Bakanlıktan ‘Belgesiz Oteller’ krizi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü büyük bir skandala imza atarak, Türkiye genelinde 2 bin 426 tesisin Basit Konaklama Belgesi almadıklarını duyurdu. Bakanlık, seyahat acentelerinden bu tesislerle çalışmamalarını istedi. Ancak listede bulunan yüzlerce otelin ‘Basit Konaklama Belgesi’ aldıkları ortaya çıktı. Listede, daha önce ‘Turizm İşletme Belgesi ve Konaklama Belgesi’ sahibi olan 5 yıldızlı otellerin de yer alması dikkat çekti.

04/07/2024 18:00
Bakanlıktan ‘Belgesiz Oteller’ krizi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Neşe Çıldık imzasıyla TÜRSAB, TÜROB ve TÜROFED gibi kuruluşlara Belgesiz Turizm İşletmeleri ile ilgili bir yazı gönderdi. Konaklama belgesi alamayan 2 bin 426 işletmenin isimlerinin ve bulundukları kentlerin tek tek sıralandığı 74 sayfalık yazıda, şu ifadelere yer verildi: 

''2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinde yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma  ruhsatı  verilen  konaklama  işletmelerinin  bu  ruhsatı  aldıkları  tarihten  itibaren  altı  ay  içinde Bakanlığımızdan  turizm  işletmesi  belgesi  almaları  zorunlu  tutulmuş,  bu  belgeyi  yasal  süre  içerisinde alamayan  konaklama  tesisleri  ile  basit  konaklama  turizm  işletmesi  belgesi  bulunmayan tesislerin  faaliyette  bulunamayacakları;  Kanunda  belirtilen  süreler  içerisinde  turizm  işletmesi  belgesi almayan  konaklama  işletmelerinin  işyeri  açma  ve  çalışma  ruhsatlarının  iptal  edileceği düzenlenmiştir.

Buna  göre;  Bakanlığımıza  iletilen  ve  yapılan  ön  incelemede  belgesi  bulunmadığı  tespit  edilen yazımız  ekli  listede  bilgileri  yer  alan  tesisler ile  bu  liste  dışında  olup  da Turizm İşletmesi Belgesi ve Basit Konaklama  Turizm  İşletmesi  Belgesi  bulunmayan  işletmelerin  yasal  olarak  faaliyette  bulunmaları  mümkün olmadığından,  bu  işletmelerin reklam, tanıtım, pazarlama ve satışlarının yapılmaması ve yapılan var  ise  tarafınızdan  ivedilikle kaldırılması gerekmektedir.

Aksi halde hakkınızda yasal işlem uygulanacağı hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle  rica ederim.''

2 bin 426 tesis basit konaklama belgesi almadı!

Listede yer alan 2 bin 426 otelinBasit Konaklama Belgesi’ almadıklarını ve bu otellerin satışa kapatılmasını isteyen bakanlık, daha sonra gelen tepkiler üzerine geri adım atarak listenin yeniden güncelleneceği açıklamasını yaptı. Listede yapılan büyük hatalar nedeniyle, belgesi bulunan otellerin yöneticileri büyük tepki gösterdi. O sebeple liste apar topar geri çekildi ve güncellenip yeniden yayınlanacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.