Bakanlık'tan, "40 milyon uçtu" açıklaması...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Habertürk Gazetesi'nde bugün yer alan "Bakanlık ödenekli filmler hayal oldu, 40 milyon uçtu" başlıklı haberle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Bakanlığın açıklaması:
Bakanlığımız tarafından sinema filmlerine verilen desteğin hukuki dayanağı 2004 tarihli ve 5224 sayılı “Sinema Filmlerinin Desteklenmesi ve Sınıflandırılması ile Değerlendirilmesi Hakkında Kanun”dur. 5224 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan ve 13 Kasım 2004 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 25642 sayılı Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile sinema filmlerinin desteklenmesinin usulleri belirlenmiştir. Yönetmeliğin 12. Maddesine göre Destekleme Kurulunca başvurusu uygun bulunan sinema filmleri yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre destekten faydalanırlar. Destekleme Kurulu yönetmeliğin 9. maddesine göre ‘Destekleme başvurusunda bulunulan projeleri değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, Bakanlık bünyesinde oluşturulur’. Kurul, Bakanlık temsilcisi ile ilgili alan meslek birliklerinin üyeleri arasından seçtiği birer üye ve sinema ile ilişkili alanlarda temayüz etmiş uzman kişilerden oluşur.
Geri ödemeli yapım desteği olarak sağlanan destekler, yapım maliyeti karşılandıktan sonra elde edilen gelirlerden Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, yapımcı tarafından geri ödenir. Filmin, yapım giderlerini karşılayacak miktarda gelir elde edememesi halinde, film yapımcısının başvurusu üzerine Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak incelemede talebin yerinde görülmesi durumunda geri ödemeli destekler Bakanlıkça geri ödemesiz sayılır. Geri ödemesi tamamlanamayan filmlerin yönetmeni proje için kararlaştırılan desteğe ilişkin Bakanlıkça yapılan ilk ödeme tarihinden itibaren üç yıl süreyle, yapımcısı ise bir daha, Kanunda yer alan desteklerden faydalanamaz. Ancak, Destekleme Kurulunca belirlenen uluslararası festivallere filmin vizyona girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde davet edilen veya bunlardan birinde ödül kazanan filmler için bu hüküm uygulanmaz. Ayrıca, geri ödemesiz sayılan miktarın yapımcı tarafından yasal faizi ile birlikte Bakanlığa geri ödenmesi halinde, yapımcı ve yönetmen, desteklerden faydalanmak üzere tekrar başvuruda bulunabilir. Yapım Sonrası Desteği ise sinema filminin izleyiciye ulaştırılabilmesi amacıyla tanıtım, dağıtım ve gösterim aşamalarının desteklenmesine yönelik doğrudan veya dolaylı geri ödemeli veya geri ödemesiz olarak yapılır. Bakanlık bir sinema filminin Yeminli Mali Müşavir raporu ve Genel Müdürlük tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra geri ödemesiz sayabilmekte ve uygun görülünler Bakanlık onayına sunulmaktadır.
2004 yılında 5224 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Türk Sinemasında hem üretilen film sayısı hem de seyirci sayısında büyük artışlar görülürken, Türk Sinemasının uluslararası alanda da büyük başarı elde etmesi sağlanmıştır. 2000-2005 yılları arasında 75 film gösterime girmişken, 2005-2010 yılları arasında 287 film gösterime girmiştir. 1988-2005 tarihleri arasında 108 tane uzun metrajlı film çekilirken, 5224 sayılı kanunla birlikte 174 tane uzun metraj sinema filmi sinema salonlarında gösterilme olanağına kavuştu. 2005-2009 yılları arasında Bakanlığın desteklediği 29 film 245 ödül aldı. Dünya Sinemasının en önemli festivalleri sayılan Cannes, Berlin ve Rotterdam Film Festivallerinden ödülle dönen Bakanlığımız tarafından desteklenen Türk filmleri ile Türk sinemasının dünya sineması içerisinde saygınlığının artırılması sağlanmıştır. Bakanlığımızın desteği ile her yıl düzenli olarak Türk sineması Cannes Film Festivali, Rotterdam ve Berlin film Festivalleri ile Oscar ödüllerinde en iyi şekilde temsil edilmektedir. Dünyada önde gelen birçok film markette Türk filmleri pazarlanmakta, Amerika’dan Çine kadar 32 ülkede 40’a yakın merkezde Türk filmlerinin tanıtımı yapılmaktadır.
Haberde yer alan sinema destek rakamlarının hayali rakamlar olduğu ve gerçeği yansıtmadığı ortadadır. Bakanlığımızdan gerçek rakamlar ve istatistikler ile Türk sinemasının gelişimi ile ilgili verilerin alınmasıyla halka daha sağlıklı, nesnel ve doğru bilgilerin ulaştırılması mümkün olabilecektir."
Basın-yayın kuruluşlarına saygıyla duyurulur.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: