Bakan Günay, "Türk Mevsimi, yüzde 10 artış sağladı"...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fransa'daki 'Türk Mevsimi' etkinliklerinin olumlu etkiler bırakmaya başladığını belirterek, "Bu yıl Fransa'dan gelen turist sayısında yüzde 10 artış var. Bu, kriz yılında ilginç bir gelişme. Galiba bu yıl gelen turistin 1 milyonu Fransa'dan olacak" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bakan Günay, "Türk Mevsimi, yüzde 10 artış sağladı"...

Kamuoyunda 'Etkisi zayıf olur' diye tartışılan ve Fransa'daki Ermeni topluluğun tepkilerini çeken, Eiffel Kules'inin Türk Bayrağı renklerinde aydınlatılmasıyla devam eden polemiklere, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay son noktayı koydu: "Bu yıl Fransa'dan gelen turist sayısında yüzde 10 artış var."

Bakan Ertuğrul Günay, Fransa'da 'Türk Mevsimi' etkinliklerinin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan Fransa'da önemli etkiler yaratabileceğini ifade etti. Etkinlikleri 'Güzel bir şekilde' başlattıklarını belirten Günay, 8-9 ay boyunca Paris'in çeşitli mekanları ile kent dışındaki 30 mekanda kitaptan şiire, sergilerden geleneksel sanatların tanıtımına, müzikten konferanslara Fransa'nın bütününe yayılan programlar düzenleneceğini anlattı.

Bakan Günay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte, Grand Palais'te, 'Konstantinapolis'ten İstanbul'a, Roma döneminden Fatih Sultan Mehmet'e uzanan İstanbul dönemini' anlatan 'Çağlar Boyu İstanbul' sergisini açacağını hatırlattı.

'Fransa, Türkiye'nin bütün kültür ve sanat yaşamını bir kez daha görmüş olacak' diyen Ertuğrul Günay, etkinliklerinin Fransızları şimdiden etkilemeye başladığını ifade etti. Günay, bu yıl Fransa'dan gelen turist sayısında yüzde 10 artış gözlendiğine dikkati çekerek, "Bu, kriz yılında ilginç bir gelişme. Biz galiba bu yıl gelen turistin 1 milyonu Fransa'dan olacak" dedi. İki ülke arasında 'Çok büyük bir gelişme yaşandığına' dikkati çeken Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etkinliklerin, ortalama Fransız'ın üzerinde olumlu etkisi olacağını düşünüyorum. Ne yazık ki Türkiye'nin Fransa'yı bildiği kadar Fransa Türkiye'yi bilmiyor. Böyle bir kopukluk yaşanmış. Bir dönem Osmanlı Fransa'ya yardım etmiş, ondan itibaren Fransa ile Türkiye'nin ilişkileri genelde iyi gitmiş. Aramızda Serv'den sonra Antep yöresinde küçük işgal girişimi var, onun dışında ilk işgali kaldıran ve Atatürk'le iyi ilişkiler kuran da Fransızlar. Sonraki yıllarda bir garip kopukluk olmuş ve ortalama Fransızlar Türkiye'yle ilgili fazla şeyler bilmiyorlar."

'YANILTICI BİLGİYE SAHİPLER'...

Günay, Fransızların Türk-İslam kimliğiyle ilgili 'biraz yanıltıcı' bilgilere sahip olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum, Fransa'da çok fazla Kuzey Afrikalı olmasından kaynaklanıyor. Fransa doğulu ve Müslüman figürünü onlar üzerine kuruyor ve onlara olan karşıtlığı ya da kaygılarını Türkiye ile özdeşleştiriyor. Böyle bir talihsizlik yaşıyor Türkiye.

Bizim elbette o halklara karşı saygımız var ama onlardan birisi olmadığımızı, bizim Fransa'ya geçmişte yardım etmiş bir büyük tarih kültüründen, Roma'yı, Osmanlı'yı, Selçuklu'yu yaşamış topraklardan geldiğimizi, bir büyük medeniyet, çok eski bir uygarlık olduğumuzu, son yüzyıl içinde şekillenmiş bir devlet olmadığımızı, Cumhuriyet'ten, Osmanlı'dan, Selçuklu'dan Roma'dan ve Bizans'tan daha eskiye uzanan kültürlerin izlerini taşıdığımızı Fransa'da ve tüm Avrupa'da, dünyada anlatmamız gerekiyor. Çünkü Türk kültürüyle ilgili Osmanlı'nın son döneminden kalan, sonraki yıllarda da bizim biraz bilerek-bilmeyerek katkı yaptığımız bir yanılsama var."

Günay, bu yargıları gidermeye çalıştıklarını, 'Türk Mevsimi' etkinliklerinin de bu kapsamda olumlu etkiler sağlayacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'NİN SANATI FRANSA'YA TAŞINDI...

Fransa'daki 'Türk Mevsimi' etkinlikleri dolayısıyla yapılan etkinliklerde, Paris'in ünlü Louvre Müzesi'nde 'Osmanlı Kaftanları' ve Grand Palais'de 'Çağlar Boyu İstanbul' konulu sergiler yer alıyor. Etkinlikler dolayısıyla Türkiye, bu yıl, Fransa ve yurt dışından gelen 150'ye yakın tekno müzik ustasının, 20 kamyondan oluşan konvoy içinde araçlar üzerinde konserlerinden oluşan "Techno Parade"a onur konuğu da oldu.

Anadolu Ateşi ile Mercan Dede, Eyfel Kulesi önündeki alanda, 10 bin kişilik gruba konser verdi. Ülkede, 'Ramazan geceleri' de düzenlendi. Şimdi de 4 gün boyunca Paris'in ünlü Eyfel kulesi Türk bayrağının rengi olan kırmızı-beyaz olarak aydınlatılıyor. Öte yandan, bu yıl Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, yönetmen Nuri Bilge Ceylan, yazar Orhan Pamuk ile fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e kentin simgesel 'büyük madalyasını' verdi. (AA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.