Belgrad Yeme - İçme Rehberi…

Rotanız Belgrad ise nerede ne yenir gelin hep birlikte göz atalım. Sırp Yemekleri, Sırp kültürünün kaynaştığı milletlerin etkisi altında gelişmiş bir lezzet hazinesi. Bu farklı etkilerin karışımından zengin ve otantik bir mutfak doğmuş. Akdeniz, Doğu ve Orta Avrupa mutfaklarından izler taşıdığı söylenebilen bu mutfak çeşitli, ağır ve baharatlı yemeklerden oluşmakta.

Tuğba Nur Uzal Tuğba Nur Uzal 20/02/2025 17:14
Belgrad Yeme - İçme Rehberi…

Sırbistan’ın et ağırlıklı zengin bir mutfağı var, ayrıca hamur işleri çok başarılı. Sırp mutfağının yerel lezzetlerini tadabileceğiniz Belgrad’da aynı zamanda Balkanlara özgü lezzetler de var.

Osmanlılar senelerce bu topraklarda kalmış, o yüzden nerede ise yemek isimlerinin tamamı Türkçe. Çorbaya Čorba diyorlar. Dolma, sarma, börek (burek), güveç (guvec), salata, pilav, kebab (čevap), köfte (ćufte) gibi yemek isimleri Türkçe’dir. Gördüğünüz gibi Sırp mutfağında birçok yemek isimleri Türkçe ve günümüze kadar aynen muhafaza edilmiş.

Tatlılarda da yemeklere benzer birçok Türkçe isimler var. Tulumba, baklava, sütlaç (sutlijaš) ve lokum (rahatluk ya da ratluk) gibi çoğu tatlılar da Türkçe isimlerini korumuş.

Bu arada hatırlatalım, kaşık (kašuk) ve sofraya da sofra diyorlar. Yemeklerden sonra Türk kahvesi (Turska kafa) isterseniz, size Türk kahvesi geliyor. Çay da zaten čaj (telaffuzu çay) olarak adlandırılıyor. Ancak Sırplar’da çay içme hiç yaygın değil. Çayın yerini bu ülkede kahve almış. Sırp mutfağı Orta Avrupa ve yerel Balkan yemeklerinden oluşan zengin bir çeşitlilik sunuyor. Restoran ve kafanaların (geleneksel ev yemekleri sunan, akşamları müzik ve eğlencenin bol olduğu mekanlar) yanı sıra, Sırplar fast food kültürünü de çok benimsemişler. Özellikle öğle yemekleri için şehrin hemen her köşesinde bulunan fast food büfeleri ve pekara (fırın, börekçi) gibi yerlere ilgi çoktur. Bu tür yerlerden çok ucuza lezzetli sandviç, börek, pizza ve hamur işleri gibi hazır yemekler bulmak mümkün.

Gelelim meşhur yemeklere…

PLJESKAVİCA: Balkan bölgesinde, Sırbistan'da en çok tüketilen lezzetlerden pleskavitsa... Boşnak köftesi ya da pljeskavica adıyla tanınan bu yemeğin en büyük özelliği kocaman köftelere sahip olması. Bu köfteler hepsi bol yağlı kıymalardan, az baharat katılarak hazırlanıyor. Kimi bölgelerde içine kaşar peyniri konularak pişiriliyor. Şişkin lavaş ekmeğin içine konup, üzerine yoğurtlu bir sos eklenip, yanına salata ile de servis ediliyor.

SARMA: Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Lahana veya üzüm yaprağı ile sarılmış pirinç ve et dolmasıdır. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür.

CEVAPCİCİ (BALKAN KÖFTESİ): Bazı bölgelerde Cevapi, Cevabi ya da Cevapcici olarak bilinen bir çeşit Balkan köftesi veya Balkan sosisi diye nitelendirilen bu yiyecek Belgrad ile beraber Hırvatistan, Sırbistan ve Makedonya’da da farklı versiyonlarda sunulmakta. Kuzu eti, domuz eti veya dana etinden yapılabilen bu sosisler Balkan turuna çıkacaklara ilk aperitif yemek tavsiyesi olarak veriliyor.

GİBANİCA: Hırvatistan, Slovenya ve K. Makedonya gibi ülkelerde yaygın bir yemek olmasına rağmen, gibanica esas olarak Sırbistan ile ilişkilidir. Yufka hamurunu (bazen mayalı hamurla değiştirilir) kremsi peynir ve yumurta kombinasyonuyla birleştiren geleneksel bir yemektir. Bu çok yönlü yemeğin en popüler versiyonu halk arasında buruşuk anlamına gelen gužvara olarak bilinir.

KROFNE: Şekerleme benzeri tatlı hamur işi, genellikle pudra şekeri ile süslenir. Balkan lokması olarak da adlandırılır.

SAMPİTA: Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir. Yerel fast food olarak bilinen pita hemen her yerde uygun fiyata bulunabilir.

RATLUK: Jöle benzeri bir tatlı, genellikle fıstık veya ceviz ile kaplanır.

BEČKA ŠNİCLA (BALKAN ŞİNİTZELİ): Geleneksel bir Avusturya yemeği olan bu lezzetin bir başka versiyonu da Belgrad mutfağında tercih ediliyor. Kemiksiz etten yapılan bu yemek ekmek kırıntılarıyla kaplanarak, kızartılarak hazırlanıyor. Geleneksel olarak bir dilim limon ve patates salatası ya da maydanoz ve tereyağlı patates püresi ile servise sunulur.

URNEBES (BELGRAD SALATASI): En popüler Sırp salatalarından veya Sırpların deyimiyle soslarından olan Urnebes salatası. Sırbistan’ın Güney kesimlerinden Balkan mutfağına kazandırılmış olan bu salata kızartılmış biberin ve peynirin ezilmesiyle oluşturuluyor. Genelde oldukça acı tada sahip olan bu sosların acı olmayanlarını da bulabilmeniz mümkün.

Bir sonraki yazımızda Belgrad mekanlarını konuşmak dileğiyle. Hoşçakalın... 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.