Bakan Günay, gelecek hedeflerini Travel Turkey'de açıkladı...
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye artık kendi içine kapanmış bir ülke değil, kendi enerjisini bölgesine yayabilen bir ülke. Bununla hepimizin övünmesi gerekiyor'' dedi.
İZFAŞ, Hannover-Messe International İstanbul ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) iş birliğiyle İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen Travel Turkey İzmir 2010-Turizm Fuar ve Konferansı'nın açılışında konuşan Günay, 4. kez yapılan fuarın uluslararası olma yolunda ilerlediğini, ulusal ve yerel ölçekte de büyük önem taşıdığını belirtti.
Bakan Günay, dünyada her yıl 1 milyara yakın kişinin bir ülkeden, başka ülkeye ''görmek'' amacıyla seyahat ettiğini ve turizm sektöründe 1 trilyon dolar civarında hareketlilik bulunduğunu, Türkiye'nin de bu hareketlilikten artan şekilde payını aldığını söyledi.
Turizmin önemli bir ekonomik gelişme kapısı ancak öncelikle toplumsal dönüşüm ve dünyayı tanıştırma ve barıştırma projesi olduğunu kaydeden Günay, ''Turizm sayesinde yöreler, şehirler, toplumlar, ülkeler, devletler birbiriyle tanışıyor. Turizm bir toplumsal dönüşüm vesilesi. 21. yüzyılı kurtaracak, dünyayı güzelleştirecek olan proje bence turizmdir. Turizmciler insanlığın barışını inşa ediyorlar'' diye konuştu.
-TÜRKİYE'YE GELEN TURİST SAYISINDAKİ ARTIŞ-
Krizin 2009'da turizm sektöründe de etkili olduğunu, dünya ölçeğinde turizmde gerileme yaşandığını anlatan Bakan Günay, Türkiye'nin turizm sezonunu geçen yıl başarıyla tamamlayan ender ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
Bakan Günay, 2003'te Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 13 milyonken bu yıl 28 milyona yükseldiğini, gelecek yıl 30 milyona çıkmasını umut ettiklerini söyledi.
Türkiye'deki turizmin farklı bölgelere yayılması için de çalıştıklarını ifade eden Bakan Günay, İzmir'de turizm fuarı yapmanın doğal olduğunu, Van'da da turizm fuarı düzenlemeye karar verdiklerini bildirdi.
Günay, Sinop'tan Ordu'ya, Osmaniye'ye kadar turizm hareketini içselleştirmeye çalıştıklarını, turizmin sosyal barışma projesinden yararlanmaya çalışanların göstergesi haline geldiğini dile getirdi.
-İZMİR'DEKİ ÇALIŞMALAR-
Ertuğrul Günay, konferans kapsamında İzmir'in turizm sorunlarının ele alınacağı bir toplantıya katılacağını, sorunların tartışıldığını ancak bakanlık olarak İzmir'in turizm projeleri üzerinde yol almaya başladıklarını söyledi.
Parti ayrımı gözetmeksizin İzmir temsilcilerini toplantıda görmek istediğini söyleyen Günay, ''Yerel ölçekte İzmir'de 18 tane kazımız var. 4 yıl içinde 225 projeyi ayağa kaldırıyoruz. Bunlar belediyenin, sponsorların yaptığı projelerin dışında olanlar. Sadece bu yıl kazılara 1,5 milyondan fazla kaynak aktardık'' dedi.
-BÖLGEYE YÖNELİK TANITIM-
Türkiye'ye gelen turist sayısının artması için çalıştıklarını, Lübnan, Ürdün, Suriye bakanlarıyla ortak toplantı yapacaklarını, sadece Türkiye'yi değil, bölgeyi tanıtmak istediklerini dile getiren Günay, şöyle devam etti:
''Dünyada bir seyahate çıktığınızda 3 ülkeyi görebiliyorsunuz. Çin'den gelmişken Türkiye'nin, Yunanistan'ın, Suriye'nin bir şehri de görülebilir. İhmal etmediğimiz bir yakın destinasyon da KKTC. Çok güleryüzlü bir halk var. Aynı inancı paylaşıyoruz, yabancı para kullanmıyoruz, pasaport gerekmiyor. Türkiye'den dünyayı gezenlerin onda biri KKTC'ye gitse hem ekonomisine hem de ortak uygarlıklarının gelişmesine katkıda bulunmuş oluruz.
Türkiye artık kendi içine kapanmış bir ülke değil, kendi enerjisini bölgesine yayabilen bir ülke. Hepimizin övünmesi gerekiyor. Hangi siyasi inançtan olursak olalım bu coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyada barış, bolluk, bereket gerekiyor. Bu coğrafyanın çocuklarının dövüşmeden, kardeşçe yaşaması ve dünyanın karşısında dik durabilmesi gerekiyor.''
Bakan Günay, turizm sektöründe dünyada ilk beşe girmeyi hedeflediklerini, devlet olarak, turizm yapan özel sektörün işini kolaylaştırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
-KKTC TURİZM BAKANI DÜRÜST'ÜN KONUŞMASI-
KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst de toplantıda yaptığı konuşmada, ''KKTC, dünya coğrafyasında var ise saygın bir konuma gidecek ise bir kere bütün dünya bilmelidir ki öncelikle bizler kabullenmeliyiz ki anavatanımız Türkiye ne kadar güçlüyse biz de o kadar var olacağız'' dedi.
Türkiye'de gelecek yılın ''KKTC yılı'' ilan edilmesinden de büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Dürüst, şöyle devam etti:
''Bugün KKTC'deki birçok sokakta Osmanlı izleri mevcuttur. Aralık ayında bile denize girilebilecek iklime sahip KKTC'de turizm alanında sizlerden katkı bekliyoruz. KKTC, kumar turizmiyle anılsın istemiyoruz. KKTC turizminin sadece kumar turizmi ile örtüşmesi bizi mutlu değil, mutsuz kılar. Bizi anavatanımızla bağımızla anılalım. Aynı soydan gelen, aynı dili konuşan, aynı dini paylaşan, pasaport dahi istemeyen KKTC'yi lütfen tercih ediniz. Maaşlarımızı bile öderken, anavatan Türkiye'nin desteği ile ödemekteyiz. Dolayısıyla sizleri seviyoruz. Anavatan Türkiye varsa KKTC de vardır.''
Konuşmaların ardından Hırvat sanatçı Ana Rucner, çello gösterisi sundu ve fuarın açılış kurdelesi kesildi.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ve Ordu Valisi Orhan Düzgün'ün yanı sıra siyasi parti ve meslek odaları temsilcileri, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Tunus, Suriye, Hırvatistan, Yunanistan, Güney Afrika, Etiyopya, Almanya, Kosova, Makedonya, Irak, İtalya, Ürdün, Mısır ve İngiltere'den ilgililer açılışta yer aldı.
12 Aralıkta sona erecek fuarda ''Butik oteller'', ''Macera, Spor, Dalış Turizmi'', ''Sağlık Turizmi'' bölümleri yer alacak. Partner illeri Ordu ve Osmaniye, uluslararası partner ili Hırvatistan'ın başkenti Zagreb olan Travel Turkey İzmir'e 16 ülkeden 500'ün üzerinde firma katılıyor. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: