, Hamit, Hatice, Fatma, Tayfun ve gazeteci Yalçın Uysal'ı ikna etmekle işe koyulmuştum.

Bir köy kahvesinde biten yürüyüş 

Hafta sonları  yola çıkanlarla grup oluşturup, arabalara doluşup, belirlediğimiz köylere gitmiştik. Köy muhtarları ve patika yolları bilenlerin katılımıyla gruba katılanların sayısı daha da artıyor, bazen de çaktırmadan arkadan sıvışanlar  nedeniyle azalıyordu. Bir köy kahvesinde biten yürüyüş sonunda ‘sıvışanlar’ kendilerini belli ederlerdi, herkes düşüncelerini anlatırken.

Datça'nın Betçesi'ndeki Mesudiye, Yazı, Sındı, Cumalı, Yaka köyleri ile Hızırşah, Karaköy, Kızlan, Emecik köyleri ve koyları arasındaki patikaları keşfetmek için çıktığımız yürüyüşlerin birinde yönümüzü kaybedince, grup bir dağılmıştı sormayın.

13 adet yeni rota ortaya çıktı

Hızırşah'tan Kızılbük ve Hayt bükü yürüyüşünde kayboluşumuza bayağı gülmüştük verdiğimiz molada. Binek hayvanları bulabildiğimiz doğa yürüyüşleri, atlı-eşekli doğa yürüyüşü haline geliyordu.

Yürüyüşlerimizin sonunda belirlediğimiz rotaların haritasının çıkarılması için Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Bakırcı başkanlığında gelen uzman ekip teknik çalışmayı bitirdiğinde, Datça'da 'Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Güzergahı' olarak; Emecik-Sarıliman –Sarıliman-Apollon Tapınağı; Yazı köy-Değirmen bükü-Estengil Çiftliği-Knidos Ören Yeri; Antik yoldan Kızlan-Reşadiye-Güzne Düzü-Körmen Limanı; Emecik-Meriç-Alavara’dan eski Datça yolundan dönebildiğiniz güzergahlar olmak üzere, 13  adet rota ortaya çıkmıştı.

Güzergahlarda, yel değirmenleri, manastır kalıntıları, su sarnıçları, doğal güzelliklerin yanında, kültürel zenginliklerinin varlığı da saptanmıştı.

İş koyları ve rotaları gösteren haritanın basılmasına kalmıştı

İş çeşitli kuruluşlarca tatilcilerin kaybolmadan yürüyüş yapmaları ve bisiklet sürebilmeleri için patikaların bakımı ve  levhalandırılması çalışmasına, Datça Yarımadası'ndaki köyleri, koyları ve rotaları gösteren haritanın basılmasına kalmıştı.

Datça’nın yer aldığı, Reşadiye Yarımadası'nda doğanın her rengini barındıran keçi yolları ya da eşek yolları diye adlandırdıkları patikaları hasat ve ulaşım maksadıyla kullanmış olan köylüler, günümüzde yön levhalarıyla donatılmış bu patika yollarda köyler ve koylar arasında sırt çantalarıyla yürüyüş yapan, bisikletle turlayanların kalabalıklaştığını görüyorlar.

Yön konusunda kuşkuya düşüp, köylülere yönelenlerin sayısı az olmuyor

Levhaların ve işaretlerin gösterdiği yön konusunda kuşkuya düşüp, köylülere yönelenlerin sayısı az olmuyormuş. Son yıllarda benim de içinde bulunduğum bisiklet grupları, turlara çıkıyorlar. Çocukluğumuzda olduğu gibi  günümüzde de bisikleti günlük kiralama imkanı olması, bisikletli tatil için büyük bir kolaylık.

Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Tur Güzergahları'ndaki levhalandırma ve işaretlemenin kaybolmayı önleyecek kalitede, tatilcilerin bireysel ya da grup halinde mihmandar ihtiyacı olmadan yürünecek ve bisikletle turlamaya imkan tanıyacak şekilde, her sezon öncesi sürekli bakım ve kontrolünün yapılması çok önemlidir.

Yüzme ve yürüyüşten sonra bisikletli tatil günleri

Öte yandan internetin olmadığı yerler dikkate alınarak, rotaların ve levhaların köylere ve koylara mesafeleri gösteren küçük el broşürleri dağıtılması, kaybolmaları önlemede yardımcı olabilecektir.

Ülkemizde, tatil beldeleri ve köylerini birbirine bağlayan karayolları arasında pedal çevirenler olsa da, gittikçe artan motorlu araç trafiği nedeniyle yeterli düzeyde olmadığı görülüyor.

Tatil yörelerimizden başlayarak karayolları boyunca uzanan özel bisiklet yollarının yapılmasıyla, bisikletle bir beldeden diğerine gidenlerin sayısı  artabilecektir. Otellerde ödünç bisiklet verilme imkanının sağlanması, tatilcilere yüzme, yürüyüşten sonra, bisikletli tatil günleri yaşatabilecektir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.