Bakan Günay Antalya'ya üçüncü havalimanını istedi...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'nın dünyanın en işlek havalimanlarından birine sahip olduğunu; ancak bazı bölgelere hizmet vermekte yetersiz kaldığını söyledi. ATSO tarafından düzenlenen ''Turizm Buluşmaları'nın ilk toplantısında "Küresel Krizin Türk Turizmine Yansımaları: Sorunlar ve Çözüm Önerileri" tartışıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bakan Günay Antalya'ya üçüncü havalimanını istedi...
Bakan Günay, eşi Gülten Günay'la Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) 25'inci yıl dönümü kutlamasına katıldı. Antalya'nın batısında inanılmaz bir tarihi ve doğal zenginlik olduğunu fakat buraya ulaşılamadığını belirten Günay, "Antalya havalimanı, bu sonsuz sahillerin her yerine hizmet vermekte yetersiz kalıyor. Gazipaşa Havaalanı en yakın zamanda devreye girmesi gerekiyor. Antalya'nın batısında inanılmaz bir destinasyon var. Dolayısıyla burada küçük çapta da olsa yeni bir havaalanına ihtiyaç var." dedi.

 

Günay, turizm sektöründe krizin de etkisiyle 2008 yılının ortalarından itibaren büyük bir kırılganlık yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'nin bu kriz ortamında turizmde başarı çıtasını yükselterek turist sayısı bakımından dünyada 9 sıradan 7 sıraya yükseldiğini kaydeden Günay, "Turizmde söz sahibi 10 ülkenin 9'u yılı eksiyle kapattı. Bir tek Türkiye 2009'u gelen turist sayısını artıyla kapattı. Şimdi bu başarıyı sürekli kılmamız gerekiyor. Bu alanda az zamanda çok ve büyük işler başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ama bunu sürekli kılmamız ve artılar getirmemizi sağlamamız gerekiyor. Artıyla kapattık, gelirde de üstündeyiz. Kişi başında dünya sıralamasının altında bir yerlerdeyiz. Şimdi bunu arttırmak zorundayız. Bunu sadece deniz kıyılarını doldurmakla olmaz. Doğa merkezlerimizle tanıştırmamız gerekiyor." diye konuştu.

 

Çevreyi, tarihi koruyan ve kaliteyi gözeten yatırımcıya yardımcı olacaklarını kaydeden Bakan Günay, Antalya'nın turizmi 6 aydan 12 aya çıkarması için bütün sivil toplum örgütü ve kurumlarıyla seferberlik anlayışı içinde çalışması gerektiğini vurguladı. Yapılanlarla yetinilmemesi gerektiğini dile getiren Günay, şöyle devam etti: "Yaptıklarımızı kâfi görmememiz gerekiyor. Önümüzdeki yıl hedefimiz 30 milyon. Bu çok bir rakam değil. Sadece Paris'e 25 milyon insan geliyor. Kültür var. Deniz yok. Roma'da da deniz yok. Ama 20 milyon turist çekiyor."

 

Günay, Antalya'nın inanılmaz bir arkeoloji zenginliğe sahip olduğunu ancak bunu yeterince sergileyemediğini dikkat çekti.  Bu nedenle Antalya'nın zenginliklerini sergileyecek büyük ve görkemli bir arkeoloji müzesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Günay, şunları söyledi: "Şimdi bir hayalimiz var. Antalya inanılmaz bir arkeoloji serginliğine sahip. Ama Antalya Arkeoloji Müzesi çok sıradan. İçindeki eserlere uygun düşmüyor. Antalya'nın çok güzel, çok görkemli bir arkeoloji müzesine ihtiyacı vardır. Hedefimiz bunu yapmaktı."

 

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, turizm sektörünün bu yıl büyük fedakarlık gösterdiğini ve ciddi fiyat indirimleriyle durumu kurtardığını belirtti. Toplantıyı yöneten Turizm Yatırımcıları Derneği eski Başkanı Oktay Varlıer de Türkiye'nin dünya turizminde 8. sırada yer aldığını söyledi. Kriz ortamında Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 2 artmasına karşılık turizm gelirlerinde yüzde 5 düşüş yaşandığını aktaran Varlıer, rakiplerine göre pek çok avantaja sahip olan Türk turizminin krizden pek fazla etkilenmediğini söyledi.


Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürü Selim Erol, 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nın işverenlere sağladığı teşvik olanaklarını anlattı. Antalya Defterdarı Hidayet Mat ise, Antalya'da atıl durumda bulunan hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da, 2010 yılı turist sayısını 10 milyona çıkarmak olduğunu aktardı. Çorabatır, 2009'un zorlu bir yıl olmasına rağmen turizmin direnç gösterdiğini ifade etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.