Bakanlığın 2011 yılı reklam bütçesi, 100 Milyon Dolar...

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011 yılında yurtdışında yapılacak tanıtım için açtığı ihaleye katılmak isteyenlerden teklif almaya başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bakanlığın 2011 yılı reklam bütçesi, 100 Milyon Dolar...

Bakanlığın 2011 yılında yurtdışında yapacağı tanıtım işi için yapılacak ihaleye katılmak isteyenler tekliflerini en geç 23 Eylül’e kadar bakanlığın Viyana Kültür ve Tanıtma Müşavirliğine teslim etmesi gerekiyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada bakanlığın 2011 yılında yurtdışında yapacağı tanıtım çalışmalarını daha önce belirlenmiş olan iletişim ve pazarlama stratejisi çerçevesinde yürütüleceği belirtiliyor.

 

2011 yılı yurtdışı tanıtma faaliyetinin yürütüleceği iletişim ve pazarlama stratejileri şöyle belirlenmiş: Pazarlama ve iletişim hedefleri çerçevesinde hedef pazarlarımızda, başta seyahat kararlarının alındığı ve seyahat rezervasyonlarının yapıldığı dönemler olmak üzere yıl genelinde, Türkiye’nin turistik tanıtımının destinasyon odaklı biçimde gerçekleştirilerek Türkiye imajının geliştirilmesidir.

 

PAZARLAMA HEDEFLERİ

* Türkiye’nin pazar payının ana pazarlarda ve gelişmekte olan pazarlarda artırılması, olgun pazarlarda korunması

* Normal koşullar altında toplam ziyaretçi sayısının %8, gelirlerin ise %10 oranında artırılması

* Ülkemize gelen üst gelir grubu ziyaretçilerin payının artırılması

* Kişi başı harcamanın ve kalış sürelerinin artırılması

* Mevsimselliğin azaltılarak turizm talebinin 12 aya yayılması

* Kültür, golf, kış, kongre, yatçılık, şehir, gençlik, sağlık ve eko turizm gibi turizm çeşitlerine yönelik talebin arttırılması

* Turizmin bölgelere dengeli dağılımının sağlanması

 

İLETİŞİM HEDEFLERİ

* Türkiye’nin dünya turizm pazarındaki imajının geliştirilerek eşsiz kültürel mirasa ve doğal güzelliklere sahip, ürün çeşitliliği sunan ve modern bir ülke olarak konumlandırılması

 

İLETİŞİM STRATEJİSİ VE TAKTİKLERİ

* Destinasyon odaklı tanıtım yapılması

* Deniz-kum-güneşten farklı seyahat motivasyonlarına da odaklanılarak Türkiye’nin ürün çeşitliliğinin vurgulanması

* Tanıtımlarda Türkiye’nin sunduğu yaşam tarzı ve seyahat deneyiminin duygulara hitap eden mesajlarla aktarılması

* Başta İstanbul olmak üzere Antalya, Muğla, Kapadokya ve Nemrut gibi destinasyonlarımızın, kısa tatiller için önemli bir alternatif olarak konumlandırılması

* Ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası sportif, kültürel, sanatsal etkinliklerin tanıtımı için çalışmalar yapılması 

* Görsellerde, yaşamın içinden görüntüler ve insan unsurunun kullanılması

* Dijital tanıtıma ağırlık verilmesi

 

TURİZM ÜRÜNÜ

Türkiye turizm ürünü farklı kitleleri harekete geçiren bileşenlerden meydana gelmektedir;

* Deniz Turizmi: İklim koşulları, doğal güzellikler, mavi bayraklı plajlar ve yat limanları, yeni ve modern konaklama tesisleri, yüksek servis kalitesi

Destinasyonlar: Antalya, Alanya, Bodrum, Fethiye, İzmir, Kuşadası, Marmaris vb.

* Kültür Turizmi: Tarihi ve kültürel zenginlik (13 büyük uygarlık ve 3 büyük dine ait, tarihi ve kültürel değerler)

* UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan 9 varlık: İstanbul’un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşaş– Boğazköy, Nemrut Dağı, Pamukkale – Hierapolis, Xanthos – Letoon, Safranbolu Evleri, Truva Antik Kenti

* Antik kentler: Efes (İzmir) , Perge (Antalya), Aspendos (Antalya), Myra (Antalya),  Sagalassos (Burdur), Boğazkale/Hattuşaş (Çorum),  Bergama (İzmir), Hierapolis (Pamukkale), Laodikya (Denizli) vb.

* Modern Kültürel unsurlar: Sergiler, bienaller, festivaller, konserler, etkinlikler vb.

* İnanç Turizmi: Üç Semavi dine (Yahudilik, Hıristiyanlık, Müslümanlık ) ait eserler;

Ayasofya Müzesi (İstanbul), Sultanahmet Camii (İstanbul), Süleymaniye Camii (İstanbul), Noel Baba Kilisesi (Demre/Antalya), Kapadokya, Efes (İzmir), Azız Pierre Kilisesi (Antakya), Aya İrini (İstanbul ), Selimiye Camii (Edirne), Meryem Ana Evi (İzmir),  Mevlevi Dergahı (Konya) , Deyrulzafaran Manastırı (Mardin), Sümela Manastırı (Trabzon), Harran (Şanlı Urfa),  Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)

Sağlık Turizmi: 4 termal turizm bölgesi (Güney Marmara, Frigya, Güney Ege ve İç Anadolu termal turizm bölgeleri), SPA olanakları, Türk hamamları

Golf Turizmi: 21 adet golf tesisi (Belek’te 16, İstanbul’da 4 ve Bodrum’da 1 tane olmak üzere)

Kongre Turizmi: İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara’daki modern kongre tesisleri

Kış Turizmi: Palandöken, Uludağ, Kartalkaya, Erciyes, Sarıkamış, Davras vb. kış turizmi merkezleri ve kış sporlarına yönelik organizasyonlar (2011 Erzurum Universiade Kış Oyunları)

Alternatif Turizm Çeşitleri: Sörf/yelken, su altı sporları, yayla, rafting, dağcılık, trekking, mağaracılık, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü vb.

Destek unsurlar

*Türk misafirperverliği

* Türk mutfağı

* Alışveriş olanakları

* Eğlence

 

HEDEF TÜKETİCİ PROFİLİ

* Eğitim ve gelir seviyesi orta ve üzeri

* Çevreye duyarlı

* Marka bilinci yüksek

* Paket tatil turlarından çok özel ilgiye yönelik turizm çeşitleri ile ilgilenen

* Aktivitelere ve başka kültürlere merak duyan

* Seyahat sıklığı yüksek kişiler

 

REKLAMLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

* Mevcut “Türkiye” logosu yeni ihale döneminde de kullanılacaktır.

* Küresel geçerliliği olan, farklı dillere çevrildiğinde anlamını kaybetmeyecek, tüm disiplinlerde kullanılacak bir slogana ihtiyaç duyulmaktadır. Gereksinim salt bir slogan olarak görülmemeli, çok disiplinli kampanyalarda kullanılabilecek bütünsel bir fikir arayışı olarak algılanmalıdır.

* Reklam çalışmaları hedef pazarlara, bu pazarlara tahsis edilen bütçelere, pazar raporu ve turizm talebine (deniz- kum-güneş turizmi, kültür turizmi, golf, yatçılık, gençlik, sağlık, kongre, alışveriş turizmi vb. gibi)  ve Türkiye’ye yönelik algılara uygun olarak hazırlanmalıdır.

* Bakanlığın, Genel Türkiye ve İstanbul filmleri ile birlikte, kullanılabilir 5 ayrı destinasyon filmi (Doğu-Güneydoğu Anadolu, Kapadokya, Ege Kıyıları (Bodrum-Marmaris-Fethiye), Antalya, Termal-Sağlık) söz konusu filmler mevcuttur.)

* Dünya turizminde karar süreçlerinde Internet belirleyici bir ortam haline gelmektedir. 2010 yılı ihalesinde dijital ve mobil iletişime yer verilmesi beklenmektedir.

* Önemli uluslararası organizasyonlar, sportif, sanatsal, kültürel faaliyetler ve fuarlarda uygulanacak özel reklam kampanyaları önceden geliştirilmeli ve bunlara medya planlarında yer verilmelidir.

* Açıkhava kampanyalarında, çeşitlilik ve farklı yaklaşımlar yer almalıdır.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.